Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
Professzionális fény-tér virtuális valóság felszerelés a láthatáron
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. november 06.

Forrás: http://www.lytro.com/immerge

 

A fény-tér fényképezést (light field photography) megvalósító fényképezőgépéről, és ennek a technológiának a fejlesztéséről ismert cég a virtuális valóság tartalmak professzionális előállítására képes, szerintük ezt  a technikát merőben új alapokra helyező felszereléssel állt elő. A Lytro Immerge természetesen a fény-tér technológia felhasználásán alapul.
 

Tovább...
 
(Szinte) korlátlanul nagy dinamika-átfogás (UHDR) Moduló Kamerával
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. augusztus 22.
Forrás: http://web.media.mit.edu/~hangzhao/papers/moduloUHDR.pdf
 
 
 
 
 
Az MIT (Massachusetts Institute of Technology), együttműködésben a Singapore University of Technology and Design egyetemmel, innovatív módszert javasol a képérzékelő dinamika-tartományának növelésére, a HDR fényképezésre. A javasolt módszerrel rendkívül széles dinamika-tartományú témáról készíthető egyetlen felvétellel HDR fotó, amelyen mind a legsötétebb, mind a legvilágosabb tartományok részletgazdagok. Az ilyen érzékelővel készülő fényképezőgép felvételein gykorlatilag sohasem fordulnak elő „túlcsordult” pixelek, „kiégett” részek.
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
A fény polarizációját is detektáló Olympus érzékelő.
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. augusztus 04.
Az Olympus egy olyan érzékelő technológiát szabadalmaztatott, amely a fény polarizációjára vonatkozó információt is tögzíti. Egy ilyen érzékelő lehetővé tenné egy polárszűrő hatásának szimulálását, ráadásul a hagyományos polárszűrők fényintenzitás-csökkentő hatása nélkül.
 
 
Tovább...
 
(Nem a Kutatók éjszakáján, de) A fény nemzetközi évében, a fényképezésről
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. július 29.
Forrás: https://www.facebook.com/events/1699095653660596/
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2015. A fény és a fény-alapú technológiák nemzetközi éve. Ebben az évben is népszerűsítő előadást tartok a fényképezésről (de közbejött családi elfoglaltságom miatt nem a Kutatók éjszakáján, 2015. szeptember 25-én). Az előadás címe a fény nemzetközi évére tekintettel A fényképezésben a fényé a fő szerep. Az előadás helye: a Debreceni Egyetem, TTK, Kísérleti Fizikai Tanszék (Bem tér 18/a) Szalay Sándor terme. Időpontja: a 2015. november 25-én pénteken 14:00 órakor kezdődő, LIGHTtalk rendezvény keretében, 15:45-16:45
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Új fényképezőgép-gyártó első modellje: DxO ONE
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. június 19.
Forrás: http://www.dxo.com/us/dxo-one
 
A rendkívüli képminőséget (elsősorban az optikai korrekciók révén) biztosító szoftvereiről, és szinte iparági standardnak tekinthető, fényképezőgépeket tesztelő, minősítő laboratóriumáról ismert cég, a DxO belépett a fényképezőgépek gyártói közé. Nem a kompakt gépek, vagy dSLR-ek (esetleg MILC-ek) zsúfolt piacán keresi a helyét, valami újat, rendkívülit alkotott: az iPhone okostelefomok kiegészítőjeként (de korlátozásokkal önállóan is) használható aprócska fényképezőgépet, a DxO ONE-t. Az új gép teljesítőképessége, szolgáltatás-készlete némi jóindulattal – a dSLR-ekét, vagy MILC-ekét közelíti.

Tovább...
 
V. Green_Go Nemzetközi Rövidfilmverseny
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. április 21.
Forrás: Green-Go 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idén ötödik alkalommal rendezik a nemzetközi rövidfilm versenyt. A díjak az idén jóval magasabbak, mint tavaly.
Részletek a továbblépést követően.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Bihar - Hajdú-Bihar Eurorégió Fotóművészeinek Kiállítása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. április 20.
Forrás: A kiállítás meghívója
 
 
 
 
A kiállítás 2015. április 15-től május 10-ig látogatható Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban (4026 Debrecen, Bem tér 19) a nyitvatartási időben. Belépés ingyenes.
A kiállítás megnyitására április 21-én 17 órakor kerül sor.
További információ és a kiállítás meghívója a továbblépést követően.
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Miért nem teszi tönkre a Photoshop a tájkép fényképezést
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. április 17.
© Alain Briot
Yei Bei Cheis under Turquoise Skies Manipulált fotó
 
 
 
Mintegy két héttal ezelőtt a fotóművészetről vitatkozó két cikkre hívtuk fel a figyelmet. A továbblépést követően az első cikkel vitatkozó második cikk fordítását olvashatják. Az első cikk lefordítáasát is tervezem, amennyiben megkapom a szerző és/vagy a weboldal hozzájárulását (egyelőre nem válaszolnak megkeresésemre).
A Luminous Landscape portálon olvasható cikk teljes terjedelmű fordítását, annak képanyagával együtt, a portál kiadója / főszerkesztője, Michael H. Reichmann szíves engedélyével közöljük. [A szerkesztő]
 
 
 
Tovább...
 
Canon CX10  az első igazi konvergencia kamera?
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. április 14.
Forrás: http://www.usa.canon.com/cusa/about_canon?pageKeyCode=pressreldetail&docId=0901e02480ece050#
 
 
 
Az álló- és mozgókép-készítés konvergenciája tendenciát Michael Reichmann vetette fel 2008-ban, jómagam 2008 április elején írtam róla először, amit a kérdés rohamos fejlődésére tekintettel május elején kiegészítettem. Az ott felvetett, előre jelzett folymat azóta látványosan haladt előre, több, mérföldkőnek tekinthető gép megjelenése mutatja a fejlődést. A címben megnevezett Canon CX10-et egy ismertető az első igazi konvergencia kameraként mutatja be (mind ergonómiában, mind szolgáltatásaiban mindkét feladatra egyaránt kiváló).
 
 
 
 
 
Tovább...
 
A FotoAgora legnépszerűbb oldalai, megnyitási statisztikák
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. április 04.
A  FotoAgora immár tőbb, mint 7 éve üzemel (2008. február 14-én indítottuk). Fennállása első 4 évében rendszeresen közreadtam látogatási statisztikákat, legutóbb az első 4 év forgalmát mutattam be, 2012. március 9-én. 2011. szeptember 7-én bepillantottunk a forgalmi adatok mögé, megnéztük, melyek a legnépszerűbb oldalak. Azóta csaknem ugyanannyi idő telt el, érdemes megnézni, mely oldalakat nézték meg látogatóink legtöbbször (egyáltalán hányszor) az elmúlt bő 7 év alatt?
 
Tovább...
 
Eredmények 21 - 30 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement