Főoldal arrow Cikkek arrow Kezdőknek
Kezdőknek
Kezdőknek 2: Egy kevés fotótechnika-történet
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. április 10.
Az 1. részben – némileg egyszerűsítve – azt mondtuk, hogy a fotótechnika történetében a leképező rendszer (a fényképezőgépek objektívjének) fejlesztése jelenti az egyik fő vonulatot, a másikat pedig
Forrás: http://wikipedia.org/wiki/Camera
Filmes és digitális fényképezőgépek (méretarányos!)
a fényre érzékeny, a képet rögzítő anyagok, eszközök (amit általánosan képérzékelőnek nevezünk) kidolgozása és tökéletesítése. Természetesen a fényképezőgépeknek vannak egyéb, nélkülözhetetlen részei is (bár kétségtelenül e kettő a legalapvetőbb). A többi fontos alkatrész meglehetősen részletes felsorolása megtalálható a Fotótechnikai alapismeretek al-témakör bevezető cikk ében. Jelen cikkünkben mindössze a fotótechnika története olyan mérföldköveinek áttekintésére szorítkozunk, amelyek azt érzékeltetik, milyen konkrét technikai megoldások születtek annak érdekében, hogy minél kényelmesebben készíthessünk fényképeket. Részletesebb eligazodáshoz jó kiindulás lehet a fotótechnika történetének tömör időrendi táblázata, valamint egy több részből álló, rövid szöveges összefoglaló, további hivatkozásokkal.
 
 
Tovább...
 
Kezdőknek 1: Nagyon kevés háttérismeret
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. március 31.
© Nagy Sándor (NaSa)
A fényképezésben a fény játssza a főszerepet
Régóta készülök egy cikksorozatra, amelyben kifejezetten kezdő fotósok igényeire tekintettel, alapszintű, gyakorlati (elsősorban technikai, de a mellett némi esztétikai) ismeretek bemutatására törekednék. Természetesen mindég úgy képzeltem, hogy a rengeteg hasonló igényű tananyag mellett ennek akkor van értelme, ha azoktól eltérő (és legalábbis saját megítélésem szerint – bizonyos típusú olvasó számára), hatékonyabb módon tudom feldolgozni a témát. Egy ilyen cikksorozat, talán, a tapasztaltabb fotósok számára sem lenne teljesen érdektelen. Nos, a közelmúltban végiggondoltam ennek tematikáját, és ezzel a cikkel elkezdem a mintegy tucatnyi részre tervezett sorozatot. Megkísérlem kb. fél év alatt eljutni a végéig. Ígérem, az első két cikk után kifejezetten a fénykép-készítés gyakorlati ismeretei következnek (kérem az esetleg türelmetlen kezdőket, addig se veszítsék el érdeklődésüket – meggyőződésem, hogy a bevezető ismertetéseknek is lesz gyakorlati haszna).

Tovább...
 
Advertisement
Advertisement
Advertisement