Főoldal arrow Cikkek arrow Fotótechnikai csemegék
Fotótechnikai csemegék
KIEGÉSZÍTÉS a Középformátumú digitális gépek-hez
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. július 16.

Akik érdekesnek találták a középformátumú digitális gépek (hátfalak) fejlesztésének tendenciáit ismertető, julius 4-én publikált cikket, talán a terület legfrissebb bejelentéseiről, azok hátteréről is szívesen tájékozódnak. Alig egy héttel az új, Phase One 645 középformátumú rendszer forgalmazásának megkezdését (2008. július 1.) követően a konkurrens cég, a Hasselblad bejelentette, hogy 2009. 1. negyedévében forgalomba hozza a világ legnagyobb felbontóképességű középformátumú gép/hátfal összeállítását, az 50 Mpixeles Kodak érzékelővel készülő H3DII-50-et. Mindössze egy hetet kellett várni az újabb szenzációs bejelentésre: július 14-én a Phase One sietve adta közre, hogy a Dalsa érzékelő-gyártóval közös fejlesztése eredményeként, 2008. 4. negyedévében 60 Mpixeles, teljes (full-frame, ebben világelső) 645 méretű érzékelős hátfalat hoz forgalomba, P65+ néven. A bejelentésekből megismerhető adatokon túl néhány háttérinformációt is megismerhet, ha itt kattint.

 
Középformátumú digitális gépek
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. július 04.

Forrás: http://www.phaseone.com/Global/NewsLetters/NewsPhase/EblastCameraPromotion.aspx
Phase One 645 P45+ digitális hátfallal
A digitális gépek jelenlegi legmagasabb kategóriájába, a középformátumba tartozó gépcsalád (Phase One 645) forgalmazását kezdte meg 2008. májusban a kategória egyik vezető gyártója, a Phase One. A hír kapcsán – a gépcsalád, és a középformátum egyéb képviselői bemutatásán túl – áttekintést, összehasonlítást adunk a hivatásos fotósok, és a legmagasabb (technikai) minőségre törekvő amatőrök által használt egyéb gépformátumokról is. Bár aligha feltételezhető, hogy a Fotó Agóra látogatói közül sokan tervezik digitális középformátumú gép beszerzését (igencsak költséges), talán többen vannak, akik kíváncsiak rá, hogyan alakul a digitális fotózás élvonalában a kínálat, mien tendenciák érvényesülnek, hogyan hatnak ezek a szélesebb körben használt kategóriák gyártóinak fejlesztési stratégiájára, üzletpolitikájára.

Tovább...
 
KIEGÉSZÍTÉS az álló- ás mozgókép készítés konvergenciájához
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. május 07.

Az egy hónappal ezelőtt írt cikk témájában újabb, figyelemre méltó írások jelentek meg a Világhálón, méghozzá egy azon szerzőtől (akinek korábbi írására az előző cikkben is hivatkoztam).  Ezek alapján kiegészítettem a régebbit. Ezzel a rövid közleménnyel azok figyelmét kívánom felhívni a kiegészítésre, akik már olvasták a korábbi változatban. Itt olvashatja a kiegészítést

 
Canon kompakt gépek tudásnövelése: CHDK
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 18.

Minden digitális fényképezőgépben van egy (vagy több) processzor, gyakorlatilag egy mikroszámítógép. A gép működése, funkciói a gyárban beírt programnak köszönhetők, ami a gép kikapcsolt állapotában is megőrződik (firmware), bekapcsolásakor elindul, és  a gépen található kezelőszervekkel (gombok, kapcsolók, stb.) terelhető különböző irányba, a különböző feladatok megoldása érdekében. Ez a program új programrészekkel felülírva átalakítható. Maguk a gyártók néha új verziókat tesznek közzé (amit akár magunk is beírhatunk gépünkbe), ezzel kisebb-nagyobb programhibákat javítanak, esetleg új (rendszerint nem túl jelentős) funkciókkal bővítik a gép teljesítőképességét. Ügyes programozók ("hackerek") megfejtik egyes gépek firmware-ét, és nemhivatalos módosításokat írnak, amelyek esetleg jelentős új tudással bővítik. Mivel ezek feltöltése gépünkre átírja a firmware-t, ha a módosítás hibás, akár működésképtelenné is teheti azt. A CHDK projekt keretében készült program merőben másképp működik: nem írja át a firmware-t, csak a gép bekapcsolása után települ a (kikapcsoláskor törlődő) memóriába, igen jelentős új funkciókkal bővíti annak tudását, de a gép kikapcsolásakor nyomtalanul eltűnik. Feltöltésével nem kockáztatjuk gépünk működőképességét, garanciája érvényességét. Számos Canon kompakt fényképezőgéphez állnak rendelkezésre ilyen kiegészítő programok.

Tovább...
 
Álló- és mozgókép rögzítés konvergencia
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. április 04.

Ismét egy hír, ami kicsit részletesebb ismertetést igényel, következményei messzebb mutatnak, tehát talán hosszabb távon is érdeklődésre számíthat - cikk lett belőle. A hosszabb ideje megfigyelhető közeledési folyamat, miszerint számos digitális (kompakt) fényképezőgép egyre jobb videofelvételek, míg egyes videofelvevők egyre jobb állóképek készítésére is alkalmasak, újabb, és megkockáztatjuk, minőségileg más szakaszába lép napjainkbanA fényképezőgépek oldalán ennek markáns képviselője a Casio EXLIM Pro EX-F1, szédületesen nagy sebességű (60 kép/s állókép 6 MPixel felbontással, RAW formátumban is) állókép-sorozat, illetve kiváló (FHD 1980x1080 pixel felbontással 60 fps, alacsonyabb felbontással akár 1200 fps) video felvétel képességével. A videofelvevők oldalán az újdonság talán leginkább a RED Digital Cinema Camera Company cég nevéhez kapcsolható, amely a korábbi professzionális berendezésekhez képest elfogadható áron, nagyfelbontású (12 MPixel) CMOS érzékelős videofelvevőt vezetett be, ráadásul a RAW-fájlok video-megfelelőjével. Érdemes kicsit többet megtudni róluk, alighanem forradalmi változások előhírnökei a képrögzítés területén.

Tovább...
 
Sigma DP1 - mérföldkő?
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. február 18.

A Sigma cég honlapjáról http://www.sigma-dp1.com/A Sigma DP1 nagy- és valódi színes érzékelős kompakt fényképezőgép  (már többször elhalasztott) forgalomba hozataláról megjelent legutóbbi, a PMA kapcsán megjelent közleményt követően, mintegy megerősítésként, a cég Egyesült Királyságbeli képviselete bejelentette a gép induló árát is (GBP549). Ez önmagában legfeljebb egy korlátozott ideig aktuális rövid hírt érdemelne. Hogy ennek kapcsán a Cikkek kategóriában, nagyobb terjedelemben foglalkozunk a DP1 jellemzőivel, azt jelzi, hogy szubjektív megítélésünk szerint olyan innovatív termékről van szó, amely a digitális gépek piacára hosszabb távon, jelentős hatással lehet. Az, hogy egy-egy termék bevezetésére hogyan reagál a piac, sok tényezőtől függ. Az alábbiakban igyekszünk ezt a kérdést több oldalról is megvizsgálni, latolgatni a DP1 fogadtatását, a konkurensek várható reagálását. A kérdés megértéséhez áttekintjük az érzékelő méretének hatását a felvétel minőségére, valamint a Foveon és Bayer-maszkos érzékelők működésének lényeges  különbségét, és ennek alapján a pixelszám-felbontóképesség viszonyait.

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>
Eredmények 21 - 26 / 26
Advertisement
Advertisement
Advertisement