Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Friss tartalom
Amit látunk, és ahogy lefényképezzük azt
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. december 20.

Az utóbbi évtizedben, mióta intenzíven foglalkoztatnak a fényképezés héttérismeretei, legnagyobb meglepetést a látásunkkal kapcsolatos olvasmányim okozták. Fizikusként azt hittem, lényegében ismerem látásunk folyamatát: szemlencsénk leképezi retinánkra az elé táruló látványt (akárcsak egy fényképezőgép), azon a csapok és pálcikák érzékelik a rájuk vetített fényt (akárcsak a digitális gép érzékelőjének fotodiódái – bár azoktól eltérően nem szabályos rendben helyezkednek el), az idegpályák kiolvassák ezt a képi információt, és továbbítják agyunkba. Fokozatosan megértettem, hogy a retinánkra vetített, és a tudatunkban „megjelenő” kép közötti kapcsolat korántsem ilyen közvetlen: a látás tudati fázisa nagyon összetett folyamat, egyéni életünk során kifejleszetett algoritmus (program) segítségével tudatunk egy modellt épít a szemünkből érkező információ-halmaz alalpján (az alábbi cikk szimulációnak nevezi), ami nem szigorúan pontos megfelelője az elénk táruló látványnak (a cikk arra is kitér, miért).
A kedvenc angol nyelvű portálomon
nemrég megjelent cikkében Charles S. Johnson Jr. is ezt a témát járja körül, briliáns megfogalmazásban, kitekintéssel a fotóművészetre. Cikke alcíme kellő mértékben sokkoló: „Nincs valóság, felejtsd el”. Aki elolvassa a cikk végén levő rövid életrajzát, annak érthetővé válik, miért ilyen kiváló a cikk.
A Luminous Landscape
portálon olvasható, frissen megjelent cikk teljes terjedelmű fordítását, annak képanyagával együtt, a portál kiadója/főszerkestrője, Michael H. Reichmann szíves engedélyével közöljük (a szerkesztő).

Tovább...
 
SZEM fotókiállítás, Agorás sikerrel (Kiegészítve: 2012.12.09.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. december 08.
ˆ Nagy István
 
 
 
 
A Szentesi Fotókör érdekes kezdeményezéssel állt elő 2012. tavaszán, aminek eredménye egy izgalmas fotókiállítás  . A pályázatról és a kiállításróll érdekes információkat tudhat meg, ha továbblép. Már e helyen örömünknek adunk hangot: Varga József, a Debreceni Fotóklub tagja, a FotoAgora "állandó tudósítőja" mindhárom képe a kiállításra kiválogatottak közé került. Gratulálink, Józsi!
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
A digitális fényképezőgépek osztályozása (2)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. november 13.
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Matrixw.jpg
 
 
Sorozatunkban elsőként a kép minőségét talán leginkább meghatározó alkatrészt, az érzékelőt, és annak a képminőséget markánsan befolyásoló tulajdonságát, a méretét vizsgáljuk (felbontóképességük (pixelszámuk). Ez utóbbi jellemzőjük – bár nem szigorúan – kapcsolatban van a méretükkel. Röviden az érzékelők egyéb jellemzőire is kitérünk. 

 
 
 
Tovább...
 
A digitális fényképezőgépek osztályozása (1)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. november 13.

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cameras.jpgA digitális fotótechnika a fotótechnika évszázados fejlődése során kialakult eredményekre épül, de az elektronika, informatika egyéb területeihez hasonlóan rendkívül gyors fejlődésen, átalakuláson megy át. Mint azt a közelmúltban egy cikksorozatban bemutattuk, éppen az utóbbi 3-4 évben forradalminak tekinthető újdonságok megjelenése jellemezte, aminek egyik eredménye a fényképezőgépek rendkívüli változatossága. Ebben a zavarba ejtő sokféleségben való eligazodást megkönnyítendő, megkísérelünk valamilyen rendet teremteni. A gépeknek több olyan, egymástól független alkatrésze, jellemzője van, amelyek a használhatóságukat jelentősen befolyásolják, tehát használójuk számára fontosak – ennek megfelelően több szempont szerint kell osztályoznunk.
 
Tovább...
 
Új portál a mobil fotográfiáról, sokoldalúan
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. október 13.
Forrás: http://connect.dpreview.com/
A portál fejléce
 
Az utóbbi évek egyik, bátran forradalminak nevezhető újdonsága a fotográfiában a mobiltelefonok, de leginkább az okostelefonok használata. Október 9-én egy, csak ennek a területnek a bemutatására szorítkozó angol nyelvű internetes portál indult, méghozzá sokoldalú bemutatására: a technológia mellett annak sajátos kultúráját, valamint a rohamléptekkel kiépülő közösségét is célozza, illetve szolgálja.  Az átütő siker kulcsszava "CONNECT", ami egyúttal a portál címe.  A minőség garanciája pedig az, hogy a világ legnépszerűbb, havonta hét millió egyedi látogatót vonzó, 1998-ban alapított „Digital Photography Review stábja hozta létre.
 
 
Tovább...
 
Fotópályázat a Debreceni Egyetem polgárainak: Változó értékprefernciák
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. október 04.
Image
A Visegrádi Alap (International Visegrad Fund) támogatásával a Debreceni Egyetem Agrár és gazdálkodástudományok Centruma, a Mendel University in Brno, a Universtiy of Life Sciences in Prague, a Universty of Life Sciences in Bydgoszc, és a Slovak Agricultural Universty in Nitra fotópályázatot ír ki, melynek célja, bemutatni a a Visegrádi országokban előforduló különleges (újszerű, szokatlan) munkavégzést, foglalkozásokat, amelyeket az ott élő emberek mindennapi megélhetésükért vagy kedvtelésből végeznek. Részletek a továbblépést követően.
 
 
Tovább...
 
Nikon 24/7 fotópályázat - ma
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. október 04.
Forrás: http//: www.facebook.com/nikon.hu
Szokatlanfotópályázat indul a mai napon. Naponta kell dolgozni rajta, 7 napon át, de érdemes! A fődíj egy Nikon D7000. Részletek a továbblépést követően. A pályázatra regisztrálni kell!
 
Tovább...
 
Kutatók éjszakája 2012 előadásom
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. szeptember 22.
Š Nagy Sándor (NaSa)
 
 
 
 
 
A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében 2012. szeptember 28-án este 21:00 órától Debrecenben, a Debreceni Egyetem TTK Kísérleti Fizikai Tanszék (Bem tér 18/a) Szalay Sándor termében népszerűsítő előadást tartok "A fényképezés digitális forradalma – forradalom a digitális fényképezésben"   címmel. Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várok.
 
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Nikon D600 - a világ legkisebb fullframe dSLR gépe (kiegészítve 2012. 09. 20.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. szeptember 13.
Š Nagy Sándor (NaSa)
D600 a KOGART Galériában
 
 
 
2012 a Nikon Éve! Ez év januárjában jelentették be a D4 és a D800/D800E dSLR-eket (mindkettő sztár a kategóriájában, az utóbbi azon túlmenően is). Két aprócska vázzal (V1 és J1) és négy objektívvel ugyan még 2011-ben jelentkezett be a cég a tükör nélküli rendszergépek (MILC) kategóriájába, létrehozva a 2,7x fókusz-szorzós CX érzékelő-méretet, amelyek a gyors követő autofókuszban is kiválóan teljesítenek hibrid AF-rendszerüknek köszönhetően – de azok is lényegében 2012-ben kerültek a fotósok kezébe. Ma, 2012. szeptember 13-án, a világ-premierrel egyidőben, a Nikon Magyarország Kft. is bemutatta a KOGART HÁZban a hazai szaksajtó képviselőinek a D800 „kistestvérét”, a D600 „fullframe” (FX) dSLR-t. És még hátra van egy negyedév 2012-ből!
 
 
 
 
Tovább...
 
Forradalmi változások a digitális fotótechnikában (6)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. szeptember 10.
Forrás: http://www.nokia.com/hu-hu/termekek/telefon/808/mukodes-kozben/
 
 
 
 
Cikksorozatunk hatodik folytatásával elérkeztünk a befejező részhez (bár, mint cikkünk végén kiderül, további újdonságok kerültek látókörünkbe, az 5. részt 5a résszel fogjuk kiegészíteni). A bevezető részben eredetileg felsorolt újdonságokból még kettő ismertetésével tartozunk. Először a mobiltelefonok, okostelefonok, táblagépek fényképezésben használatáról szólunk, utalva a kompakt fényképezőgép-kategória lehetséges reagálásáról erre a kihívásra. A második témakör a digitális fényképezés egyik achillesz-sarkával, a hosszú távú archiválás problematikájával, és egy jelentős előrelépést igérő újdonsággal kapcsolatos. A cikksorozat zárásakén némi összegző előretekintésre is vállalkozunk.
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Eredmények 71 - 80 / 352
Advertisement
Advertisement
Advertisement