Főoldal arrow Hírek arrow Kiállítások
Kiállítások
Aba-Novák kiállítás Debrecenben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. június 07.

A kiállítás szórólapjáról
Öböl, 1930
Aba-Novák, a barbár zseni címmel, a kiemelkedő festőművész eddigi legteljesebb életmű kiállítása tekinthető meg Debrecenben, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban (Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.), 2008. 04. 21. - 07. 06. között (hétfő és csütörtök kivételével 10-18 óra, csütörtökön 12-20 óra között, hétfőn szünnap). Általában fotókiállításokról adok hírt az Agórán, ez pedig egy festőművész életművét mutatja be. De egy kivételes életművet, amit eddig, ilyen átfogó kiállításon, még senki nem láthatott Magyarországon (máshol is aligha). Mindenképpen számottarthat minden fotóművészetet kedvelő érdeklődésére, akár távolabbról is érdemes Debrecenbe látogatni (és június 15-ig még a Kepes György kiállítás is megtekinthető ugyanott).

Tovább...
 
XXVI. Magyar sajtófotó Kiállítás 2007. Debrecenben, még egy hétig
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. május 26.
Tegnap este érkeztem haza hosszabb külföldi útról, így csak kissé megkésve értesítem az Agóra látogatóit a címben jelzett kiállításról. Az elmúlt év sajtófotóinak színe-java még több, mint egy hétig, június 5-ig (naponta 10-től 19 óráig) tekinthető meg Debrecenben, a Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3) előcsarnokában. Érdemes (a tegnap esti hangverseny szünetében volt alkalmam futólag ismerkedni a kiállított képekkel)!
  
 
Meghökkentő képek Debrecenben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 26.

A szerző felvétele a debreceni Kölcsey KözpontbanA debreceni Kölcsey Központban "Központban Észtország" címmel, Észt napok keretében mutatják be az észt kultúrát. Peter Sirge hivatásos fotográfus "Szférikus terek" című kiállítását az Észt Építészeti Múzeum hozta Debrecenbe, a központ földszinti előcsarnokában látható (2008. április 20. - május 12. között). A képeken észt épületbelsők láthatók a középkori templomoktól a legmodernebbekig. De a formai megoldások és a megjelenítés módja renbdkívül szokatlan, meghökkentő.

Tovább...
 
A fény művészete. Kepes György kiállítása (KIEGÉSZÍTÉS)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 10.

A kiállítás megtekintését követően kiegészítő információk magáról a kiállításról, valamint a csatlakozó rendezvényekről. Hogy ne kerülje el azok figyelmét sem, akik az eredeti hírt már olvasták, külön hírként tudatom a kiegészítés tényét, megtekinteheti itt.

 
Erdélyi képek (1964-2007) Korniss Péter fotókiállítássa
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 09.

A kiállítás megtekinthető Debrecenben, a Mű-Terem Galériában, 2008. április 10-30-ig naponta 10-18

Forrás: Debreceni Művelődési Központ (http://debrecenimuvkozpont.hu/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=25&Itemid=79)
A Mű-Terem Galéria épülete
óráig, szombaton 9-13 óráig. Vasárnap, hétfő szünnap.

Debrecen belvárosában, hangulatos környezetben 2001 januárja óta, a Batthyány utca 24 sz. alatt, egy XIX. sz. elején épült, felújított műemlék jellegű épületben működik a Debreceni Mű-Terem Galéria.  Az elmúlt évek folyamán – a kitűnő tárlatoknak, a Galéria programjának kialakítását segítő, elismert művészekből álló kuratórium munkájának és a precíz szervezőmunka eredményeként – a Debreceni Mű-Terem Galéria a város legszínvonalasabb kiállítóterévé, a képzőművészeti élet egyik központjává vált. A három teremből álló, összesen 150 négyzetméteres, jó megvilágítású, színvonalas kiállítótér osztottságának köszönhetően ideális bemutatóhely egyéni és csoportos tárlatok számára.

Beszélgetés Korniss Péter fotóművésszel: április 10-én, csütörtökön 18 órakor

Tovább...
 
A fény művészete. Kepes György (1906-2001) kiállítása Debrecenben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 09.

Forrás: a kiállítás meghívójaA „fényművészet” mint kifejezési forma mindössze néhány évtizede van jelen a vizuális kultúrában. Sok képzőművészt foglalkoztat máig a fény mint fizikai valóság és önálló képteremtő lehetőség – többségük azon az úton jár, amit Kepes György, világhírűvé lett magyar művész taposott ki. A fény művészete című kiállítás 2008. április 10-én nyílik Debrecenben, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban, és június 15-éig tekinthető meg (naponta 10-18, csütörtökön 12-20 óráig, hétfőn zárva). A világhírű művész és tudós munkásságának képzőművészeti területét bemutató debreceni tárlaton főként a hagyatékból és magángyűjtők kollekciójából szerepelnek alkotások. Jelentős részük teljesen ismeretlen a hazai közönség előtt.

Elég talán magyarul is megjelent két könyvének címét idéznünk, hogy nyilvánvalóvá váljék, minden, a fotózás iránt érdeklődőnek érdemes ezt a rendkívülinek ígérkező kiállítást megnézni: A látás nyelve (Gondolat, Bp, 1979); A világ új képe a művészetben és a tudományban (Corvina, Bp, 1979).

A művészet és a tudomány metszéspontjait keresve jutott el a természeti folyamatokat alkotó lényegi vonásokig, melyek számára a szimmetria, az egyensúly és a ritmus. E három fundamentum harmonikus egysége érhető tetten festményein, fotográfiáin és kinetikus művein is. Tudományos módszerében, tanárként is a korszerű technológiák művészeti alkalmazására fektette a hangsúlyt. Sokat idézett elméletében, az új világkép melyet nagyban befolyásol a tudomány megértéséhez egyszerre kell rendelkeznünk a tudós agyával, a festő szemével és a költő szívével.

A kiállítást Szombathy Bálint képzőművész, író nyitja meg április 10-én, csütörtökön délután 6 órakor a MODEM földszinti kiállítótermében.

 

Tovább...
 
Két fotókiállítás Debrecen közelében
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 14.

Hortobágy községben, a Faluházban 2008. március 15-én 10:30-kor nyitják meg a Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep ezévi második alkotócsoportjának kiállítását. A képzőművészet legkülönbözőbb ágainak képviselői között fotóművészek alkotásai is láthatók a kiállításon, amely mintegy egy hétig tart nyitva. Utána a harmadik csoport résztvevőinek kiállítása nyílik ugyanott.

Gál Imre: Tavaszváró természet c. fotókiállítását 2008. március 18-án 17 órakor nyitja meg Vencsellei István fotóművész a nádudvari Ady Endre Művelődési Központ kiállítóterében. A kiállítás március 18-tól április 8-ig látogatható.

Tovább...
 
Kontaktok - Kecskeméti Fotókör kiállítása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 06.

© Kecskeméti Fotókör és Tóth Judit, a szerző reprodukciója

ARCHAIKUS TECHNIKÁKkal készült fotók láthatók a Kecskeméti Fotókör (pontosabban az általuk évente megrendezésre kerülő Kontakt Fotográfiai Tábor) kiállításán. A kiállítás Debrecenben, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában (Holló László sétány 6, a tócóskerti lakótelep közepén) tekinthető meg 2008. február 26. és március 17. között, hétfőtől péntekig 8-22 óra között (az iskola szombaton és vasárnap zárva). Bővebben a folytatásban.

Tovább...
 
Aszmann Ferenc kiállítása
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. március 01.

© Magyar Fotográfiai MúzeumAszmann Ferenc - Francisco Aszmann (Debrecen, 1907 - Rio de Janeiro, 1988) Magyarországon az egyik legsikeresebb fotóművész volt a harmincas évek végén. Ő alapította 1931-ben a Debreceni Fotóklubot. Az 1940. évi Amerikai Fotográfiai Évkönyv szerint az 1939-ben legtöbbet szereplő 2000 kiállító listáján az első 20 között 6 magyar szerepel, köztük Aszmann. 1940-ben családjával elhagyta az országot. Braziliában telepedett le, magyar tárgyú képeivel folytatta kiállítási tevékenységét, aranyérmek, díszoklevelek sokaságát nyerve el. Saját életművét realista, szürrealista és grafikai stílusú képekre osztotta fel. Kincses Károly a kecskeméti Magyar Fotógráfiai Múzeumban 2008. január 11. - március 16. között megtekinthető kiállítás (Egy szentimentális fényképész. Anszmann Ferenc) ajánlójában azt írja, hogy "... az élete utolsó percéig szentimentális ember életműve tárul elénk, melyben a valóság egyes elemei is csak a nagy érzések, ideák hangsúlyozására szolgálnak." Reményeim szerint a közeljövőben a Fotó Agórában is be tudjuk mutatni munkásságát, de aki teheti, látogasson el Kecskemétre, tekintse meg kiállítást (nyitva hétfő és kedd kivételével naponta 10-17 óra között).

Tovább...
 
Fotókiállítások Debrecenben (2008. február)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. február 12.

Jelenleg legalább három fotókiállítás tekeinthető meg Debrecenben, az egyik már csak néhány napig, de kettő még március elején is látogatható lesz.

Tovább...
 
<< Első < Előző 11 12 Következő > Utolsó >>
Eredmények 111 - 120 / 120
Advertisement
Advertisement
Advertisement