Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról
Újdonságokról
Nem tűnik el a felső kategóriás ASPS-C dSLR: Nikon D7100 (2. táblázat korrigálva 2013.02, 24)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. február 22.

Forrás: http://europe-nikon.com/hu_HU/product/digital-cameras/slr/consumer/d7100

Az újabb, alacsonyabb árkategóriás full-frame dSLR-ek megjelenése sokakat arra a következtetésre vezetett, hogy az APS-C érzékelő-méret visszaszorul a belépő és a közép kategória szintre a dSLR-ek között, a felső (fél)profi kategóriában az olcsóbb alternatívát is egyértelműen a full-frame veszi át. Ezt a vélekedést a szakértők széles köre elvetette. A ma bejelentett Nikon D7100 csattanós válasz: bár nem a korábbi felső APS-C vonal (D300, D300s) jelölés-konvencióját viszi tovább, hanem a némileg alacsonyabb szintre pozicionált D7000-ét (és néhány paraméterében annak a jellemzőit is), számos jelentős és hasznos tulajdonsága viszont egyértelművé teszi, hogy korai temetni a felső kategóriában az APS-C érzékelőt.

 

Tovább...
 
Célozz és lőjj! nanokopter: a nyomkövető videokamera
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. január 29.
Forrás: http://www.alwaysinnovating.com/products/mecam-photos.htm
 
Az AlwaysInnovating  innovációs fejlesztő cég a konnektivitást, a közösségi oldalakon önmagunk megmutatását új szintre emelő, nanohelikopterre integrált videokamerát fejleszt, MeCam néven. Természetesen csak fantázia kérdése egyéb irányú felhasználása is, hiszen távezérlésének megoldása is ugyancsak innovatív: felhasználója akusztikus parancsokkal irányíthatja, de egyszerűen a "follow-me" (kövess) szolgáltatást is használhatja - joggal tartja a cég az "ön-videózás" eszközének. Többet megtudhat és láthat az újdonságról, ha továbblép.
 
 
 
Tovább...
 
A 2012. év legjobbjai és legrosszabbjai
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. december 30.

Természetesen a fényképezőgépekről van szó! És nem saját kúfőből, hanem egy meglehetősen hitelesnek tekinthető forrásból – Michael Reichmann esszéjének fordítását olvashatja, aki továbblép. Ezzel együtt nem biztos, hogy mindenki egyetért megállapításaival, de hát így kerek a világ, hogy ki-ki saját értékrendje szerint ítéli meg pl, a kurrens fényképezőgépeket.

 

Tovább...
 
Új portál a mobil fotográfiáról, sokoldalúan
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. október 13.
Forrás: http://connect.dpreview.com/
A portál fejléce
 
Az utóbbi évek egyik, bátran forradalminak nevezhető újdonsága a fotográfiában a mobiltelefonok, de leginkább az okostelefonok használata. Október 9-én egy, csak ennek a területnek a bemutatására szorítkozó angol nyelvű internetes portál indult, méghozzá sokoldalú bemutatására: a technológia mellett annak sajátos kultúráját, valamint a rohamléptekkel kiépülő közösségét is célozza, illetve szolgálja.  Az átütő siker kulcsszava "CONNECT", ami egyúttal a portál címe.  A minőség garanciája pedig az, hogy a világ legnépszerűbb, havonta hét millió egyedi látogatót vonzó, 1998-ban alapított „Digital Photography Review stábja hozta létre.
 
 
Tovább...
 
Nikon D600 - a világ legkisebb fullframe dSLR gépe (kiegészítve 2012. 09. 20.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. szeptember 13.
© Nagy Sándor (NaSa)
D600 a KOGART Galériában
 
 
 
2012 a Nikon Éve! Ez év januárjában jelentették be a D4 és a D800/D800E dSLR-eket (mindkettő sztár a kategóriájában, az utóbbi azon túlmenően is). Két aprócska vázzal (V1 és J1) és négy objektívvel ugyan még 2011-ben jelentkezett be a cég a tükör nélküli rendszergépek (MILC) kategóriájába, létrehozva a 2,7x fókusz-szorzós CX érzékelő-méretet, amelyek a gyors követő autofókuszban is kiválóan teljesítenek hibrid AF-rendszerüknek köszönhetően – de azok is lényegében 2012-ben kerültek a fotósok kezébe. Ma, 2012. szeptember 13-án, a világ-premierrel egyidőben, a Nikon Magyarország Kft. is bemutatta a KOGART HÁZban a hazai szaksajtó képviselőinek a D800 „kistestvérét”, a D600 „fullframe” (FX) dSLR-t. És még hátra van egy negyedév 2012-ből!
 
 
 
 
Tovább...
 
Nokia 808 PurView  nagyágyú a kamerás mobiltelefonok között?
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. augusztus 09.

Forrás: http://i.nokia.com/blob/view/-/849564/data/2/-/Download1.pdf

 

 

Néhány éve egyre több szó esik arról, hogy a mobiltelefonok kiszoríthatják az egyszerűbb kompakt fényképezőgépeket. Ezen a portálon, a digitális fotótechnika forradalmi újdonságaival foglalkozó cikksorozatunk 6. részében járjuk körül ezt a kérdést. A jelen cikkben az ott csak röviden említett jelentős újdonságot, a ZeissNokia 808 PureView kombinációt mutatjuk be kissé részletesebben, természetesen a fényképező képességekre koncentrálva.

 

 

 

 

Tovább...
 
Magyar modell a Sony legkisebb fényképezőgépének arca
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. július 11.
Forrás: PS:PRovocative PR-ügynökség
  
A magyar Keindl Dávid lett a Sony reklámkampányának arca Európa 20 országában. A modell a világ legkisebb 10x-es  optikai zoommal felszerelt fényképezőgépét reklámozza. Ráadásul a gép, amit reklámoz, szintén különleges: A WX100 a Sony és – a termék hivatalos bejelentésekor –  a világ legkisebb, legkönnyebb 10-szeres optikai zoommal felszerelt fényképezőgépe. A magyarországi boltokban már kapható fényképezőgép kampányát a 20 országot irányító budapesti Sony központban dolgozták ki, így kerülhetett sor arra, hogy magyar modellek közül válasszanak főszereplőt.
A fotótechnika PR területén nem mindennapi történet részleteit (és a Sony WX100 jellemzőit is) megismerheti, ha továbblép.
 
 
Tovább...
 
Nikon D800 és egyéb dSLR újdonságok
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. február 10.
Forrás: Nikon Kft. Budapest
 
 
 
 A 2011/12 évek fordulója körül a Nikon két újdonságot is bejelentett a dSLR-ek csúcsán (mindkettő érzékelője Leica-képkocka méretű, azaz „fullframe”): 2012. 01. 06-án a D4-et, majd még annak piacra kerülése előtt, 2012. 02. 07-én a D800-at. Különösen az utóbbi (mind műszaki tartalmával, mind árszintjével) késztetett arra, hogy áttekintsem ebben a szegmensben felismerhető tendenciákat, no meg eltünődjem a nagy gyártó árpolitikájának rejtelemein. Régen várt, mondhatni beérett, de enyhén szólva szokatlan újdenságok, jelenségek is felismerhetők.
 
 
 
Tovább...
 
HD Camcorder, elsősorban sportolóknak (kiegészítve 2011. 07. 06.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2011. június 18.
© Nagy Sándor
 
 

 
Fényképezőgépek tesztje, részéletes bemutatása ritkaságnak számít a Foto Agórán. Ilyen jellegű cikkek többnyire valamilyen jelentős újítás kapcsán, annak ismertetését célozzák. Ezúttal egy aprócska készülék keltette fel érdeklődésünket (a pilótafutar.hu webáruház kínálatában akadtunk rá), amely főleg sportolás közben történő (full HD felbontású) videofelvételek és állóképek készítését teszi lehetővé, gazdag kiegészítő választékának köszönhetően a legkülönbözőbb körülmények között, lényegében szabadon biztosítva kezünk használatát az aktuális alaptevékenységhez. Fantázia kérdése, hogy milyen egyéb elfoglaltságok közben használhatjuk még, elsősorban munkánk dokumentálására.
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
A Sony új, cserélhető objektíves rendszerekkel nyomul
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. augusztus 31.

Forrás: http://www.sony.hu/hub/dslr/legfrissebb-hirek/article/id/1237478904637
Sony Alfa SLT A33 és A55
A tükörakna nélküli, cserélhető objektíves fényképező rendszereket nagyon hamar befogadta a(z igényes) fotós társadalom: mind a kompaktokat jobb képminőséget kínáló, és természetesen költségesebb felszerelésre cserélő, mind a drága (de terjedelmes) felszerelésük mellé második (zsebben hordható) gépet vásárló fotográfusok körében. A tükörreflexes gépek piacán jelentős hányadot uraló gyártók közül elsőként a Sony tette le névjegyét ebben az új kategóriában, az utóbbi években elért (de már korábban is figyelemre méltó) sikereihez, újításaihoz illő NEX rendszerével.  Lépését akár jelzés értékűnek is értelmezhettük: a dSLR-ek piacának két óriása sem hagyhatja sokáig figyelmen kívül a piaci tendenciákat. Miközben a Canon és Nikon házatájáról továbbra is csak ellentmondásos hírek szivárognak ki, a Sony merész újításokkal erősíti pozícióját: néhány, kiválasztott újságíró több napig tesztelhette a már korábban beígért, APS-C méretű érzékelős, cserélhető (NEX-bajonettes) objektíves (ilyen megoldásokkal világelső) NEX VG10 CamCordert, és a tükröt, tüköraknát ugyan tartalmazó, de a hagyományos értelemben mégsem tükörreflexesnek nevezhető A33 és A55 cserélhető objektíves fényképezőgépeket.

Tovább...
 
Eredmények 11 - 20 / 44
Advertisement
Advertisement
Advertisement