Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow Samsung NX10 bejelentés
Samsung NX10 bejelentés
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. január 04.

Image

 

Rögtön az év első munkanapján (20010. január 4.) a Samsung cég fontosnak tartotta, hogy sajtótájékoztatóban hívja fel a figyelmet új, tükörakna nélküli, APS-C méretű érzékelős, cserélhető objektíves redszere első képviselőjének küszöbön álló bevezetésére (jóllehet, nem jelölte meg a kereskedelmi forgalomba hozás pontos dátumát). A korábban csepegtetett információkhoz képest pontosabb adatok láttak napvilágot az új gépről, sőt a legszerencsésebb (kiválasztott) tesztelő már előzetes kipróbálásra is megkapott egy, még messze nem végleges példányt. Ha továbblép, némi ízelítővel szolgálunk.

 

ImageA Mikro NégyHarmados rendszerhez, és annak eddigi példányai közül a nagyobbakhoz rendkívül hasonló rendszer/gép legszembetűnőbb jellemzője, hogy még nagyobb, a belépő szintű dSLR-ekével azonos méretű, APS-C érzékelőt használ. Ez a papírforma szerint jobb képminőséget, alacsonyabb zajt jelent (különösen magasabb érzékenység használatakor), de ugyanakkor a gépváz, és különösen az objektívek nagyobb méretére, tömegére kell számítani. A papírforma persze időnként némileg borulhat, sok múlik a konstruktőrök leleményességén, és azon, hogy milyen kompromisszumokat keresnek a méretcsökkentés, praktikus kezelhetőség, megbízható, stbil fogás, és esetleges egyéb szempontok (pl. az EVF szükségessége/elhagyása) összeegyeztetésében. A kézbevett példány előzetes tesztje nemcsak azeknek a fizikai jellemzőknek alapos összehasonlítására, de a tükör nélküli, a dSLR-ekhez hasonló minőséget, kezelhetőséget megcélzó rendszerek kritikus paramétereinek többé-kevésbé megbízható értékelésére is lehetőséget ad. Magyarul egyelőre csak rövidebb bejelentés látott napvilágot (mindössze egy nap múlva idősebb és profi laptársunk munkatársai is kézbe vehették, ami egy magyar nyelvű előzetes közlését eredményezte!).

Lássuk először a tartalmi jellemzőket, felsorolás-szerűen!
ImageÉrzékelő: APS-C (15,6 x 23,4 mm) CMOS, effektív pixelszám 14,6 millió
Képméretek: 14,6 MP és 1,4 MP között több méretben, 3:2 ill. 16:9 oldalarány
Fájl formátum: JPEG (3 minőség/tömörítés), RAW (kombinált mentés is, mindhárom JPEG tömörítéssel)
Videofelvétel: 1280 x 720, 640 x 480, 320 x 340 pixel, 30 kép/s
Objektív-foglalat: saját, előzmény nélkül (hasonlő a Mikro NégyHarmadéhoz, kicsivel nagyobb annál)
Fókuszálás: kontraszt-detektálásos autofókusz és manuális (1, 15 vagy 35 fókusz-terület, egyszeri vagy folyamatos AF, arcfelismerés – max. 10 arcra)
Érzékenység: ISO 100-3200
Zár: függőlegesen mozgó redőnyzár, 30 s - 1/4000 s, B mód max. 8 perc, vaku-szinkron 1/180 s-ig
Sorozatfelvétel: 3 kép/s (3 RAW vagy 10 JPEG képre pufferelve), 1,4 Mpixel felbontással 30 kép/s (30 kép)
Monitor: 3” AMOLED, 614.000 pont
EVF: 921.000 pont, dioptria-korrigálással
Memória: SD,  SDHC kártya
Méret: 123 × 87 × 39,8 mm
Tömeg (csak a váz): 353 g
Tömeg (memória kártyával, akkumulátorral és 30 mm-es objektívvel): 499 g

ImageKülön figyelmet érdemel a jó közepes felbontású AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) monitor. Ez az egyes képpontokban, a megjelenített kép világosságának megfelelő mennyiségben fényt bocsát ki, míg a hagyományos LCD a mögötte levő fényforrás fényét árnyékolja, illetve átereszti az egyes képpontok világosságának megfelelően. Ez egyrészt energie-takarékosabb (javul az akkumulátor töltésének kihasználtsága), másrészt, egy, a Samsung által megvásárolt, PenTile RGB elnevezésű technológiának köszönhetően, részletgazdagabb, szélesebb kontraszt-tartományú, világosabb, és oldalirányból is jobban látható képet eredményez (teljes napfényben is jól látható). A gyártó állítása szerint 10.000x gyorsabban reagál, mint a hagyományos LCD, és 10.000:1 kontraszt-arányt képes megjeleníteni.

A Mikro NégyHarmad rendszer kapcsán, a tükörakna elhagyása hatásaként részletesen foglalkoztunk a kompaktok két fő gyengéjével: a kontraszt-detektálásos fókuszálás időigényességével az SLR-ek fázis-érzékeléses autofókusz-rendszeréhez képest, és a kézi élességállításra alkalmas keresőkép-problematikával. Nos, az NX10 EVF-je nagyításában és felbontásában is közel áll a Panasonic G1 és GH1-éhez, tehát elfogadhatónak tűnik a kézi élességállításhoz. Ami a kontraszt-detektálásos autofókuszt illeti, a cég állítása szerint az eddigi legnagyobb sebességet fogja elérni. Az előzetes tesztelő, a rendelkezésére álló korai mintapéldánnyal szerzett tapasztalataira alapozva, ezt nem zárta ki, de legalábbis a Panasonicéhoz hasonló teljesítményt vár.

A fent felsorolt adatokhoz még hozzá tesszük, hogy a gép szolgáltatásai teljeskörű kézi beállításokat, és a kezdőket támogató sokoldalú intelligens automatizmust is tartalmaznak, beleértve a gépen belüli utólagos képmódosítás lehetőségeivel.

Tekintettel arra, hogy az NX rendszer objektív-foglalata egyedi, előzmény nélküli, használhatóságát nagyban befolyásolja, milyen objektív-kínálatra lehet számítani. A gép forgalmazásának kezdetére (várhatóan 2010 tavaszán) három objektívet ígér a cég (csomagban várhatóan az első kettővel külö-külön, illetve kettővel együtt is):

• SAMSUNG 30mm f/2 (mérete: 61,5 x 21,5mm, tömege: 85g)
• SAMSUNG 18-55mm f/3.5-5.6 OIS (mérete: 63 x 65,1mm, tömege: 198g)
• SAMSUNG 50-200mm f/4-5.6 ED OIS (mérete: 70 x 100,5mm, tömege: 417g)
Az egyenértékű fókusztávolsághoz a fenti adatokat 1.5x fókusz-szorzóval kapju. A két zoom-objektív optikai stabilizátorral készül.

Ezeken kívül adaptert is ígér Pentax K-foglalatos objektívek használatához

Végezetül lássuk a formainak tűnő, de a tükörakna nélküli új rendszerek alap-célkitűzést tekintve igencsak lényeges kérdést, a gép méreteit. A rendelkezésre álló adatok alapján készült táblázatban a legfontosabb konkurrensek adatai is szerepelnek: a Mikro NégyHarmad két kisebb, és egy nagyobb modellje, továbbá a legkisebb dSLR, az Olympus E-420.

Image

Még egy tömeg-adatot találtam: az NX10 akkuval, memória kártyával és 30 mm-es objektívvel együtt 499 g.

A táblázat adatainak értékelésénél vegyük figyelembe, hogy az NX10 érzékelőjének lineáris mérete mintegy harmadával nagyobb a többi, NégyHarnados gépénél (erre tekintettel az objektív foglalat távolsága az érzékelő síkjától 25 mm, a Mikro NégyHarmadosoké 20 mm). Ezzel együtt még a „lapos” Mikro NégyHarmadosokkal is versenyben van, a hozzá hasonló, markolattal és EVF-el kialakított Lumix GH1-el még inkább. A gép tesztelőjének személyes megállapítása az igazán meghatározó, aki szerint maga a gépváz törzse figyelemre méltóan laposra sikerült (a markolat és az EVF kiálló részeit elhagyva laposabb, mint az Pen E-P1 (ami még tartalékot jelent a Samsung jövőbeli fejlesztéseinek, ha netán minimalizálni akarják egy későbbi NX váz méreteit). A tesztelő másik szubjektív véleménye, hogy a markolat kialakítása nagyon stabil fogást biztosít. Ez indokolt is, hiszen az objektívek tömege (a nagyobb érzékelőre tekintettel) jelentősen meghaladja a Mikro NégyHarmadosaké, amivel a teljes fényképezőgép méretével kapcsolatban is feéltétlenül számolni kell (a lapos „palacsinta” objektív kivételével).

 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement