Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
SEE Science Fesztivál 2013. előadásom
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. március 03.
Image
A SEE Science fesztiválon 2013. március 22-én (a debreceni rendezvény ismertetése és programja itt) előadást tartok Debrecenben, a MODEM-ben, "A fényképezés háttértudományai" címmel. Az előadás a földszinti Science Cafeban lesz 12:15 és 14:55 kezdéssel, időtartama 40 perc. Bővebben a továbblépés után.
 
 
Tovább...
 
Rolleiflex 2.8F - egy vetrán a digitális korban
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. március 01.
  © Nagy István
 
 
A Luminous Landscape portálról már több érdekes cikket  fordítottam. Az alábbi cikk tematikája nagyon eltétő az eddig fordítottakétól: egy közép formátumú, régi, szép, filmes gépet ismertet egy – saját megjelölése szerint – digitális fotós, meglehetősen szubjektív nézőpontból. Én érdeklődéssel és élvezettel olvastam (az, hogy szerzője Debrecenben járt egyetemre, még fokozta érdeklődésem), talán az Agora látogatói között is sokak osztják majd véleményem, miután elolvasták.

A Luminous Landscape portálon olvasható cikk teljes terjedelmű fordítását, annak képanyagával együtt, a portál kiadója / főszerkesztője, Michael H. Reichmann szíves engedélyével közöljük. Mivel a cikk szerzője magyar, az ő korrektúráját is igénybe vehettük, köszönet fáradozásáért!
 
 
 

Tovább...
 
Nem tűnik el a felső kategóriás ASPS-C dSLR: Nikon D7100 (2. táblázat korrigálva 2013.02, 24)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. február 22.

Forrás: http://europe-nikon.com/hu_HU/product/digital-cameras/slr/consumer/d7100

Az újabb, alacsonyabb árkategóriás full-frame dSLR-ek megjelenése sokakat arra a következtetésre vezetett, hogy az APS-C érzékelő-méret visszaszorul a belépő és a közép kategória szintre a dSLR-ek között, a felső (fél)profi kategóriában az olcsóbb alternatívát is egyértelműen a full-frame veszi át. Ezt a vélekedést a szakértők széles köre elvetette. A ma bejelentett Nikon D7100 csattanós válasz: bár nem a korábbi felső APS-C vonal (D300, D300s) jelölés-konvencióját viszi tovább, hanem a némileg alacsonyabb szintre pozicionált D7000-ét (és néhány paraméterében annak a jellemzőit is), számos jelentős és hasznos tulajdonsága viszont egyértelművé teszi, hogy korai temetni a felső kategóriában az APS-C érzékelőt.

 

Tovább...
 
Célozz és lőjj! nanokopter: a nyomkövető videokamera
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. január 29.
Forrás: http://www.alwaysinnovating.com/products/mecam-photos.htm
 
Az AlwaysInnovating  innovációs fejlesztő cég a konnektivitást, a közösségi oldalakon önmagunk megmutatását új szintre emelő, nanohelikopterre integrált videokamerát fejleszt, MeCam néven. Természetesen csak fantázia kérdése egyéb irányú felhasználása is, hiszen távezérlésének megoldása is ugyancsak innovatív: felhasználója akusztikus parancsokkal irányíthatja, de egyszerűen a "follow-me" (kövess) szolgáltatást is használhatja - joggal tartja a cég az "ön-videózás" eszközének. Többet megtudhat és láthat az újdonságról, ha továbblép.
 
 
 
Tovább...
 
Vannak még csodák - Metabones SpeedBooster
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. január 16.
 Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf
 
 
 
Ha közelebbről megnézzük, akkor: Nem boszorkányság, technika. A Metabones cég 2013. 01. 14-én bejelentette , és még ebben a hónapban piacra dobja az első nagylátszögű konverterét, SpeedBooster néven. A csodálatos benne, hogy - ellentétben a közismert telekonverterekkel - ez nem csökkenti, hanem növeli az elé csatlakoztatott objektív fényerejét (egy teljes expozíciós lépéssel), valamint nem rontja, hanem javítja annak felbontását (képminőségét). No és a fókusztávolságot 0,71x faktorral csökkenti, azaz növeli a látószöget (ezért nagylátszögű konverter). A hivatalos nevét pedig talán FényerőFokozónak fordíthatnánk (hogy éljünk a szép alliteráció lehetőségével) - jelezve, mit tart a gyártó a legfontosabb tulajdonságának. Érdemes továbblépni a részletekért! 

 
 
 
 
Tovább...
 
Műhelytitkok 4. (kiegészítve 20123.01.10.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. január 05.

Forrás: http://debrecenplus.hu/esemenyek/mutat/muhelytitkok-4-fotokiallita

 

 

A Debrecení Új Fotóműhely kiállítása.
Helye:
DMK Újkerti Közösségi Háza Előtéri Galéria, Debrecen, Jerikó utca 17-19

Megnyitó: 2013. január 7-én 17:30 órakor. Megnyitja Seres Géza fotóművész
A kiállítás megtekinthető 2013. január 27-ig
Nyitva tartás: h.-cs.: 9-20 óráig, p.: 9-18 óráig

Ha továbblép, megtekintheti a kiállítás meghívóját

 


Tovább...
 
A digitális fényképezőgépek osztályozása (3)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. január 04.
© Nagy Sándor (NaSa)
 
A sorozat jelen részében a digitális fényképezőgépek két szempont szerinti osztályozását tekintjük át: a gép felépítését, majd az objektív cserélhetőségét vizsgáljuk (a cserélhető objektíves rendszergépek a gép felépítése szerinti egyik csoportot alkotják, de maguk is többfélék lehetnek).
 
Tovább...
 
Boldog újévet!
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. december 31.

A FotoAgora minden kedves látogatójának, barátaimnak sikeres, eredményekben gazdag, békés, boldog 2013. évet kívánok! No meg, természetesen, szép fényeket (már a ma esti hangulat hiteles megörökítéséhez is azoknak, akik az év utolsó éjszakáján is kezükbe veszik fényképezőgépüket).

© Nagy Sándor (NaSa)

Az elmúlt év számomra (és családomnak) különlegesen boldog volt: áprilisban megszületett legújabb, immár negyedik unokám (talán magyarázat arra, hogy időnként elhanyagoltam az Agorát). A továbblépést követően még néhány fényképet mutatok életének első 8 hónapjáról.


 

Tovább...
 
A 2012. év legjobbjai és legrosszabbjai
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. december 30.

Természetesen a fényképezőgépekről van szó! És nem saját kúfőből, hanem egy meglehetősen hitelesnek tekinthető forrásból – Michael Reichmann esszéjének fordítását olvashatja, aki továbblép. Ezzel együtt nem biztos, hogy mindenki egyetért megállapításaival, de hát így kerek a világ, hogy ki-ki saját értékrendje szerint ítéli meg pl, a kurrens fényképezőgépeket.

 

Tovább...
 
Meghitt karácsonyt, boldog új évet!
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. december 22.

© Nagy Sándor (NaSa)

... és szép ünnepi fényeket!

 

 
Eredmények 61 - 70 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement