Főoldal arrow Cikkek arrow Fotótechnikai csemegék
Fotótechnikai csemegék
Fénymérés, fotometria, expozíció
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2016. április 04.
Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lux_meter.jpg
 
 
 
A fénykápezásben a fényé a fő szerep, tehát a fényképezőgép legfontosabb beállítása a fény mérésével kapcsolatos. Az objektívhez érkező fény erősségéhez (fényérték – LV) kell igazítanunk az expozíciót (megvilágítási érték – EV), azaz az érzékelőre eső fény mennyiségét meghatározó paramétereket (fényrekesz, megvilágítési idő, érzékenység). A fény elektromágneses hullám, tehát a fénysugárban energia áramlik. A fotográfiai fénymérés eredményét kifejező mennyiségek (LV, EV) meghatározása során azonban szó sem esik energia egységekről, tehát ezek aligha lehetnek a szabványosak a Mértékegységek Nemzetközi Egységrendszere (SI) szerint. Az alábbiakban a fény erősségének fizikai és fotográfiában használatos mértékegységei közötti kapcsolatot mutatjuk be.

 
 
 
 
Tovább...
 
A tükörakna működése lassított felvételen
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2015. február 04.
Alighanem mindenki számára, aki valamelyest is érdeklődik a tükörreklexes fényképezőgép működése iránt, rendkívül érdekes videófelvétel tekinthető meg a YouTube-on. Egy Canon 7D  fényképezőgép tüköraknájába pillanthatunk be 400x  lassítva. Remekül megfigyelhetjük a rükör és a redőnyzár működését, mozgását. Érdemes tovább lépni!
 
 
Tovább...
 
Exponálj a jobbszélre (ETTR), avagy az optimális digitális exponálás
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2014. december 19.
Forrás: http://www.luminous-landscape.com/tutorials/expose-right.shtml A digitális fényképezőgépek elektronikus érzékelőjének jelleggörbéje (ahogyan a fény által kiváltott jel nagysága függ a fény mennyiségétől) nagyon eltér a filmes gépek analóg érzékelőjének (azaz a film) jelleggörbéjétől. Ebből következik, hogy az optimális expozíció meghatározásához a digitális fényképezésben nem feltétlenül célszerű a filmes korszakban kialakult fénymérési eljárásokat követni, ha a legjobb képminőséget szeretnénk elérni. Jó tíz évvel ezelőtt vetődött fel először az „Exponálj a jobbszélre” (Expose to the Right – ETTR) stratégia. Azóta sok fórumon vitatták meg vezető fotográfusok, szakírók és oktatók a felvetést. Mára az ETTR meglehetősen széles körben elfogadottá vált, mint a digitális felvételek optimális exponálásának hatékony startégiája (elsősorban a felvétel tónusgazdagságát és jel/zaj viszonyát javítja), bár ellenvélemények is vannak.. Mivel kifejezetten az elektronikus érzékelőnek a filmtől eltérő tulajdonsága kihasználásáról van szó, talán ezt is besorolhatjuk azon forradalmi változások sorába, amelyek a digitális fotótechnika magáratalálását jelzik (ezeknek jó két évvel ezelőtt 6 részes cikksorozatot szenteltünk). A jelen cikkben az ETTR lényegét igyekszem röviden összefoglalni, amit több angol nyelvű kulcs-cikk fordítása követ majd, a téma részletes kifejtéseként, ha lesz a fordításokra elég energiám :) .
 
Tovább...
 
Vannak még csodák - Metabones SpeedBooster
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. január 16.
 Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf
 
 
 
Ha közelebbről megnézzük, akkor: Nem boszorkányság, technika. A Metabones cég 2013. 01. 14-én bejelentette , és még ebben a hónapban piacra dobja az első nagylátszögű konverterét, SpeedBooster néven. A csodálatos benne, hogy - ellentétben a közismert telekonverterekkel - ez nem csökkenti, hanem növeli az elé csatlakoztatott objektív fényerejét (egy teljes expozíciós lépéssel), valamint nem rontja, hanem javítja annak felbontását (képminőségét). No és a fókusztávolságot 0,71x faktorral csökkenti, azaz növeli a látószöget (ezért nagylátszögű konverter). A hivatalos nevét pedig talán FényerőFokozónak fordíthatnánk (hogy éljünk a szép alliteráció lehetőségével) - jelezve, mit tart a gyártó a legfontosabb tulajdonságának. Érdemes továbblépni a részletekért! 

 
 
 
 
Tovább...
 
A digitális fényképezőgépek osztályozása (3)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. január 04.
© Nagy Sándor (NaSa)
 
A sorozat jelen részében a digitális fényképezőgépek két szempont szerinti osztályozását tekintjük át: a gép felépítését, majd az objektív cserélhetőségét vizsgáljuk (a cserélhető objektíves rendszergépek a gép felépítése szerinti egyik csoportot alkotják, de maguk is többfélék lehetnek).
 
Tovább...
 
A digitális fényképezőgépek osztályozása (2)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. november 13.
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Matrixw.jpg
 
 
Sorozatunkban elsőként a kép minőségét talán leginkább meghatározó alkatrészt, az érzékelőt, és annak a képminőséget markánsan befolyásoló tulajdonságát, a méretét vizsgáljuk (felbontóképességük (pixelszámuk). Ez utóbbi jellemzőjük – bár nem szigorúan – kapcsolatban van a méretükkel. Röviden az érzékelők egyéb jellemzőire is kitérünk. 

 
 
 
Tovább...
 
A digitális fényképezőgépek osztályozása (1)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. november 13.

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cameras.jpgA digitális fotótechnika a fotótechnika évszázados fejlődése során kialakult eredményekre épül, de az elektronika, informatika egyéb területeihez hasonlóan rendkívül gyors fejlődésen, átalakuláson megy át. Mint azt a közelmúltban egy cikksorozatban bemutattuk, éppen az utóbbi 3-4 évben forradalminak tekinthető újdonságok megjelenése jellemezte, aminek egyik eredménye a fényképezőgépek rendkívüli változatossága. Ebben a zavarba ejtő sokféleségben való eligazodást megkönnyítendő, megkísérelünk valamilyen rendet teremteni. A gépeknek több olyan, egymástól független alkatrésze, jellemzője van, amelyek a használhatóságukat jelentősen befolyásolják, tehát használójuk számára fontosak – ennek megfelelően több szempont szerint kell osztályoznunk.
 
Tovább...
 
Forradalmi változások a digitális fotótechnikában (6)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. szeptember 10.
Forrás: http://www.nokia.com/hu-hu/termekek/telefon/808/mukodes-kozben/
 
 
 
 
Cikksorozatunk hatodik folytatásával elérkeztünk a befejező részhez (bár, mint cikkünk végén kiderül, további újdonságok kerültek látókörünkbe, az 5. részt 5a résszel fogjuk kiegészíteni). A bevezető részben eredetileg felsorolt újdonságokból még kettő ismertetésével tartozunk. Először a mobiltelefonok, okostelefonok, táblagépek fényképezésben használatáról szólunk, utalva a kompakt fényképezőgép-kategória lehetséges reagálásáról erre a kihívásra. A második témakör a digitális fényképezés egyik achillesz-sarkával, a hosszú távú archiválás problematikájával, és egy jelentős előrelépést igérő újdonsággal kapcsolatos. A cikksorozat zárásakén némi összegző előretekintésre is vállalkozunk.
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Forradalmi változások a digitális fotótechnikában (5)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. május 30.
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lytro_light_field_camera_-_front_and_back.jpg
Az első Lytro fény-tér fényképezőgép (elől- és hátulnézet)
 
 
 
 
 
Cikksorozatunk ötödik folytatásával elérkeztünk azokhoz az újdonságokhoz, amelyekről elképzelhető, hogy nem egyhamar befolyásolják jelentős mértékben az átlagos fotósok eszözkészletét, ha egyáltalán ez valaha bekövetkezik. Erre leginkább a Light Field Photography eljárásnak van bizonyos esélye (de alighanem csak több év múlva, bár már megjelentek az első, kereskedelmi forgalomra szánt modellek – furcsaságok iránt érdeklődők próbálgatják). Az MIT gyorsfényképezőgépe, és esetleges hozzá hasonló konstrukciók csak a tudományos, és műszaki fényképezésben számíthatnak felhasználásra (bár a kifejlesztett technológia – szerényebb paraméterekkel – hosszabb távon átszivároghat a „hétköznapi” fotótechnikába. Az Egypixeles kamera pedig még a tudományos fényképezésben történő alkalmazástól is távol van (valószínűleg), és lehet, hogy csak szélesebb értelemben vett alapelve kerül konkrét (tudományos) felhasználásra. Kuriózumként viszont mindhárom rendkívül érdekes, és szigorúan kötődik a digitális technikához, annak teljesen újszerű alkalmazását jelenti.
 
 
 
 
 
 
Tovább...
 
Forradalmi változások a digitális fotótechnikában (4)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. február 29.
Forrás: http://sp.sony-europe.com/da/473/165161.jpeg
 
Cikksorozatunk negyedik darabja ismét két fejezetből, a megítélésünk szerint még kialakulási időszakban levő digitális fotótechnológia tényleges magáratalálását sejttető két újdonság rövid bemutatójából áll. Előbb a MILC kategória jelenlegi zászlóshajója nem hivatalos címmel illethető Sony NEX7 gépet ismertetjük, najd egy olyan megoldást (fókusz peaking), ami a manuális élességállítást hatékonyan támogatja, és kizárólag digitális gépben alkalmazható (mellesleg a NEX7-ben is rendelkezésre áll).
 
 
Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>
Eredmények 1 - 10 / 26
Advertisement
Advertisement
Advertisement