Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról
Újdonságokról
Mikroszálas tisztítókendő és szürke kártya, egyben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. június 06.

Ken Rockwell számos fotós fórum és honlap tréfálkozásának céltáblája, kritikájának tárgya. Jómagam már többször méltattam szakértelmét az Agórán, sokat tanultam, tanulok tőle. Ezúttal érdekes, akighanem hasznos apróságra hívta fel figyelmemet blogjában, a 2009. június 5-i bejegyzésben. Úgy vélem, érdemes megosztanom a Foto Agóra látogatóival, de ehhez tovább kell lépni!

 

Tovább...
 
Káprázatos asztrofotók az Atlantis és a Hubble találkozásáról
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. május 22.

Forrás: http://legault.club.fr/atlantis_hst_2009may13_50.jpg
Az Atlantis és a Hubble áthaladása a Nap korongja előtt (részlet)
A Hubble Űrtávcsőhöz többszöri halasztás után május 11-én indult el Floridából az Atlantis űrrepülőgép a tervezett 4. és egyben utolsó nagyjavítás elvégzésére. Thierry Legault francia mérnök és asztrofotográfus hármas találkozást örökített meg május 13-án, néhány perccel az előtt, hogy az űrrepülőgép befogta volna az űrtávcsövet: a két űreszköz elhaladását a Nap korongja előtt.

Ha továbblép, lenyűgöző adatokat ismerhet meg a megörökített szituációról, a felvételek elkészítésének körülményeiről és eszközeiről. És természetesen linkeket talál a felvételek megtekintéséhez (valamint további lenyűgöző asztrofotókhoz és az asztofotózás műhelytitkaiba beavató cikkekhez).

Tovább...
 
Nikon D5000, kézben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. május 06.

© Nagy Sándor (NaSa)Áprilisban röviden ismertettük a PMA 2009 kiállítást követően, ezév tavaszán megjelent három új dSLR gépet. Abban a cikkben, a Nikon dSLR-ek teljes kurrens választékát is jellemeztük tömören, köztük kicsit részletesebben az új D5000-t. A cikk megjelenése után néhány nappal a Nikon Magyarország termékbemutatón tette lehetővé új,  már itthon is forgalmazott üdvöskéje kézbevételét, kipróbálását - amelyre, a FotoAgora működése során első ilyen jellegű eseményre, meghívást kaptam. Bár portálunk nem közöl részletes ismertetést, tesztelés eredményét egyes fényképezőgépekről, a D5000-rel "testközelből" ismerkedés lehetőségét nem tudtam kihagyni. Az alábbiakban a Nikon belépő szintű kategóriája legújabb, legnagyobb tudású modelljével szerzett tapasztalataimat osztom meg az Agóra látogatóival, annak két kiemelkedő adottságára koncentrálva.

 

Tovább...
 
Gigantikus panorámafotók (befejezve 2009. 04. 29.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. április 27.

Forrás: http://www.gigapansystems.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=GS&Product_Code=I-E100

 

Sok fotós kedveli, vagy legalábbis kipróbálta már a panorámaképek készítését több, egymással átfedő felvétel „összeragasztásával”. A 2008-ban alapított GigaPan Systems cég a NASA Marsjáró projektje technológiáját tette elérhetővé a széles fotós társadalom számára. Teljes rendszert alkotott, ami a felvételek elkészítését automatizáló robotból (megvásárolható), a vele együtt járó, a panorámaképet összerakó szoftverből, és GigaPan képek megosztására, részletes megtekintésére, megvitatására szolgáló Nézőből (ingyenesen használható közösségi honlap a Világhálón) áll. A végeredmény: akár több GigaPixel méretű (rendkívüli felbontású, részletgazdag) panorámaképek minden korábbinál egyszerűbb készítésének lehetősége, és ennek megszállottjaiból álló nemzetközi közösség megteremtése a Világhálón.

 

Tovább...
 
Új dSLR-ek, kurrens Nikonok 2009. tavaszán
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. április 20.

A PMA 2009 kapcsán előrejelzésünkben kevés új dSLR bejelentését vártuk, ami be is jött, hiszen mindössze egy, az Olympus E-620 szerepelt újként a kiállításon. A kiállítást követő bő két hónapban viszont 3 továbbival jelentkeztek a gyártók, a bejelentés sorrendjében: Canon EOS 500D (március 21.), Olympus E-450 (március 31.) és Nikon D5000 (április 14.). Ha tovább lép, ezek legfontosabb jellemzőit ismerheti meg, továbbá némi segítséget kaphat a kurrens Nikon dSLR-ek gazdag kínálatában.

Tovább...
 
Lencse a sapkában
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. március 27.

Forrás:  http://www.tripont.hu/hu/products/foto/objektivek/kulonleges_objektivek/lens_in_a_cap_nikon_bajonettel

 

 

No, nem a fotós fejfedőjében, hanem a tükörreflexes gép vázsapkájában. Egy apró, és nem túl költséges játékszer van a Tripont kínálatában, amire nemrég hívták fel a figyelmünket: tükörreflexes gépünkhöz pehelysúlyú, lapos objektívet vásárolhatunk. Tulajdonképpen az objektív nélküli váz nyílását lefedő kupakot, amelyben van egy kicsike lencserendszer, tehát előhúzva a táskából, zsebből, rögtön fényképezhetünk is vele. Kipróbáltuk. Ha továbblép, elolvashatja, mire használható, és megnézheti, milyen képeket készíthetünk vele.

 

 

Tovább...
 
PMA utólagos - Panasonic érdekességek
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. március 20.

Két héttel a PMA kapuzárását követően még mindég jelennek meg összefoglalók, értékelések a kiállításról. A Panasonic DSC Termékek Tervezési Igazgatójával, Ichiro Kitaoval készített interjúját most adta közre a DPReview, amiben találtunk néhány érdekességet. Az eredeti cikk utolsó frissítése óta eltelt relatíve hosszú időre tekintettel e helyen, külön hírben ismertetjük.

Tovább...
 
PMA 2009 (Kiegészítve: 2009. 03. 07.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. március 02.

Forrás: http://www.pmai.org/A világ két legjelentősebb fotótechnikai bemutatója a Photokina (kétévente kerül megrendezésre, legutóbb 2008. szeptemberben Kölnben), és az évente esedékes PMA (Photo Marketing Association Annual Show), ezévben március 3-5 között Las Vegasban. Mivel a gyártók fotótechnikai újdonságaik többségének bejelentését, bemutatását, piacra dobását e két jelentős kiállításra időzítik (egy részét már hetekkel az aktuális kiállítás időpontját megelőzve, de mindég maradnak meglepetések magára a kiállításra), a fotós sajtó kiemelt figyelmet fordít ezekre a rendezvényekre. Az alábbiakban összefoglaljuk az előzetes várakozásokat, jóslatokat és az eddigi bejelentéseket, majd a kiállítás alatt/után nyilvánosságra kerülő híreket, kommentárokat.

 

Tovább...
 
Visszatekintés: a 2008. év fotós újdonságai
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. december 22.

Közeledvén az év vége, ideje átgondolni, mit hozott a fotográfia világának ez az esztendő (fontos új bejelentésre már aligha számíthatunk az évből még hátralevő néhány napon). A Fotó Agóra indulásakor, az év elején (illetve kicsit később, februárban) összefoglaltuk az azt megelőző időszak termését, trendjeit. Természetesen az év során folyamatosan hírt adtunk a legfontosabb újdonságokról, egyiket-másikat alaposabban körül is jártuk. Mégis, talán érdemes visszatekinteni, összefoglalni, mi új látott napvilágot előző összefoglalónk óta, folytatódtak-e az akkor körvonalazódni látszó tendenciák, bekövetkeztek e váratlan (vagy épp régen várt) fordulatok?

Tovább...
 
Photokina 2008 (utolsó frissítés: 10.01. 15:35)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. szeptember 24.

Forrás: http://www.photokina-cologne.com/

 

Ma nyitotta meg kapuit a közönség előtt Kölnben a világ – kétévente megrendezésre kerülő – legnagyobb, legátfogóbb fotó- és videó-technikai kiállítása, a Photokina. Már hetek óta nagy érdeklődés kíséri az előzetes bejelentéseket, de a kiállítás egy hete alatt tetőz az információk áradata. A legfontosabb újdonságokról mi is tájékoztatjuk az Agóra látogatóit.

(A cikk frissítése – ahogyan maga a Photokina – befejeződött.)

 

Tovább...
 
Eredmények 31 - 40 / 44
Advertisement
Advertisement
Advertisement