Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
A tükörakna működése lassított felvételen
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. február 04.
Alighanem mindenki számára, aki valamelyest is érdeklődik a tükörreklexes fényképezőgép működése iránt, rendkívül érdekes videófelvétel tekinthető meg a YouTube-on. Egy Canon 7D  fényképezőgép tüköraknájába pillanthatunk be 400x  lassítva. Remekül megfigyelhetjük a rükör és a redőnyzár működését, mozgását. Érdemes tovább lépni!
 
 
Gavin Free és Dan Gruch (The Slow Mo Guys - A lassított felvételes fickók) különleges ölettel állt elő: egy USD 150.000 értékű nagysebességű videófelvevővel lassított felvételeken mutatják be a világot, természetesen gyors mozgásokat, gyorsan változó jelenségeket. YouTube oldalukon  számos ilyen videót lehet megtekinteni.

Egyik friss munkájuk portálunk látogatói körében is érdeklődésre tarthat számot: egy Canon 7D dSLR tüküraknájába néztek bele gyors felvevőjűkkel. a 7 perc 12 másodperces videó 400x lassításban mutatja a tükör és a redőnyzár mozgását. Alább az angolul nem tudók kedvéért, és a gyorsabb tájékozódás érdekében ismertetjük a videó tartalmát.

A videó elején a fotótechnikában kevéssé járatosok tájékoztatására röviden ismertetik az SLR és az objektívtől független optikai (távcső) keresős gép közötti különbséget. 1 perc után kezd érdekes lenni a felvétel: először valós sebességgel látjuk a felvételt az objektévjétől megfosztott SLR-ről, aztán lassítva (a felvételek 10.000 fps sebességgel készültek, 400x lassítással lejátszva). Ismét magyarázat következik, ezúttal arról, miért van szükség rövid záridőkre. 2:15 után megfigyelhetjük lassított felvételen a redőnyzár működését különböző (rövid) expozíciós időknél. 2:41-től egymás mellett láthatjuk ugyanezt, 1/1000s, 1/2000s, 0/4000, 1/8000s zársebességeknél. Jól megfigyelhetjük a tükör felcsapást, a redőny mozgását, hogyan fut különböző szélességű nyitott sáv az érzékelő előtt, majd a tükör visszatérését a 45 fokos alaphelyzetbe. Érdemes a 2:15 és 3:25 közötti részletet többször is megnézni. Ezután ismét magyarázat következik, ezúttal a redőnyzár működéséről, rövid megvilágítási időknél (álló képekkel és videókkal illusztrálva). 4:45-től már nem a tükötaknát mutatják, hanem különböző gyors mozgásokról készített lassított felvételeket. 5:20 után azt magyarázzák, és mutatják be, hogyan torzulnak gyorsan mozgó tárgyak rövid expozíciós idejű fekvételeken, a megvilágító rés futása következtében (a kép tetején látható motívum hamarabb kerül rögzítése, mint az alján látható). 6:00 után a gyors videófelvevőt mutatják be, meg néhény egyéb videójukból rövid bemutatót.

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement