Főoldal arrow Hírek arrow Kiállítások arrow Térélmény, 3 D-s (anaglif) fotókiállítás Debrecenben (Hibaigazítással)
Térélmény, 3 D-s (anaglif) fotókiállítás Debrecenben (Hibaigazítással)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. február 22.

Forrás: a Debreceni Fotóklub tagjától kaptam
A képek térbeli hatását színes szemüveggel élvezhetjük
Ismét egy megkésett, de még aktuális hír: A Debreceni Fotóklub újabb kiállítása a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központban (Debrecen, Bem tér 19/D - figyelem: a térkép a 18. számot mutatja, a könyvtár 19/D alatt van, a térképen már Simonyi útnak feltüntetett Bem tér másik oldalán, a Hadházi u. sarkon) - ebben az intézményban működik, tartja rendszeres heti összejöveteleit is a klub. Az első emeleti kiállítótérben, még március 5-ig tekinthető meg a térbeli fotózást, az anaglif fotográfiát bemutató kiállítás. A Központ keddtől péntekig 10.00-18.00 óráig, szombaton 9.00-17.00 óráig tart nyitva, vasárnap és hétfőn zárva van.

A kiállítást a debreceni székhelyű TerepSzemle Stúdió (akik a fotózás és a mozgóképalkotás mellet a környezetvédelem elkötelezettjei) a Fotóklubbal  közösen hozta létre, a programot támogatta a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány. A kiállítást Zsolnai-Nagy Imre nyitotta meg, aki a Fotóklub és a TerepSzemle tagjait előzetesen már megismertette a technikával, és aki maga több évtizede foglalkozik ezzel a területtel.

 

Forrás: a Debreceni Fotóklub tagjától kaptamA kiállításon a klub és a Stúdió tagjainak napjainkban készített, és Felvinczi Sándor magángyűjtőnek a századfordulón készített, digitalizált sztereoképekből készült képei láthatók. A kiállított munkák között elhelyezett rövid ismertető vezeti be az érdeklődőket a sztereofotózás és a térbeli fotózás történetébe, valamint bemutatja magát a technikát.

A kiállítást megnyitó Zsolnai-Nagy Imre a maga nemében mérföldkőnek nevezte a tárlatot, hiszen a térbeli fotózás egy többször elfeledett, ám igen érdekes területe a fotografálásnak, és a képeket nézegető embert egy másfajta vizuális élményben részesíti a hagyományos fényképekhez képest. Az anaglif technikával készített képeket speciális szemüveggel lehet megnézni, ez a kiállításon biztosított. A fotókiállítást egy LCD televízión nézhető diavetítés is kiegészíti.

Az térhatású fotó készítésének eljárása a következő: készítsünk két fotót ugyanarról a témáról úgy, hogy a második kép exponálása előtt toljuk el a gépet vízszintesen kb. 7-20 centiméterrel. Az elkészült sztereo felvétel-párt egy sztereonézőben nézhetjük meg, vagy átalakíthatjuk - a Photoshop vagy az internetről letölthető ingyenes szoftverek segítségével - a piros/türkiz szemüveggel nézhető anaglif képpé (a szoftver a két képet eltérő színnel, megfelelően másolja egymásra). A térbeliség látványa az agyunkban keletkezik, akkor, ha a megfelelő szemünk csak a hozzá tartozó fotót látja. Az anaglif fotók szemüveggel való nézése közben éppen ez történik. A két szemünk előtt kétféle (piros ill. türkiz) szűrő van, azokon keresztül egyik, illetve másik szemünkkel csak a megfelelő, a szűrővel megegyező színű csatornát látjuk.

Az itt megjelenő képeket a Debreceni Fotóklub egyik tagja juttatta el hozzám e-mailben, egyúttal felhívta a figyelmem a kiállításra. Köszönet érte! A kiállítás másik szervezője a hírből, sajnálatosan, első megjelenésekor kimaradt, amiért az érintett és látogatóink szíves elnézését kérjük. Néhány óra múlva a hibát korrigáltuk. 

A kiállításról (a február 10-én 16:30 órakor megtartott megnyitóról) további képek láthatók a Méliusz Központ honlapján.

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement