Főoldal arrow Cikkek arrow Debreceni fotográfusok
Debreceni fotográfusok
Hapák József az Öszi fények fesztiválon
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. január 28.

© TriLite Stúdió

Hapák József talán utolsó, de mindenképpen az egyik utolsó nyilvános szereplése a TriLite Stúdió Öszi fények című fotós fesztiválján tartott előadásai (nagyformátumú fényképezés, tárgyfotózás), valamint gyermekkori barátjával, Szipál Mártonnal közös zsürizése volt. A stúdió fotósai eljuttatták hozzám a még máshol nem publikált, Róla készült felvételeiket. Ezek közreadásával tisztelgünk emléke előtt.

 

Tovább...
 
Hapák József
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. január 20.

ImageA jeles debreceni fotográfusokat bemutató sorozatunk jelen darabjában egy kiemelkedő mester, vérbeli profi munkáságát, küldetését, szakmájához viszonyulását ismerhetik meg az Agóra látogatói. Hapák József immár négy generációs debreceni fényképész dinasztia képviselője: a szakmát nagyapja kezdte gyakorolni, így ő már harmadik a sorban, és egyik fia is fényképezőgéppel keresi kenyerét – igaz, nem Debrecenben. Debrecen város díszpolgára – ezzel csaknem ki is merítettük címei, díjai, kitüntetései felsorolását. Viszont eddig csaknem 50 önálló, többnyire nagyalakú könyve jelent meg (egy részük a szöveget jegyző társszerzővel). A könyv-szakma az ország egyik (ha nem a) legkiemelkedőbb, legkeresettebb műtárgy- és műemlékfotográfusaként tartja számon. Többek között fotózott Corvinákat és különbözo kódexeket, Tisza menti templomokat, a gödöllői kastélyt, Pannonhalmát és a Debreceni Református Kollégium kincseit, de portré-fotók is öregbítik hírnevét.

A rendhagyó bevezetés után a folytatás sem lesz szokványos, de a markáns, sarkos egyéniség nem tűri a sablont.

A cikk írása közben, 2012. január 13-án Hapák József elhunyt. Aznap délelőtt még mintegy három és fél órát beszélgettünk, készítettem könyvei bibliográfiáját. A cikk lényegében elkészült, az érintett jóváhagyta (azon legfeljebb esetleges elütéseket, hibákat javítok). A bibliográfia nem teljes, még 5-10 kötetet kellett volna előkeresnie, és a cikket illusztráló fotókat ősszeválogatnia. Talán ezek a hiányosságok – mostmár az Ő személyes közreműködése nélkül – pótolhatók lesznek.

Tovább...
 
Tri Lite Stúdió - páratlan lehetőség kelet-magyarországi fotósoknak
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2011. november 17.
© Tri Lite StudióA múlt hónapban két hírben is foglalkoztunk a Tri Lite Stúdió nagyszabású fotós-videós rendezvényével, az Őszi fények fesztivállal. A kép-riport már némi betekintést engedett a Stúdió felszereltségébe. Ezúttal magát a stúdiót és „gazdáit” mutatjuk be. Előzetesként célkitűzéseik: Debrecen és szűkebb-tágabb régiója fotográfusainak minden igényt kielégítő stúdió biztosítása, gyakorló munkahely alkalmazott fotográfus képzésben résztvevőknek, különböző szintű és témájú tanfolyamok szervezése, Debrecenbe hozása.
 
 
Tovább...
 
Kelen Ferenc fotóművész, Arad
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2011. szeptember 27.
© Kelen Ferenc
Bécs, Kärtner Strasse
 
 
 
 
 
 
 
Indulása óta több-szerzősként szeretném működtetni az Agorát. Eddig nem sikerült rávennem senkit, hogy önálló cikkel tisztelje meg a portált. Most viszont egy interjút ajánlott fel közlésre egy volt tanítványom, amit nagy örömmel és köszönettel fogadok. Talán megtörik a jég, és más szerzők írásaiból is épülhetünk a FotóAgórán. Tisztelettel ajánlom az Agora látogatói figyelmébe a Kelen Ferenc (EFIAP, AFIAP) nemzetközi hírű fotóművészt, a erdélyi, jelesül aradi fotós társadalom kiemelkedő egyéniségét bemutató írást.

Egyelőre nem nyitok új al-témakört, talán Kelen Ferencet sem sérti, hogy a debreceni fotográfusok között mutatjuk be (hiszen Arad és Debrecen viszonylag közel esnek egymáshoz)

 
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Vencsellei István: TÉR-KÉP-IDŐ c. életmű-kiállításának anyaga a Világhálón
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. március 18.
Vencsellei István fotóművész születésének 75. évfordulóját Debrecen város életmű-kiállítással ünnepelte 2009. június-július időszakban. A TÉR-KÉP-IDŐ (Trianon évtizedei) című kiállításról természetesen részletesen beszámoltunk az Agórán. A kiállítás azóta országszerte, sőt a határokon túl is számos helyen mutatkozott be. Ezúttal azzal a hírrel örvendeztetjük meg látogatóinkat, hogy a Világhálón a kiállítás teljes anyaga (mind a négy tematikus képcsoport) megismerhető a Világhálón .
 
KERESZTMETSZET - egy kiállítás képei
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. január 24.

A kiállítás meghívója
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A debreceni kortárs fotográfusok reprezentatív kiállításáról, amelynek megnyitója a Magyar Kultúra napja kiemelkedő rendezvénye volt, korábban hírt adtunk Ha továbblép, elolvashatja a kiállítás kurátora, Máthé András megnyitó beszédét, és a virtuális tárlatvezetésként is értelmezhető szöveg kíséretében egy válogatást is megtekinthet a galéria falain bemutatott fotókból.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Vencsellei Istvánról, 2009 júniusi jubileumi kiállítása kapcsán
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. június 18.

2009. június 17. és július 31. között, „TÉR-KÉP-IDŐ – Trianon évtizedei” címmel, Vencsellei István, a Magyar Fotóművészek Szövetsége életmű-díjasa jubileumi fotókiállítása látható a debreceni Kölcsey-központban. Az eredetileg május 23-án publikált hírt a tegnapi ünnepélyes megnyitón szerzett információkkal egészítettük ki. Ezzel a bőséges, avatott szerzők írásait közlő kiegészítéssel a hír a napi, kiállítási aktualitáson túl terjedő jelentőségűvé vált, az alkotót bemutató tanulmány jelleget öltött. Ezt fejezi ki (és egyben későbbi megtalálását kívánja segíteni), hogy a jelen kiegészítésre utalást a Cikkek rovatban helyezzük el.

 
Horváth István és Szabó Antónia
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. március 12.

© Horváth István
Horváth István, 2007.
© Szabó Antónia
Szabó Antónia, 2006.
A jeles debreceni fotográfusokat bemutató sorozatban ezúttal egy aligha mindennapi fotóművész-házaspárral ismerkedünk. Mindketten tagjai a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Művészi önkifejezésük útkeresése során mindketten fokozatosan eltávolodtak a „tiszta” fotóművészettől – azt kezdetben egyéb technikákkal ötvözték, mára a képzőművészet más-más ágában teljesedett ki alkotó tevékenységük. Pályájuk alakulásában, művészi törekvéseikben sok a hasonlóság, a közös vonás (a népművészet gyökereit, formanyelvét kutatják, arra építkeznek), de a két öntörvényű alkotó végül igencsak eltérő formanyelvet talált gondolatai, érzelmei vizuális megjelenítésére. Mindezen párhuzamok és eltérések izgalmas felfedezésére teszek kísérletet a képzőművész-házaspárt együtt bemutató cikben.

 

Tovább...
 
Dr. Seres Géza
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. június 23.

Image
Seres Géza, 2005
Debrecen fotós életének súlyát, országos jelentőségét mutatja, hogy két aktív alkotóműhely is működik a Cívisvárosban: az 1931-ben alakult Debreceni Fotóklub néhány tagja 1998-ban megalakította a Debreceni Új Fotóműhelyt. Az immár évtizedes múltra visszatekintő közösségnek jelenleg több mint tíz, rendszeresen kiállító tagja van.

A műhely egyik alapítója, művészeti vezetője Dr. Seres Géza, a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagja, Debrecenből egyedüliként  AFIAP (Nemzetközi Fotóművészek Szövetsége Művésze) minősítő cím birtokosa. A fotóművészetről vallott nézetei meghatározóak a Debreceni Új Fotóműhely szellemiségében, alkotó közössége kialakításában, fenntartásában, a fiatalok szakmai, művészi fejlődésében. A debreceni fotóművészeket ismertettő sorozatban Őt mutatjuk be harmadikként a Fotó Agóra látogatóinak.

Tovább...
 
Máthé András (Életrajzi rész frissítve 2014. 02, 20.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. május 05.

© Máthé AndrásA debreceni fotográfus személyiségeket bemutató sorozatban másodikként Máthé András fotóművész munkásságának ismertetésére kerül sor. Jelenleg Ő az 1931-ben megalakult Debreceni Fotóklub vezetője, több mint 20 éve tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Jó 30 éve szerepel rendszeresen önálló kiállításokkal, vesz részt jelentős pályázatokon és nyert el kiemelkedő díjakat. Aktív, kezdeményező formálója a város fotós közéletének, de azon túlmenő kulturális életének is. Tanárként is segíti az új fotós generációt a szakma elsajátításában, művészi ambícióik kibontakoztatásában.
 

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>
Eredmények 1 - 10 / 12
Advertisement
Advertisement
Advertisement