Főoldal arrow Hírek arrow Kiállítások arrow Augusztus 29 - A Magyar Fotográfia Napja
Augusztus 29 - A Magyar Fotográfia Napja
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. augusztus 27.

Forrás: A MFN programfüzete, reprodukálta a szerzőA Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) 108 szakmai, társadalmi szervezet (a fotográfiai közélet kétezer aktív szereplője) választotta ki a magyar fotográfia történetéből ezt a jeles napot, amely 2003 óta minden esztendőben a fotókulturális nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeire irányítja a társadalom figyelmét.

Az országos programsorozat rendezvényei bemutatását megtekintheti időrendben, illetve települések szerint. Budapesten 2008. augusztus 29-én kerül sor a XXV. MAFOSZ Szalon című kiállítás megnyitására. A központi ünnepségre ugyancsak Budapesten, augusztus 30-án kerül sor.

Ha továbblép, megtudhatja, miért éppen ez a nap a Magyar Fotográfia Napja. A két fő rendezvényről is részletes információtókat talál.

 

Ez a nap augusztus 29-e, amikor először készült - 1840-ben - Magyarországon, nyilvános eseményen fénykép vagy ahogyan akkor nevezték dagerrotípia. Erről tudósított a Magyar Tudós Társaság évkönyveinek V. kötete, amely hitelesen beszámolt a rendkívüli   bemutatóról. Innen tudhatjuk, hogy a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagy gyűlésén, 1840. augusztus 29-én Vállas Antal rendes tag a nemzeti kaszinó Duna felé fekvő termeiben egybegyűlt társaságnak két, olajozás és égetés nélkül, általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott be. Ezzel bizonyítva, hogy birtokában van mindannak a tudásnak, amellyel élethű képeket alkothat a világról. A gyakorlati bemutatóról így számolt be az évkönyv: "… az academia' költségein és számára bécsi opticus Plössl által készített daguerréotyppel a' Dunát és a kir. várat vette fel, Daguerre' eljárásában ibolyó helyett ibolyófestményt használván". (További részleteket olvashat itt, Vállas Antal matematikus életéről pedig itt.)

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége XXV. MAFOSZ Szalon című tárlata
Helyszín: Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, 1011 Budapest., Corvin tér 8.
Megnyitó időpontja: 2008. augusztus 29-én 17.00
Megnyitja: Győri Lajos, a MAFOSZ elnöke 
A kiállítás megtekinthető: szeptember17-ig
További információk kérhetők: Győri Lajostól az (1) 225-6033-as telefonszámon, vagy a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges email címen

A Magyar Fotográfia Napja központi ünnepsége
Helyszín: Országos Műszaki Múzeum, 1117 Budapest, Prielle Kornélia utca 10.
Program:
10.00 Megnyitó, köszöntő
10.15 Vidra József okl. gépészmérnök, főmuzeológus 60 éves a Duflex - egy magyar találmány históriája című előadása
11.00 A Fotókulturális kézikönyv című kiadvány bemutatója
11.30 Az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja és Az Év Fotográfusa kitüntetés átadása
11.45 Fotózás az ország legnagyobb és legjelentősebb Finommechanikai –és optikai gyűjteményében(10-13 óra között térítésmentes a múzeum látogatása)
További információk kérhetők: Borók Zsuzsától telefonon a 204-40-92-es számon és a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges email címen; továbbá Győri Lajostól az (1) 225-6033-as telefonszámon, vagy a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges email címen

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement