Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow Panasonic DMC-G1, a Micro FourThirds első képviselője
Panasonic DMC-G1, a Micro FourThirds első képviselője
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. szeptember 14.

Forrás: http://panasonic.net/pavc/lumix/systemcamera/gms/g1/index.html
A Panasonic DMC-G1 három színváltozatban is forgalomba kerül

Alig öt héttel az új, nyitott szabvány bejelentését követően, 2008. szeptember 12-én a Panasonic bejelentette az első gépet (Lumix DMC-G1), amely a nagy érzékelő-mérettel járó előnyöket nem tükörreflexes, de cserélhető objektíves megoldással kombinálja. Egyidejűleg az új rendszerrel kompatíbilis két objektívet is bejelentett, így hamarosan akár 14x zoomtartományt átfogó, kétobjektíves készletet vásárolhatunk.

Tehát még a szeptember 23-án megnyíló Photokina bemutatóig sem kellett várni, hogy a nagy érdeklődést kiváltó új rendszer első képviselőjének paramétereit megismerhessük . Vannak, akik a prototípust már kézbe is vehették, hosszabb, vagy rövidebb időre. Ezekre az előzetes bemutatásokra, és a gyártó cég honlapján hozzáférhető információkra támaszkodva mi is megfogalmazzuk gondolatainkat, várakozásunkat és kétségeinket a bejelentés kapcsán.

Bevezetésként összefoglaljuk, miben is áll a sokak által megfogalmazott korszaknyitó jelentősége a Mikro NégyHarmados rendszernek.

  • A kompaktokéhoz képest nagy érzékelő-méret azokhoz viszonyítva jelentős képminőség-javulást hoz.
  • A tükörreflexesekhez (dSLR-ekhez) képest a tükörház elhagyása a gép (és az objektív) méretének, tömegének jelentős csökkentését teszi lehetővé, a gép kezelése is inkább hasonlít a kompaktokéhoz, így azok a fotósok, akik idegenkednek a tükörreflexesek használatától, szívesen fogadhatják.
  • A cserélhető objektíves konstrukció szélesíti a gépnek a fotós feladatok sokféleségéhez, használójának (akár idővel változó) felkészültségéhez, igényeihez igazítását, optimalizálását.
  • Széles zoomtartományú objektívvel (várhatóan hamarosan megjelenik majd az új rendszerben is legalább 11x, vagy akár szélesebb átfogású objektív) akár egy objektívvel is széleskörű használat lehetséges (de az igények változásával nem kell cserélni, csak bővíteni a rendszert).
  • Mind várható árfekvését, mind pedig méretét tekintve a kompaktok felső kategóriájának, elsősorban a bridzs-gépeknek jelent reális alternatívát, de bizonyos vonatkozásban a dSLR-ek alsó, belépő szintű kategóriájának is versenytársa lehet. Ugyanakkor remélhető, hogy a kompaktok egyéb kategóriáiban is változást generálhat (megtörheti végre azt a hosszú ideje bírált marketing-stratégiát, amely a fő „fejlesztési irányt” a pixelszám folyamatos növelésében látja, az érzékelők méretét lényegében változatlanul hagyva).

Nem meglepő, hogy épp a Panasonic rukkolt elő az első Mikro NégyHarmados géppel. Ez az egyetlen cég a dSLR-gyártók között, amelyik mögött nincs filmes tükörreflexes hagyomány (a Sony a Minolta-hagyományt viszi tovább), és jelenleg lényegében egyetlen dSLR vázzal, és mindössze négy saját kompatíbilis objektívvel van jelen a piacon. Tehát nem a saját dSLR-jének teremt alternatívát az új rendszerrel, és leginkább sürgető számára, hogy az új géppel erősítse piaci pozícióit az igényesebb fotósok körében.

Forrás: http://panasonic.net/pavc/lumix/systemcamera/gms/g1/index.html
A G1 és L10 alapobjektíves gép méret-összehasonlítása

A bejelentett DMC-G1 – általános megítélés szerint – konzervatív fejlesztési (marketing) stratégia eredménye. Alakja, mérete a bridzs-gépek felső, de még inkább a dSLR-ek alsó kategóriájának vonalvezetését és adatait követi (azon belül természetesen leginkább a Panasonic Lumix gépekét – a prototípus kipróbálóinak tanúsága szerint a Lumix FZ gépek használói nagyon ismerős körülményekre számíthatnak). Igazolja a várakozásokat: jelentős métret- és tömegcsökkenést hoz a Lumix L10 dSLR-hez képest (mind a váz, mind az objektívek esetében, lásd a képeket és a táblázatot). De aligha tévedünk, ha azt mondjuk, hogy a Mikro NégyHarmad koncepció lehetőségei ezzel nem merültek ki a méret/tömeg csökkentést illetően, különösen ha az egyszerűbb kompaktok formáit és szolgáltatási választékát is megcélozzák majd.

Ez azt jelenti, hogy a G1 alakja, bár hiányzik belőle a tükörakna, pentaprizma/pentatükör, szinte megtévesztésig hasonlít az L10 dSLR-hez. Szolgáltatásait, felépítését, kritikus alkatrészeit tekintve az igényes bridzs-gépek és a belépő szintű dSLR-ek szolgáltak a fejlesztőknek zsinórmértékül. A mai elvárásokhoz is igazodva, az L10-hez képest megnövelték a kihajtható,

Forrás: http://panasonic.net/pavc/lumix/systemcamera/gms/g1/index.html
Az L10 és a G1 kereső és monitor összehasonlítása
elforgatható monitor méretét (2,5” > 3”) és felbontását (207.000 pont > 460.000 pont). Meglepő viszont, hogy ebből az első modellből kihagyták a nem tükrös gép egyik természetes szolgáltatását, a videofelvétel lehetőségét (ami, a világon elsőként dSLR gépbe, már a Nikon D90-be is bekerült!). A szélesebb vásárlóközönség ízlésének figyelembevételére irányuló törekvést tükrözi, hogy a klasszikusnak tekintett fekete szín mellet két, élénkebb színű változat is forgalomba kerül (lásd a nyitó képet). A gép általános leírására e helyen nem térünk ki, az magyarul is hozzáférhető, akárcsak a gép adatlapja. A G1 vázzal együtt bejelentett két objektív, a Lumix G VARIO 14-45 mm /F3.5-5.6 APSH / MEGA O.I.S.  alap-zoom (egyenértékű fókusztávolsága 28-90 mm), és a Lumix G VARIO 45-200 mm /F4.0-5.6 APSH / MEGA O.I.S. tlele-zoom (egyenértékű fókusztávolsága 90-400 mm) részletes adatlapja a gyártó honlapján elérhető. Az új váz és objektívek, valamint az alap-zoom objektívvel felszerelt legegyszerűbb komplett gép legfontosabb méret-adatait az alábbi táblázatban foglaljuk össze, összehasonlítva az L10 dSLR vázéval és a leginkább hasonló teljesítményű, kompatíbilis objektívekével.

                                                                            FourThirds dSLR                                        Micro FourThirds
Váz
Neve:                                                                         L10                                                                    G1                              Érzékelő mérete (és pixelszáma):                 17,3x13,0 mm  (10,1 MP)                               17,3x13,0 mm  (12,1 MP)
Mérete (szélesség x magasság x mélység):      134,5x95,5x77,5 mm                                      124x83,6x45,2 mm 
Tömege:                                                                     480 g                                                                 385 g
Alap-zoom objektív
Neve:                                       Leica D VARIO ELMAR 14-50 mm / F3.8-5.6  Lumix G VARIO  14-45 mm / F3.5-5.6
Optikai képstabilizátor:                                        MEGA O.I.S.                                                       MEGA O.I.S.
Mérete (átmérő x hossz):                                 74 mm x 93 mm                                                   60 mm x 60 mm
Tömege:                                                                     434 g                                                                 195 g
Tele-zoom objektív (belépő szintű)
Neve:                                      Leica D VARIO ELMAR 14-150 mm / F3.5-5.6 Lumix G VARIO 45-200 mm / F4.0-5.6
Optikai képstabilizátor:                                        MEGA O.I.S.                                                       MEGA O.I.S.
Mérete (átmérő x hossz):                             78.5 mm x 90.4 mm                                               70 mm x 100 mm
Tömege:                                                                     535 g                                                                  380 g
Gép, alap objektívvel
Neve:                                                         L10 + Leica D 14-50 mm                              G1 + Lumix G 14-45mm
Mérete (szélesség x magasság x mélység):    134,5x95,5x170,5 mm                                      124x83,6x105,2 mm 
Tömege:                                                                      914 g                                                                  580 g

A prototípust kipróbálók ismertetéséből két fontos észrevételt érdemes kiemelni, amelyek azt jelzik, hogy a fejlesztők sikerrel csökkentettek fontos hátrányokat, amelyekre a papírforma szerint számítani lehetett a tükörakna és tartozékai elhagyása miatt.

  1. A G1 autofókusz-rendszere, a tesztelők megállapítása szerint, meglepően gyors, ősszemérhető a belépő szintű dSLR-ekével. Ez azért meglepő, mert az SLR-eknél alkalmazott fázisérzékelésen alapuló AF rendszer (ami a tüköraknában elhelyezett, speciálisan az autofókusz-rendszert kiszolgáló érzékelő alkalmazásán alapszik), sokkal gyorsabb, mint a kompaktok szokásos kontraszt-detektálásos AF-rendszere. Természetesen a G1 AF-rendszere is kontraszt-detektálásosígy ez a teljesítmény, bár meglepő, igencsak dícséretes.
  2. A dSLR-ek másik, a kompakt- (bridzs-) gépekben mind ez ideig behozhatatlan előnye, a tükörreflexes, mattüveges optikai kereső minősége, a manuális élességállítás pontossága. Ebben a vonatkozásban is kiemelkedőt nyújt a G1. Az igényes kompaktokban szokásos elektronikus kereső (EVF – valójában egy okulár-lencsén árt megfigyelt kisméretű monitor), amit a Panasonic „élő kereső”-nek („Live ViewFfinder”) nevez, szokatlanul magas színvonalú, számszerű adatai is lenyűgözők. 1.440.000 (egymillió négyszáznegyvenezer!) pont a felbontása (a Panasonic saját, speciális LCOS technológiáján alapul, ami jóval nagyobb felbontást tesz lehetővé, mint a hagyományos LCD és plazma technológiák). A kipróbálók határozottan állítják, hogy jó feltételeket biztosít a kereső a manuális élességállításhoz.

Mivel sorozatgyártott példány még nem állt rendelkezésre, a tesztelők természetesen nem közölnek tesztfotókat, és nem értékelik a G1 képminőségét. Mivel érzékelőjének mérete megegyezik az L10-ével (pixelszáma 20%-kal több), ezért azéhoz hasonlóra lehet számítani. Magam némi óvatos várakozással tekintek előre a végső tesztelésekre: a képminőség másik jelentős tényezője ugyanis az objektív. Ha a Mikro NégyHarmados rendszer most bejelentett két objektívjét figyelmesen összehasonlítjuk a Panasonic dSLR objektívekkel, egy (talán lényeges) különbségre figyelhetünk fel. A korábbi dSLR-objektívek (és az igényesebb Lumix kompakt/bridzs-gépek objektívjei) mind Leica felirattal kerültek forgalomba. A Panasonic nem hagyományos fényképezőgép-gyártó, ezért az optika tervezésében az e téren rendkívüli hagyományokkal rendelkező Leicával közösen fejlesztett. A G1-hez tervezett Lumix G objektívek elnevezéséből eltűnt a Leica megnevezése, és a cég honlapján sem utal a közös fejlesztésre (eltérően a dSLR-ekhez tervezett Leica D objektívektől. Csak bízhatunk abban, hogy a Panasonic kellő tapasztalatra tett szert az objektívek tervezésében/gyártásában, úgyhogy a hagyományos együttműködő partnere nélkül is biztosítani tudja (legalábbis a most bejelentett, belépő szintű objektívek esetében) a nagyobb érzékelőhöz szükséges optikai minőséget. Vegyük észre, hogy a két bejelentett objektív a belépő szintű dSLR-ekhez is kínált, korlátozott fényerejű belépő szintű objektív. Természetesen a NégyHarmados dSLR rendszerhez rendelkezésre álló (Leica-Panasonic, Olympus és egyéb) valamennyi (a választék már meglehetősen széles) objektív is használható a G1-hez, illesztő közbeiktatásával (bizonyos korlátozásokkal), de ezesetben természetesen elvész az objektív kisebb méretével/tömegével járó előny.

A gyártó honlapján (sajtóközleményben) kilátásba helyezi, hogy csak váz, valamint egy- és két-objektíves csomag is forgalomba kerül (várhatóan október közepén), de azok várható áráról nem informál (október elejére ígéri).

 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Panasonic DMC-G1, a Micro Four
kokovics (92.249.195.xxx) 2008-09-20 17:56:23

Nem vagyok se fotós, se más szakértő, maximum műkedvelő, de a szemem jó/határok között, szemüveggel/. Szóval: a gép jobb alsó részén látható írott "L" betű nekem azt mondja, hogy még mindig ott van a gépben a Leica. Az viszont bizonyos, hogy az optikáról nem véletlenül maradt le. Valószínűsítem, hogy a következő Pana gépen már ennyi sem lesz, azaz a Panasonic a függetlenségre dolgozik. Bár így tenne mindenki...
Leica vagy inkább Lumix?
Nagy Sándor (92.52.213.xxx) 2008-09-23 23:54:14

Nem vagyok benne biztos, hogy igazam van, inkább "hangosan" gondolkodom: Ez az írott "L" sem színében, sem alakjában nem egyezik a Leica logójácal (lásd pl. http://en.leica-camera.com/photography/ ). Nem lehet, hogy inkább a Lumix gépek logója?
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement