Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról
Újdonságokról
Magyar a legnagyobb digitális panorámakép
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. augusztus 04.

Forrás: http://www.70-billion-pixels-budapest.com/
A János-hegyi körpanoráma mintegy 1/3 része

Nincs három hónapja, hogy bemutattuk a világ akkori legnagyobb digitális panorámakápét, a 45 MegPixeles Dubai látképet (azóta a „világ legnagyobb” analóg képeiről is írtunk. Abban a cikkben két magyar kezdeményezésről is szóltunk, az egyik (a Magyar Nemzeti Galéria felkérésére készült egy-egy Csonváry és Rippl-Rónai képről) a 360world cég kivitelezésében. Nos, ez a  cég most egy nagy lélegzetvétellel az élre ugrott, elkészítette a világ (jelenleg) legnagyobb digitális panorámaképét – egy 360 fokos körképet a budai János-hegyi kilátóból feltáruló tájról, 71,3 GigaPixel méretben. De nem ám akárhogy – érdemes továbblépni a részletek megismerése érdekében!

 

Tovább...
 
45 GigaPixeles panoráma az új GigaPan EPIC Pro segítségével
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. május 15.
A közelmúltban publikálták a korábbi világrekord méretét mintegy kétszeresen felülmúló, 45 GigaPixel felbontású panorámaképet. A képen Dubai városképe látható, középpontjában a világ legmagasabb épülete, a 645 m magas Biurj Khalifa.
Forrás: http://gigapan.org/gigapans/48492/
Alkotója, Gerald Donovan hangsúlyozottan mindössze a legújabb technika, a GigaPan EPIC Pro panoráma-robot, és a képet összerakó harver és szoftver tesztelésének tekintette a munkát, az így is hatalmas érdeklődést keltett a műfaj rajongói körében. Egy évvel ezelőtt bemutattuk a GigaPan első változatát. Talán az új változat, és az azzal elérhető eredmény ismertetése sem érdektelen.
 
 
Tovább...
 
Új, ígéretes cserélhető objektíves rendszer: Sony NEX
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. május 12.

Forrás : http://www.sony.hu/product/dsb-nex-5/nex-5a
A picuri Sony NEX-5
A tükörakna nélküli, nagy érzékelős, cserélhető objektíves fényképező rendszerek mintegy másfél éve léteznek, és a kezdeti lelkes fogadtatásnak megfelelően, sőt akár azt felülmúlva, ígéretesen fejlődnek. A tükörreflexes gépek piacán is feltűnő sikereket besöprő elektronikai óriás, a Sony is jelen kíván lenni ebben a szegmensben: a már jó ideje keringő híreszteléseket megerősítve, tegnap hivatalosan bejelentette az NEX rendszert, és mindjárt két váz és három objektív 2010. nyarán induló forgalmazását. Ezek specifikációi kihasználni látszanak a cég sokrétű, kiváló adottságait, sőt mondhatni a lehetetlent megvalósító meglepetéssel is szolgálnak – a világsajtó, érthetően, rendkívüli érdeklődéssel fogadja a hírt.

Tovább...
 
Samsung NX10 bejelentés
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. január 04.

Image

 

Rögtön az év első munkanapján (20010. január 4.) a Samsung cég fontosnak tartotta, hogy sajtótájékoztatóban hívja fel a figyelmet új, tükörakna nélküli, APS-C méretű érzékelős, cserélhető objektíves redszere első képviselőjének küszöbön álló bevezetésére (jóllehet, nem jelölte meg a kereskedelmi forgalomba hozás pontos dátumát). A korábban csepegtetett információkhoz képest pontosabb adatok láttak napvilágot az új gépről, sőt a legszerencsésebb (kiválasztott) tesztelő már előzetes kipróbálásra is megkapott egy, még messze nem végleges példányt. Ha továbblép, némi ízelítővel szolgálunk.

 

Tovább...
 
Visszatekintés: a 2009. év fotós újdonságai (utolsó kiegészítés 2010. 02. 03-án)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. december 31.

A háttérkép forrása: http://www.nikon-coolpix.com/en/#/camera4
A háttérképen: a felvétel azonnali kivetítése projektoros fényképezőgéppel (Nikon COOLPIX S1000pj)

 

 

Az év vége a számvetések ideje. Azt hiszem, a fotótechnika terén is számos érdekességet hozott a 2009. év, érdemes tehát áttekintenünk, milyen újdonságokkal találkozhattunk egy évvel ezelőtti összefoglalónkat követően, mi vált valóra az ott megfogalmazott várakozásokból?


 

 

 

Tovább...
 
Hasselblad újítás: többször exponáló, hiánytalanul színes gép
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. november 20.

A most bejelentett H3DII-50 MS érdekes technológiája a színfelbontás javítására már nem teljesen új, de egyáltalán nem közismert. A Foveon X3 érzékelő használatához hasonlóan fölöslegessé teszi a felbontás-rontó Bayer-interpolációt, de teljesen más módon, a hagyományos Bayer-szűrős érzékelő alkalmazása mellett.

Tovább...
 
Újabb kompakt fényképező rendszer: Ricoh GXR
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. november 10.

Image
Ricoh GXR cserélhető egységű fényképezőgép, APS-c érzékelős 50 mm f/2,5 egséggel
A Mikro NégyHarmados rendszer alig több, mint egy évvel ezelőtti bejelentése óta több új fényképező rendszer jelent meg (illetve áll bevezetés közelében), nagyobbrészük a kompaktokkal versenyképes méretet célozza, a dSLR-ekkel versenyképes képminőség biztosítása mellett. A kitűzött cél elérésének közös kulcsa a kompaktokhoz képest jóval nagyobb (a dSLR-ekéhez hasonló) érzékelő méret, és a tükörakna elhagyása - tükörakna nélküli, cserélhető objektíves fényképező rendszerek születtek. A Ricoh radikálisan eltérő megoldást választott a ma (2009. november 10-én) bejelentett Ricoh GXR új fényképező rendszerével. A gépváz is, és a cserélhető egység is teljesen zárt, az érzékelő nem a vázban, hanem a cserélhető egységben foglal helyet.

 

Tovább...
 
Bővül a tükör nélküli cserélhető objektíves gépek/rendszerek kínálata
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. november 06.

Forrás: http://www.olympus.hu/consumer/pen.htm#accessories?electronic_viewfinder
Olympus PEN E-P2 levehető elektronikus keresővel

Pontosan egy hónappal ezelőtt tekintettük át a Mikro NégyHarmados rendszer első évének termését. Megállapítottuk, hogy a rendszer kiteljesedett, négy váz és a legfontosabb objektívek kínálata egy évvel (pontosabban 13 hónappal) az új rendszer bejelentése után – meggyőző fejlődés. 2009. november 5-i keltezéssel járta be a világot az Olympus bejelentése, hogy 2010. januártól kapható lesz az alig fél éve megjelent PEN E-P1 továbbfejlesztett változata, a PEN E-P2, valamint két új objektív. A konkurrencia sem akar túlzottan lemaradni: a röviddel a Mikro NégyHarmad után bejelentett Samsung NX rendszer első képviselőjének korábban jelzett 2010-es bevezetését várhatóan 2009. december 10-ra előbbre hozza a gyártó (NX10 néven). Olyan hírek is lábra kaptak, hogy a Mikro NégyHarmados rendszer bővítésébe harmadik gyártóként talán a Kodak is beszáll. Mindez elegendő ok arra, hogy friss összefoglalónkat kiegészítsük.


 

Tovább...
 
Kiteljesedő Mikro NégyHarmad
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. október 05.

Forrás:  http://www.olympusamerica.com/cpg_section/product.asp?product=1461#
Olympus PEN E-P1
A nyáron jelentős érdeklődésre számot tartó új fényképezőgépek jelentek meg, ill. kerültek bejelentésre. Ezek elmaradt bemutatását igyekszem fokozatosan pótolni. Elsőként a fotótechnika jövőbeni fejlődése (és a gyártó cég további sorsa, fennmaradása) szempontjából fontos három új Leica gépről írtam meglehetős részletességgel. A jelen cikket a nagyjából egy éve bejelentett, és a múlt év legnagyobb szenzációjának számító Mikro NégyHarmados rendszer újdonságai, és a rendszer eddigi kibontakozása ismertetésének szentelem. Előre bocsátom: az új, tükörakna nélküli, cserélhető objektíves rendszer egy év alatt kiteljesedett, a bejelentése után sokak által megfogalmazott elvárásokat, pozitív jóslatokat lényegében beváltotta. Természetesen egy ilyen rendszer egy év alatt nem válhat teljessé, de máris sokoldalúan használható. A jövő mind gépvázak, mind objektívek tekintetében bővülő választék mellett remélhetőleg az egyelőre kissé magasnak tartott (de az újdonság mellett általában a kiváló minőséggel is indokolható) árak csökkenését is meghozza.

Tovább...
 
A Leica berobban a digitális fényképezésbe (utolsó kiegészítés 09. 28-án)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. szeptember 15.

Forrás: http://en.leica-camera.com/photography/s_system/
A Leica új S-rendszere
A nyáron néhány új, jelentős érdeklődésre számottartó fényképezőgép jelent meg, ill. került bejelentésre, amelyeknek családi elfoglaltságaim miatt (zsúfolt nyaram volt) elmulasztottam a bemutatását. A következő hetekben igyekszem bepótolni. Kezdem a legfrissebb, bizonyos vonatkozásban váratlan, és a fotótechnika jövőjére alighanem jelentős hatású újdonsággal, a három új Leica gép bemutatásával, jelentőségük, várható hatásuk latolgatásával.


 

Tovább...
 
Eredmények 21 - 30 / 44
Advertisement
Advertisement
Advertisement