Főoldal arrow Cikkek arrow Fordítások idegen nyelvről
Fordítások idegen nyelvről
Alain Briot: A közönségről és a legkelendőbbekről
2009. február 19.

© Alain Briot

 

2008. nyarán egy ígéretes sorozat első részének fordítását adtuk közre az Agórán. A sorozat következő részeként, 2008. decemberben látott napvilágot az a cikk, amelynek fordítása itt következik. Bár tartalmát tekintve nem illik a kompozícióról meghírdetett sorozatba, talán lesznek az Agóra látogatói között, akik nem találják érdektelennek. Magunk úgy véljük, többen alighanem vitatható gondolatokat találnak benne, de reméljük, hogy legalábbis gondolatébresztőnek ítélik. Ha így lesz, és bárki megfogalmazza a témával kapcsolatos gondolatait, közkinccsé kívánja tenni azokat, vagy megosztani saját tapasztalatait, örömmel fogadjuk, minden olvasónk épülésére.

A Luminous Landscape portálon olvasható cikk teljes terjedelmű fordítását, annak képanyagával együtt, a portál kiadója / főszerkesztője, Michael H. Reichmann szíves engedélyével közöljük. (A szerkesztő)

Minden fényképhez mindig kell legalább két ember:
A fotós és a néző

 

Tovább...
 
Színelmélet, és alkalmazása a tájkép fotográfiában
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. január 28.

Bő két hónappal ezelőtt a Luminous Landscape portál két, fényelmélettel foglalkozó cikkének fordítását jelentettük be, az első cikk közlésével egyidejűleg. A színelmélet bevezető háttérismereteinek tömör bemutatását követően itt van a második cikk fordítása, amely a színelméletről ad rövid, lényegretörő áttekintést - elsősorban a fotográfusok esztétikai nézőpontjából. A Luminous Landscape portálon olvasható cikk teljes terjedelmű fordítását, annak képanyagával együtt, a portál kiadója / főszerkesztője (egyben a cikk szerzője), Michael H. Reichmann szíves engedélyével közöljük. 

A két cikk tüzetes átgondolása kapcsán (és az Agóra egyik látogatójának e-mailben eljuttatott észrevételétől ösztönözve) a színtan, színelmélet kérdéseivel meglehetősen sokat foglalkoztam az utóbbi hónapokban, és a szakirodalomban ellentmondásokra bukkantam. Bár azok feloldását megtalálni véltem, némi kétségek maradtak bennem, amelyeket az utóbbi hetekben elvégzett optikai kísérletekkel sikerült teljes bizonyossággal eloszlatnom. A közeljövőben cikksorozatban fogom ismertetni a színtan/színelmélet szerteágazó problémakörét, a félreértésekre alkalmat adó eltérő megközelítéseket. Meg kell nyugtatnom az Agóra azon látogatóit, akik a jelen cikkben (pl. a kiegészítő színekkel kapcsolatban) egyéb olvasmányaik alapján netán pontatlanságra gyanakszanak, hogy a szerző teljesen korrekt állításokat ismertet. Ezek viszonnyát a másfajta megközelítéshez a hamarosan megjelenő cikksorozat tárgyalja majd, addig minden kedves olvasó türelmét kérem. (A szerkesztő)

 

Tovább...
 
Fény - szín és emberi látás
2008. október 10.

Míg Alain Briot Kompozíció-sorozatának második része megjelenésére várunk, a LuminousLandscape portálról kiválasztottunk két kitűnő cikket, lefordításra. A második cikk a színelmélet egyáltalán nem könnyen megérthető témakörét ismerteti rendkívül világosan, gyakorlatias nézőpontból. Az első pedig -  amit ezúton adunk közre - bevezető háttérismereteket nyújt a színelmélethez.

A Luminous Landscape portálon olvasható cikk  teljes terjedelmű fordítását, annak képanyagával együtt, a portál kiadója / főszerkesztője, Michael H. Reichmann szíves engedélyével közöljük. (A szerkesztő)
 
Tovább...
 
Alain Briot: KOMPOZÍCIÓ I. - Bevezetés a képkomponálásba
2008. július 29.

© Alain Briot
Fák őszi színekben. Zion Nemzeti Park, Utah

 

A Luminous Landscape portálon olvasható cikk teljes terjedelmű fordítását, annak képanyagával együtt, a portál kiadója /főszerkesztője, Michael H. Reichmann szíves engedélyével közöljük. (A szerkesztő)


A fényképezés több, mint a gondolatok ténytényszerű kommunikációjának eszköze. A fényképezés kreatív művészet.


 Ansel Adams

Tovább...
 
Bevezetés Alain Briot Kompozíció sorozata fordításához
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. július 27.

A napokban új sorozat első cikke jelenik meg a Fotó Agórán. A Luminous Landscape portálon több, fotóesztétikai kérdéseket elemző sorozat jelent/jelenik meg Alain Briot „tollából”. A neves tájképfotós, fotóművészet-oktató legújabb sorozata a komponálás témakörét vizsgálja részletesen, egy aktív fotóművész sajátos nézőpontjából. Ennek a sorozatnak a fordítását, közreadását iktattuk programunkba. Elhatározásunk indítékait, Alain Briot hátterét, valamint az új cikksorozat előzményeinek elérhetőségét ismerhetik meg, ha továbblépnek.

Tovább...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>
Eredmények 11 - 15 / 15
Advertisement
Advertisement
Advertisement