Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Megújult a Fotó Agóra
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2016. június 28.
Érdekli az új Agóra? Nosza, kattintson a GOra!
Figyelem! Az új oldalon csak július első napjaiban jelnnek meg érdemi tartalmak.

© TriLiteStúdió és NaSa2016. július 1-től nagyobb biztonságot nyújtó CMS-el (Content Management System – tartalom-kezelő rendszer) működik, egyúttal új arculatot is kapott a Fotó Agóra. Az új CMS a mobil eszközöket is negfelelően kezeli. A váltás korrekt végrehajtása viszont csak hatalmas munkával lett volna elvégezhető, amire nem vállalkoztunk, így a műveletet némi kompromisszum vállalásával hajtottuk végre. A kényelmetlenségért ezúton is kérjük látogatóink megértését, de talán az előnyök kárpótolnak az egy-két kattintásnyi többlet-munkáért. Miben áll a kompromisszum? Megtudhatja, ha továbblép.
 
 
© TriLiteStúdió és NaSa

A váltás közvetlen kiváltója egy durva betörés volt, amely során megváltoztatták a regisztrált felhasználók jelszavát (beleértve az adminisztrátori jogosultságú szerkesztőjét is). Szerencsére a tartalmakhoz nem nyúltak, így a látogatók ebből semmit nem érzékeltek, továbbra is változatlanul beléphettek az oldalra, valamennyi cikket olvashatták. Az adminisztrátori felületre viszont csak a rendszergazda tudott belépni, a szerkesztő nem, azaz új tartalmak feltöltése lehetetlenné vált. (más jellegű betörés már korábban is volt - de az nem akadályozta meg a szerlesztő munkáját).

A rendszergazda ugyan visszaállította a szerkesztő jelszavát, de az oldal biztonságának növelése érdekében javasolta a regisztrált felhasználók törlésér, a regisztráció letiltását – ez meg is történt. Sajnálatos tény, hogy a portál jelenlegi, 2008-ban telepített tartalom-kezelő rendszere, (CMS – Content Management System ), a Joomla! 1.0 verziója nem frissíthető az újabb, nagyobb biztonságot nyújtó, folyamatosan frissíthető verzióra (az csak az 1.5 és frissebb verziókra lehetséges. A rendszergazda viszont feltétlenül javasolta a frissítést, amit el kellett fogadnunk.

De – és itt szembesültünk a feladat volumenével – a fotoagora.hu oldalon eddig publikált több, mint 360 cikk, hír (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban minden önálló tartalmat cikknek nevezünk) szövegét, képeit, beágyazott hivatkozásait (linkeket), azaz a teljes adatbázist nem lehetett egyszerűen átmozgatni az új rendszerbe (ami a verzió frissítés során automatikusan megtörténne). A szerkesztőnek minden egyes cikket egyenként újra kellett volna szerkeszteni! Erre nem vállalkoztunk. Viszont – természetesen – sem a rendszer-frissítést nem lett volna célszerű elvetni, sem a korábban publikált cikkeket elveszíteni. Kompromisszumos megoldásként új elnevezéssel, új weboldal létrehozása mellett döntöttünk, a régi párhuzamos megtartása mellett. De hogyan?

Mindenképpen oda-vissza biztosítjuk a két weboldal közötti egyszerű, egy-két kattintásos átjárást. Mivel a fotoagora.hu név meglehetősen széles körű ismertségnek örvend, látogatóink ezen a néven keresik fel (sokuk böngészőjében alighanem könyvjelzője van), kézenfekvő lett volna az új oldalt, ahol 2016. júliustól megjelennek az újabb  cikkek, nevezni fotoagora.hu-nak, és a régit (az archív cikkekkel) átnevezni. De így a régi cikkek belső hivatkozásai nemlétező oldalakra mutattak volna, valamennyit át kellett volna írni. Ismét nagy volumenű munka. Sőt: más, idegen weboldalakon, fórumokon is vannak linkek az Agorára, új látogatók ezeken keresztül is ránk találnak, többek között  régebbi cikkeinkre is – ezek is mind elvesztek volna, ráadásul ezeket mégoly nagy erőfeszítés árán sem tudnánk megváltozatni. E helyett a régi oldal nevét megtartottuk, és az új oldalnak a foto-agora.hu nevet adtuk. Aki továbbra is a fotoagora.hu oldalt keresi fel, és nem valamelyik régi cikkre kíváncsi, a főoldal tetején megjelenő "Megújukt a Fotó Agóra" című  (jelen) cikk elején található feltűnő (GO ) linkre  kattintva léphet át az új cikkeket tartalmazó új oldaélra. Aztán lassan megtanulja az új nevet, esetleg átírja a könyvjelzőjét. Ha pedig az új oldal olvasása közben kíván a 2016. július előtt publikált cikkek között böngészni, ehhez is rendelkezésre áll egy llink az új oldalon.
 
Talán mindez nem túl nagy kompromisszum. Ennek fejében:
  • nagyobb az oldal  biztonsága a rosszindulatú betörésekkel szemben (a Joomla! CMS új verziója folyamatosan frissíthető, fejlesztői igyekeznek a biztosági réseket az újabb betörési technikák elen betömni);
  • megújult, a mai izlésnek talán jobban megfelelő arculat fogadja az oldal látogatóját, ami a mostanra széles körben elderjest mobil eszközökkel (okostelefonokkal, táblagépekkel)  történő böngészést is megfelelően kezeli, kiszolgálja;
  • az egyhasábos arculat nagyobb méretű (felbonrású) képek publikálását is lehetővé teszi-
 
Ezzel együtt úgy döntöttünk, hogy néhány szolgáltatástól eltekintünk: pl. az új oldalon nem lesz KépFórum galéria a látogatók fotóinak feltöltésére, és nem lesz Adfa - Venne rovat sem (alig használták). Létrehozunk viszon egy Facebook csoportot, ezúton biztosítva a látogatók közötti, és a szerkesztővel történő kommunikáció lehetőségét. Hátha ezzel a lehetőséggel élve megélénkül a látogatók és a szerkesztő közötti kommunikáció.

Ismételten kérjük kedves látogatóink szíves megértését a vállalt kompromisszumok miatt. Reméljük, a megújult arculat és a mobil eszközök kiszolgálása megnyeri tetszésüket, kárpótolja  az apró kompromisszumért, és az új tartalmakat is hasznosnak, érdekesnek találják – megtiszetlik a Fotó Agórát további érdeklődésükkel.

Nagy Sándor
szerkesztő

Érdekli az új Agóra? Nosza, kattintson a GOra

Figyelem! Az új oldalon csak július első napjaiban jelennek meg érdemi tartalmak.

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement