Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról
Újdonságokról
Telitalálat: Hasselblad X1D
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2016. június 27.
Forrás: http://www.hasselblad.com/x1d
 
 
 
 
 
 

Lelkes kemmentárokkar reagált az on-line fotós sajtó a Hasselblad bejelentésére új X1D  *** http://www.hasselblad.com/x1d *** középformátumú, tükör nélküli (MILC) digitális fényképezőgép rendszeréről. Áttörés? Telitalálat? Fordulópont? Új lehetőségek megnyitása? Netán Mérföldkő? A legkevesebb, amit mondhatunk: figyelmet érdemlő bejelentés. Forgalmazására sem kell sokáig várni: a cég 2016 augusztusra ígéri.
 
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Forradalmi változás az érzékelő technológiában? (Quantum Film)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. november 26.
Forrás: http://www.invisage.com/A csaknem 10 éve alapított InVisage Technologies cég bejelentette, hogy az innovatív Quantum Film technológiájának felhasználásával készült okostelefon érzékelő, a Quantum13 néhány példánya még ebben a negyedévben (2015. 4. negyedév) eljuthat a vezető okostelefon gyártókhoz, tesztelésre. Az értzékelő technológia jelentős változtatásáról van szó, és az alább ismertetésre kerülő paraméterek alapján joggal feltehető a kérdés, hogy bevezetése mérföldkőnek, forradalmi változásnak minősíthető-e az érzékelő, a digitális fényképezés technológiában?
 
Tovább...
 
Professzionális fény-tér virtuális valóság felszerelés a láthatáron
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. november 06.

Forrás: http://www.lytro.com/immerge

 

A fény-tér fényképezést (light field photography) megvalósító fényképezőgépéről, és ennek a technológiának a fejlesztéséről ismert cég a virtuális valóság tartalmak professzionális előállítására képes, szerintük ezt  a technikát merőben új alapokra helyező felszereléssel állt elő. A Lytro Immerge természetesen a fény-tér technológia felhasználásán alapul.
 

Tovább...
 
(Szinte) korlátlanul nagy dinamika-átfogás (UHDR) Moduló Kamerával
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. augusztus 22.
Forrás: http://web.media.mit.edu/~hangzhao/papers/moduloUHDR.pdf
 
 
 
 
 
Az MIT (Massachusetts Institute of Technology), együttműködésben a Singapore University of Technology and Design egyetemmel, innovatív módszert javasol a képérzékelő dinamika-tartományának növelésére, a HDR fényképezésre. A javasolt módszerrel rendkívül széles dinamika-tartományú témáról készíthető egyetlen felvétellel HDR fotó, amelyen mind a legsötétebb, mind a legvilágosabb tartományok részletgazdagok. Az ilyen érzékelővel készülő fényképezőgép felvételein gykorlatilag sohasem fordulnak elő „túlcsordult” pixelek, „kiégett” részek.
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
A fény polarizációját is detektáló Olympus érzékelő.
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. augusztus 04.
Az Olympus egy olyan érzékelő technológiát szabadalmaztatott, amely a fény polarizációjára vonatkozó információt is tögzíti. Egy ilyen érzékelő lehetővé tenné egy polárszűrő hatásának szimulálását, ráadásul a hagyományos polárszűrők fényintenzitás-csökkentő hatása nélkül.
 
 
Tovább...
 
Új fényképezőgép-gyártó első modellje: DxO ONE
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. június 19.
Forrás: http://www.dxo.com/us/dxo-one
 
A rendkívüli képminőséget (elsősorban az optikai korrekciók révén) biztosító szoftvereiről, és szinte iparági standardnak tekinthető, fényképezőgépeket tesztelő, minősítő laboratóriumáról ismert cég, a DxO belépett a fényképezőgépek gyártói közé. Nem a kompakt gépek, vagy dSLR-ek (esetleg MILC-ek) zsúfolt piacán keresi a helyét, valami újat, rendkívülit alkotott: az iPhone okostelefomok kiegészítőjeként (de korlátozásokkal önállóan is) használható aprócska fényképezőgépet, a DxO ONE-t. Az új gép teljesítőképessége, szolgáltatás-készlete némi jóindulattal – a dSLR-ekét, vagy MILC-ekét közelíti.

Tovább...
 
Canon CX10  az első igazi konvergencia kamera?
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. április 14.
Forrás: http://www.usa.canon.com/cusa/about_canon?pageKeyCode=pressreldetail&docId=0901e02480ece050#
 
 
 
Az álló- és mozgókép-készítés konvergenciája tendenciát Michael Reichmann vetette fel 2008-ban, jómagam 2008 április elején írtam róla először, amit a kérdés rohamos fejlődésére tekintettel május elején kiegészítettem. Az ott felvetett, előre jelzett folymat azóta látványosan haladt előre, több, mérföldkőnek tekinthető gép megjelenése mutatja a fejlődést. A címben megnevezett Canon CX10-et egy ismertető az első igazi konvergencia kameraként mutatja be (mind ergonómiában, mind szolgáltatásaiban mindkét feladatra egyaránt kiváló).
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Továbbra is fejlesztik a digitális fényképezőgépeket
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. február 11.
Forrás: céghonlapokAz utóbbi években a digitális fényképezőgépek fejlesztésének lassulása figyelhető meg. Egyre általánosabb az a megállapítás, hogy elérték a technika teljesítő képességének határát A jövőben inkább apróbb  fejlesztések várhatók, nagy jelentőségű újdonságok aligha, vagy legalábbis a századunk első évtizedéhez képest ritkábban. Az utóbbi napokban viszont néhány olyan újdonság jelent meg, amelyek azért számottevőnek mondhatók, sőt egyikük igazán jelentősnek. A Canon 50 MPixeles EOS 5DS / 5DS R párosa a felbontó képesség terén új minőséget hozott a Leica méretű (full-frame) érzékelős dSLR szegmensben, a középformátumot szorítja. Még néhány friss újdonságot megemlłítünk. Ezek semmiképpen nem mérföldkövek, mégis jelzik, hogy a gyártók fejlesztenek.
 
 
Tovább...
 
Nikon D810 és Magnum First
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2014. július 04.
ˆ Nagy Sándor (NaSa)
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talán szokatlan párosítás: egy figyelemre méltó új fényképezőgép bemutatása, és a Magnum fotóügynökség First (valóban az ügynökség megalakulása utáni első) kiállításának megtekintése (annak első bemutatója után csaknem 60 évvel) a Magyar Fotográfusok Házában (Mai Manó Házban). A szokatlan párosítás a Nikon Kft tiszteletet érdemlő, követendő kezdeményezése. A hivatásos, és igényes amatőr fotósok körében jelentős érdeklődésre számot tartó, felső kategóriás gép (világ-premierjével egy időben tartott) sajtóbemutatójára lehetne-e méltóbb helyszínt találni a patinás Mai Manó Háznál. És ha már ott, ahol éppen látható az egyedülálló Magnum ügynökség páratlan értékű kiállítása, szakavatott tárlatvezetést biztosítani a résztvevőknek!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Profi motoros kameramozgató: Cinetics Axis360
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2014. február 27.

Forrás: http://kck.st/1c3X7aL

A motoros kamera mozgatás sokféle feladat megoldását könnyíti meg. A több felvételből összeillesztendő panoráma- vagy rendkívül nagy felbontású (pixelszámú) fotókhoz nagyszámú felvétel készítését támogató készülék (GigaPan) mintegy öt évvel ezelőtt keltette fel figyelmünket. Ezúttal egy annál sokoldalúbb készülék (inkább rendszer) került bejelentésre: a Cinetics Axis360 elsősorban time-lapse felvételsorozatok és videofelvételek professzionális segédeszköze lehet. A neve is utal rá: akár 360 fokban körbe forgatható a segítségével a fényképezőgép, de a tér mindhárom tengelye körüli forgatáson kívül a gép billentése és elcsúsztatása is megoldható - ezekhez több kiegészítő mechanika, és három motor beszerzése szükséges. A profi videósok ismerik ezeket a megoldásokat, számos gyártó kínál hasonló felszerelést. A Cinetics újdonsága, hogy amazoknál 2-3-szor olcsóbban fogja forgalmazni (várhatóan 2014 közepétől).

 

 

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 Következő > Utolsó >>
Eredmények 1 - 10 / 44
Advertisement
Advertisement
Advertisement