Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow PMA utólagos - Panasonic érdekességek
PMA utólagos - Panasonic érdekességek
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. március 20.

Két héttel a PMA kapuzárását követően még mindég jelennek meg összefoglalók, értékelések a kiállításról. A Panasonic DSC Termékek Tervezési Igazgatójával, Ichiro Kitaoval készített interjúját most adta közre a DPReview, amiben találtunk néhány érdekességet. Az eredeti cikk utolsó frissítése óta eltelt relatíve hosszú időre tekintettel e helyen, külön hírben ismertetjük.

Az első Mikro NégyHarmados gép, a Panasonic DMC-G1 bejelentéséről tudósító hírünkben hangot adtunk észrevételünknek, miszerint az új rendszerhez kifejlesztett objektíveken nem látható, és az objektívek elnevezéséből is eltűnt a Leica megnevezése. Most magyarázatot kaptunk rá, miért. A Panasonic az új koncepció kidolgozásakor arra a megállapításra jutott, hogy a hagyományos optikai korrekciók alkalmazásával nem tudja biztosítani az objektívek megcélzott minimális mérete mellett az elvárt maximális minőséget. A lencsehibák tisztán optikai korrigálása helyett a fejlesztés egy komplex megoldást követett: részben optikai, részben a fényképezőgépen belüli digitális korrigálás lehetőségét. Ez nem teljesen új gondolat, pl. a Nikon legújabb dSLR gépei az amúgy optikailag is kiváló objektívek maradék lencsehibáját digitálisan korrigálják, a legjobb képminőség elérése érdekében (fölöslegessé téve ezzel a szoftveres korrekciókat az utófeldolgozás során). A Leica nem fogadta el a részben digitális korrekció lehetőségét, ezért nincsenek (egyelőre) Leica-objektívek a Mikro G rendszerhez (de nem kizárt, hogy később lesznek). A kérdésre, hogy a digitális korrekciókhoz szükséges adatbázist bővíteni, azaz a gép firmware-jét frissíteni kell-e minden újabb objektív megjelenésekor, a megnyugtató válasz nemleges, mivel az objektív továbbítja ezeket az adatokat a gépvázhoz. Az ehhez szükséges információk a FourThirds konzorcium minden tagja számára rendelkezésre állnak, így „harmadik” gyártók is alkalmazhatják ezt a kombinált objektív-konstrukciós megoldást, élhetnek a digitális korrigálás lehetőségével.

A PMA 2009 újdonságait összefoglaló cikk Innováció? c. fejezetében sajnálatunknak adtunk hangot, hogy a kompaktok kategóriájában nem történt meg a régen várt, jelentős képminőség-javulást hozó áttörés, ugyanakkor reménykeltő kezdetek jeleit véltük felfedezni. A Panasonic Lumix LX3-at említettük példaként, kiemelve néhány kedvező tulajdonságát. Az interjúban is szóba került, hogy az LX3 váratlan népszerűsége átmeneti hiányt eredményezett a forgalmazásában (az eBay-en jelentős felárral cserélnek gazdát – a cég ígéri a hiány megoldását). A cég képviselője ugyancsak sajnálkozott azon, hogy a fogyasztók még mindég a megapixelek számát tekintik a képminőség fő jellemzőjének. Megerősítette, hogy a Panasonic inkább 8 MP-es kompaktokban gondolkodik, szemben a versenytársaknál jellemző 10-12 MP-el, és inkább más, fontosabb gép-jellemzőkre koncentrál. Elárulta, hogy az érzékelők fejlesztésében több elképzelésük is vizsgálat tárgyát képezi, köztük teljesen újak is, de ezekről nem semmi konkrétumot nem közölt. A cég csúcsteljesítményű, már csaknem 2 éves bridzs-gépének (FZ50) frissítése is említésre került. Bár ennek gyártását hamarosan beszüntetik, de nem tervezik a következő 1-2 évben hasonló új modell bevezetését. A belépő szintű dSLR-ek rendkívül alacsony áraival versenyképes áron nem képesek ilyen csúcsminőségű bridzset forgalmazni, de természetesen nem adják fel véglegesen ezt a kategóriát sem (nyilván egyelőre a Mikro NégyHarmadot szánják helyette, és megkockáztatnék egy óvatos jóslatot: talán annak bázisán születhet meg később az új csúcsminőségű bridzs-gép, legalábbis Panasonic-éknál).

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement