Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow Lencse a sapkában
Lencse a sapkában
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. március 27.

Forrás:  http://www.tripont.hu/hu/products/foto/objektivek/kulonleges_objektivek/lens_in_a_cap_nikon_bajonettel

 

 

No, nem a fotós fejfedőjében, hanem a tükörreflexes gép vázsapkájában. Egy apró, és nem túl költséges játékszer van a Tripont kínálatában, amire nemrég hívták fel a figyelmünket: tükörreflexes gépünkhöz pehelysúlyú, lapos objektívet vásárolhatunk. Tulajdonképpen az objektív nélküli váz nyílását lefedő kupakot, amelyben van egy kicsike lencserendszer, tehát előhúzva a táskából, zsebből, rögtön fényképezhetünk is vele. Kipróbáltuk. Ha továbblép, elolvashatja, mire használható, és megnézheti, milyen képeket készíthetünk vele.

 

 

Adatai:

Gyártó: Loreo Asia Ltd.
Típus: enyhén nagylátszögű (APS-C érzékelős vázon normál), fix gyújtótávolságú objektív;
Gyújtótávolság / fényerő / felépítés: 35 mm / f/5,6 / 3 elemű, műanyag lencsék és foglalat;
Fókuszálás: fix, nincs élességállítás, 1,5 m-től (szűkebb blende esetén akár 0,5 m-től) végtelenig terjed az éleség;
Fényrekesz: elforgatható tárcsában furatok: f/5,6, f/8, f/16, f/32, f/64 és zárt, védő pozíció;
Leképezés köre: lefedi a teljes, 24 x 36 mm Leica-méretű érzékelőt;
Méretek / tömeg: 63 mm átmérő x 22 mm vastagság / 30 g;
Foglalat: Canon EOS, Nikon F (a gyártó összesen nyolcféle foglalattal készíti, de a hazai forgalmazó csak ezt a kettőt kínálja);

Forrás: http://www.tripont.hu/hu/talalati_lista/index?keyword=loreo&x=46&y=6
LOREO Lens in a Cap és LOREO Lens in a Cap PC

Mire jó ez a pehelykönnyű objektív?

Gyártója „Lens in a Cap” (lencse kupakban) néven forgalmazza. E cikkben, a rövidség kedvéért, LencsésKupak néven hivatkozunk rá.

  • Tükörreflexes vázunkról levehetjük az objektívet, és a hozzá gyárilag rendszeresített váz-sapka helyett a LencsésKupakkal zárjuk le a nyílását, megvédendő a váz belsejét (elsősorban az érzékelőt és a tükröt) a portól, szennyeződésektől, sérülésektől. Mérete alig nagyobb, mint a szabvány váz-sapka (mindössze 5 mm-rel emelkedik ki jobban a vázból). Különösen, ha kisméretű, belépő szintű gépünk van, így, objektív nélkül, lapos táskában, sőt akár nagyobb zsebben helyezhetjük el (tároláshoz célszerű a fényrekesz-választó tárcsát a furat nélküli, védő pozícióba forgatni).
  • A LencsésKupakkal lezárt SLR vázunkat elővéve, kapásból, azonnal felvételkészítésre kész – mindössze be kell kapcsolni és a fényrekesz-választó tárcsát a megfelelő állásba forgatni, továbbá beállítani a megfelelő expozíciós időt. Nem kell objektívet elővenni, és a foglalatot lezáró kupak helyére illeszteni.
  • Gépünk a LencésésKupakkal inkább hasonlít egy nagyobbacska kompakthoz, mint egy SLR-hez. Bizonyos helyzetekben kisebb feltűnést keltünk vele, kevésbé zavarjuk modellünket, környezetünket, mint egy tiszteletet parancsoló, nagyobb objektívvel.
  • Élességállítást nélkülöző konstrukciójának köszönhetően nosztalgiázhatunk, egy régi dobozgép használójának érezhetjük magunkat („retro feeling” – pl. a magyar Gamma gyártmánya, a Pajtás, vagy a legegyszerűbb Lomo gépek). Sőt, különösen a rendkívül szűk (f/32, f/64) fényrekesznek köszönhetően, már-már a manapság egyre népszerűbb lyukkamera (camera obscura) digitális változatát közelíti anélkül, hogy a tartósan szabadon hagyott nyílással az érzékelő szennyeződését kockáztatnánk.
  • Ha már az érzékelő szennyeződése került szóba: köztudott, hogy annak kimutatása, vizsgálata egy homogén, világos felület minél szűkebb rekesznyílással történő fotózásával történhet. A LencsésKupak f/64 nyílása erre a célra kiváló, valószínűleg a legszűkebb a rendelkezésünkre álló objektívek kínálatában.

Image
LOREO Lens in a Cap Nikon D40 vázon
 

Hogyan működik?

A LencsésKupak mindössze egyetlen mozgó alkatrészt tartalmaz, a fényrekesz-állító tárcsát. Azt csak manuálisan állíthatjuk, a gépváz nem képes beállítani a kiválasztott rekesznyílást. Sem a TTL fénymérő működését (legalábbis Nikon D40 vázon), sem az autofókusz rendszert nem támogatja, teljesen manuális objektív. Az utóbbi semmi kényelmetlenséget nem jelent a használatban, hiszen kézi élességállítást nem igényel, csupán arra kell tekintettel lennünk, hogy a mélységélesség közelpontja – fényrekesztől függően – 1,5 és 0,5 méter között van, és természetesen végtelenig terjed. Mivel a TTL fénymérővel nem működik együtt, a zársebességet manuálisan kell beállítanunk (a vázon), akárcsak a fényrekeszt (a LencsésKupakon) – Nikon D40 váz esetében csak manuális (M) üzemmódban használható. Tehát a fényviszonyokhoz illeszkedő expozíciót a fotósnak kell megbecsülnie. Amennyiben digitális géppel használjuk, az eredményt azonnal ellenőrízhetjük gépünk monitorán (célszerűen hisztogramm megjelenítésével kombinálva), és szükség szerint módosítjuk mindaddig, míg el nem jutunk az optimális megvilágításhoz. Ez legfeljebb a hirtelen előkapott géppel, kapásból készített felvétel esetén jelent némi késedelmet, illetve okozhat kellemetlen meglepetést. Ugyanakkor a „nosztalgiázás” velejárójaként is felfoghatjuk, és némi gyakorlással szert tehetünk arra a tapasztalatra, amivel néhány évtizeddel ezelőtt az amatőr fotósok többsége rendelkezett (fénymérő hiányában). Filmes gép esetén, ha nem rendelkezünk a fényviszonyok megbízható értékelésének képességével, külső fénymérő, vagy alkalmas táblázat (egyszerű változatát rendszerint mellékelik a filmhez) használata, és némi tapasztalat kívánatos.

Tapasztalatok

Gyújtótávolsága, összehasonlítva a Nikon D40 alap zoomobjektívjével (AF-S NIKKOR 18-55 1:3.5-5.6GII ED DX), kb. 38 mm, valami kicsivel nagyobb a specifikációban megadott 35 mm-nél (a zomm-objektívvel megkeresve a LencsésKupakkal azonos látószöget mutató gyújtótávolságot). Az APS-C méretű érzékelős Nikonon ez 57 mm egyenértékű gyújtótávolságot jelent.

Egy ilyen egyszerű, már-már a lyukkamerához hasonló lencse használatával kapcsolatban a legalapvetőbb kérdés, hogyan alakul a kép élessége. Nyilvánvaló, hogy a fényrekesz szűkítésével javul az élesség, legalábbis egy darabig. Mivel a szűk blendék fizikai mérete meglehetősen kicsi (az f/32 rekesz átmérője kb. 1 mm, az f/64 rekeszé pedig kb. 0,5 mm), a fényelhajlás (diffrakció) jelensége a legkisebb fényrekeszek használatakor rontja az élességet. Ez különösen szembetűnő az f/64 blendével készült felvételeken, és az f/5,6 blendével készült felvételek is meglehetősen lágy rajzolatúak. Legélesebb képet az f/16 fényrekesz használatával kapjuk. Az alábbi felvételeken bemutatjuk, hogyan alakul a kép élessége a különböző fényrekesz esetén, összehasonlítva a Nikkor 18-55 1:3.5-5.6 objektív 38 mm-es állásával készült felvételekkel. A kinagyított képrészletek a valódi méretre nagyított képet mutatják, amelyen minden egyes pixel látszik (a 6 Mpixeles Nikon D40 gép teljes felbontású képei 300 dpi pontsűrűségű nyomat esetén kb. 17 x 25 cm, 150 dpi pontsűrűségű esetén pedig 34 x 50 cm méretűek).

Image
LOREO Lens in a Cap, f/16

Image
NIKKOR 18-55 1:3.5-5.6GII ED objektív, f/8

Image
Élesség változása a fényrekesz változtatással (jobb alsó kép Nikkor objektívvel). Az előző képekkel megegyező képkivágások teljes méretű (286 x 376 pixel) részletei

Vignettálás (a kép fokozatos sötétedése a középtől a szélek irányában) szempontjából meglepően jól viselkedik a LencsésKupak. A kép közepéhez képest a kép sarkában mindössze kb 87%-ra csökkenő világosságot mértünk (felhőtlen égről készült felvételen), az összes fényrekesz alkalmazásával.

Image
LOREO Lens in a Cap, f/8

Image
NIKKOR 18-55 1:3.5-5.6GII ED objektív, f/5.6

Image
Az előző képek teljes méretű (286 x 286 pixel) részletei. . NIKKOR 18-55 1:3.5-5.6GII ED objektív, f/5,6 (baloldali kép); LOREO Lens in a Cap, f/8 (jobboldali kép)

Általános tapasztalat, hogy a korszerű fényképezőgépek automatikus működése és a zoom-objektívek használata elkényelmesíti a fotósokat, hajlamossá tesz bennünket arra, hogy alaposabb megfontolás nélkül, „kapásból” készítsük felvételeinket. Tapasztalt fotósok „lelki-gyakorlatként”  szokták javasolni, hogy időnként fix gyújtótávolságú objektívvel menjünk fotós sétára – a zoomolás lehetőségének hiánya rákényszerít arra, hogy alaposan „körüljárjuk” a témát, alkalmasint közelebb menjünk hozzá, jobban megfontoljuk a kompozíciót. Egy-egy ilyen séta hozzásegíthet a megfontoltabb fotózási habitus fejlesztéséhez. Nos, egy LencsésKupak is alkalmas lehet erre (a „nosztalgiázás” mellett), és kétségtelenül ez a legolcsóbb fix gyújtótávolságú objektív a piacon. Ha csak a vázzal együtt beszerzett alap-zoommmal rendelkezünk, különösen hasznos tapasztalatokra szerzésére nyújt lehetőséget beszerzése (természetesen technikai szempontból nem csúcsminőségű felvételek készítésében).

A PC változat

Van a LencsésKupaknak egy kissé bonyolultabb változata is, a PC Lens in a Cap. Ez bizonyos mértékű perspektíva korrekciót tesz lehetővé. Közismert, hogy ha pl. egy magas épületet ferdén felfele irányított fényképezőgéppel fotózunk, a párhuzamos függőleges vonalak a felvételen összetartóak lesznek. Az ilyen jellegű leképezési torzításokat a nagyformátumú (pl. a műszaki) fényképezőgépek használata során korrigálni lehet azáltal, hogy ezeknek a gépeknek az objektivje és az érzékelője között egy flexibilis harmonika-kihuzat van, ami a két alkatrész síkjának és tengelyének egymáshoz viszonyított elbillentését, elforgatását, elcsúsztatását teszi lehetővé. A merev felépítésű tükörreflexes gépekhez készülő, meglehetősen borsos árú PC (más elnevezés szerint „tilt and shift” = billenthető és eltolható) objektívek csaknem ugyanazokat a korrigálási lehetőségeket biztosítják. A Loreo cégnek ez a rendkívül egyszerű terméke billentési lehetőséget nem, csak a lencse tengelyének az eltolását teszi lehetővé. Igazi perspektíva-korrekcióra ez nem nyújt megoldást, mert ahhoz az érzékelő síkját nagyjából a téma (pl. az épület) síkjával párhuzamos helyzetbe kellene billenteni. Az objektív tengelyének eltolásával azt érhetjük el, hogy pl. az épületnek azt a részét fotózhatjuk nagyjából a síkjára merőleges irányból (perspektíva-torzulás nélkül), amelyikkel nem tudunk pontosan szemben elhelyezkedni.

Image
LOREO Lens in a Cap PC f/11, kissé felefele irányított géppel (baloldali), és csaknem vízszintesen irányított géppel, felfele eltolva 3,5 mm-rel (jobboldali kép)

A LencsésKupak PC változata kisebb fényerejű (f/11 és f/22 fényrekesz választható), mint az egyszerű változat, és fel-le, valamint jobbra-balra egyaránt maximum 3,5 mm eltolást tesz lehetővé. Vastagsága 25,2 mm, tömege 35 g, egyéb adatai megegyeznek a fenti táblázatban szereplőkkel.


A kétféle LencsésKupakot kipróbálásra a Tripont bocsátotta rendelkezésünkre, szívességét köszönjük. Jelenleg épp egyhetes akcióban, fél áron kaphatók a LencsésKupakok, 2009. április 1-ig.

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement