Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow Gigantikus panorámafotók (befejezve 2009. 04. 29.)
Gigantikus panorámafotók (befejezve 2009. 04. 29.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. április 27.

Forrás: http://www.gigapansystems.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=GS&Product_Code=I-E100

 

Sok fotós kedveli, vagy legalábbis kipróbálta már a panorámaképek készítését több, egymással átfedő felvétel „összeragasztásával”. A 2008-ban alapított GigaPan Systems cég a NASA Marsjáró projektje technológiáját tette elérhetővé a széles fotós társadalom számára. Teljes rendszert alkotott, ami a felvételek elkészítését automatizáló robotból (megvásárolható), a vele együtt járó, a panorámaképet összerakó szoftverből, és GigaPan képek megosztására, részletes megtekintésére, megvitatására szolgáló Nézőből (ingyenesen használható közösségi honlap a Világhálón) áll. A végeredmény: akár több GigaPixel méretű (rendkívüli felbontású, részletgazdag) panorámaképek minden korábbinál egyszerűbb készítésének lehetősége, és ennek megszállottjaiból álló nemzetközi közösség megteremtése a Világhálón.

 

A bevezető bekezdés első mondatában elhelyezett linkeken keresztül elindulva megismerhetjük a panorámakép készítés hagyományos módszereit. További csúcsminőségű panarámaképeket (és készítésük technikáját) mutatjuk be a cikk végén. Magam is próbálkozom vele időről-időre. Egyik első kísérletem eredménye a FotoAgora címlapképe, 8 db., 4MP-es KonikaMinolta Z3 géppel, Brac szigeten, a dalmát hegyekről készült felvételből összerakva a legtöbb Canon kompakthoz mellékelt PhotoStich szoftverrel. De most lássuk, mi is a GigaPan!

Lehozták a Marsjáró (Mars Rover) technológiáját a Földre

A NASA két geológiai robotját, a Marsjárókat 2003. június 10-én, ill július 7-én indították el a Mars irányába, a bolygó felszíni vízzel kapcsolatos kutatások célkitűzésével. A 2004. január 3-i ill 24-i „landolást" követően megindultak a robotok, hogy többek között panoráma felvételeket készítsenek a Mars felszínéről. A tudományos felszerelés egyik kulcsfontosságú berendezését, a 360 fokos, színes, stereo körpanoráma képek készítésére alkalmas robotot a NASA kutatói  a Carnegie Mellon Egyetemmel közösen fejlesztette ki. A „polgári” alkalmazásra szánt „GigaPan” prototípust is e két intézmény kutatói fejlesztették, aminek gyártására, kereskedelmi forgalmazására 2008-ban u.n. „spin-off” céget alapítottak (a kutatóhelyeken kifejlesztett, innovatív termékek piacképes változatát kialakító, rendszerint azt gyártó és forgalmazó, a kutatóhelyhez közeli vállalkozás). A kialakított rendszer első alkalmazása egy kulturális csere-program, a „Global Connection Project”  volt, a Carnegie Mellon University, a Google Inc. (Google Föld) és a National Geographic Society kuatóinak együttműködése, a Föld bármely részén élő közösségek és emberek közötti kapcsolatok építése képek felhasználásával.

A teljes rendszer – a fotózás új dimenzióját kínálja

Forrás: http://www.gigapansystems.com/mm5/graphics/store/epic100imager_productpage/largeimages/epic100imager05.jpg

A GigaPan az első olyan eszköz, ami a nagyfelbontású panorámaképek készítésének teljes munkafolyamatára kiterjedő összes eszközt biztosítja, egységes rendszerben, amatőrök által megfizethető áron. Használatával tapasztalt, és kezdő fotósok egyaránt, minden korábbi megoldáshoz képest sokkal egyszerűbben készíthetnek (extra)nagyfelbontású képeket, ami a világ teljesen új dimenzióibea enged számukra bepillantást, azok láttatását.

A rendszer részei:

GigaPen robot (GigaPan Imager) a felvételek elkészítéséhez (jelenleg forgalmazott két változat: GigaPan Epic és GigaPan Epic 100);

a felvételeket összeillesztő szoftver (a robottal együtt járó GigaPan Stitcher);

a GigaPen panorámák megosztására, sokoldalú, rugalmas megtekintésére, a rendszert használók közösségének építésére szolgáló Néző (GigaPan Viewer), egy ingyenesen használható honlap (GigaPan.org).

 

Jellemzők, teljesítőképesség, árak

GigaPen Epic, GigaPen Epic 100

A két típus között nincs jelentős különbség sem méretben/tömegben, sem a kompatibilis fényképezőgépekben (bár a szöveg alapján feltételezhető, hogy az Epic-re csak a kompaktokat lehet felrakni, míg az Epic 100-ra a kisebb dSLR-ek is felhelyezhetők, mivel annak alaplemeze megnyújtható, a nagyobb méretű gépek befogadása érdekében), sem pedig teljesítőképességükben/szolgáltatásukban (Az Epic 100 fontosabb többlet-szolgáltatásai: nagyobb szögtartományt képes lefedni mind függőleges, mind vízszintes mozgással, precízebb a pozícionálása a mozgatás nagyobb áttételének köszönhetően, megvilágított kijelző éjszakai használathoz, késleltetés lehetősége minden exponálás előtt, többszörös – max. 9 – exponálás az egyes pozíciókban). Az alábbiakban általában mindkét modell adatait megadjuk, Epic / Epic 100 alakban.

Mérete: 19.8 x 19.3 x 12.4 cm / 22.1 x 21.3 x 12.6 cm
Tömege: 1.5 kg / 1.55 kg
Tápellátás: 6 db. AA elem, vagy (inkább) akkumulátor
Befogadott gép maximális össztömege: 1,3 kg (lehet, hogy az Epic esetében kisebb)
Ára USD: 379,00 / 449,00

A robottal használható gépek listája szerint a kisebb méretű tükörreflexesek (pl. Canon belépő szintű, Nikon a D90-el bezárólag, az összes Olympus és a Sony az a 350-el bezárólag – de lehet hogy csak az Epic 100-al) is támogatottak.  Jelenleg fejlesztés alatt van a dSLR-ek használatához szánt modell, ami feltételezhetőleg a legnagyobb méretű és jelentösen nagyobb öszztömegű (profi) gépeket is képes lesz befogadni, mozgatni.

Használata

A felvételek készítéséhez digitális fényképezőgépünket állványcsvarral aForrás: http://www.gigapansystems.com/mm5/graphics/store/epic100imager_productpage/largeimages/epic100imager04.jpg robothoz kell rögzíteni és azt szokásos fényképezőgép-állványra helyezni. A  gépet manuális módban célszerű használni (mind az élesség, mind a megvilágítás vonatkozásában, hogy felvételről-felvételre a gép automatikája ne változtassa meg), ezért olyan kompaktokkal célszerű használni, amelynek van manuális módja, vagy legalább a fókusz és expozíció rögzíthető. Ezek beállítását követően csak be kell állítani az elkészítendő panorámakép átellenes sarkait (pl. a bal felsőt és a jobb alsót) a robot LCD monitorán, majd egyetlen gombnyomással elindítani. A robot kiszámolja, hogy hány (szükséges mértékben átfedő) felvételre van szükség, és elkészíti azokat a gép pozíciójának (irányának) léptetésével, akár több, egymás alatti sorban. A felvételek száma több száz, akár több ezer is lehet (a gépben levő memóriakártya és az egyes képfájlok mérete korlátozza).

Minél nagyobb egyenértékű fókusztávolsággal, minél kisebb látószöggel (tele állásba zúmolva) készítjük a felvételeket, adott kiterjedésű panorémaképhez annál több felvételre lesz szükség, de annál jobb felbontású (annál nagyobb pixelszámú), annál több részletet tartalmazó lesz a panorámakép.

A felvételek készítésének sebessége optimális esetben 20 felvétel percenként, így akár néhány óráig is eltarthat a teljes folyamat (készültek ezer fölötti felvételből is panorámaképek).

A rendszer használatát a cég honlapján megtekinthető videókon is bemutatják.

Szoftver támogatás

A legfontosabb szoftver a GigaPan Stitcher, a panorámaképek összerakását végzi, ezt a robottal együtt adják. Windows XP és Vista, továbbá Intel-alapú Mac gépek OS X 10.4+ operációs rendszerei alatt működik. Legkevesebb 1 GB, de célszerűen 2 GB RAM, és legalább 30 GB szabad merevlemez kapacitás (akár külső meghajtón) szükséges.

A szoftver – a képek betöltését és a sorok számának megadását követően – automatikusasn illeszti össze a panorámaképet (képenként kb. 30 s – 1 m az időigénye). Az elkészült kép kinagyított részleteinek megtekintésére is alkalmas. Néhány általános célú panoráma-összerakó szoftver is használható helyette, azok esetleg beavatkozási lehetőségeket is biztosítanak a készítés folyamatába.

Az elkészült kép saját gépre is menthető (akár TIFF vagy PhotoShop formátumban is) és a szokások képnézegetővel megjeleníthető, vagy kinyomtatható, illetve saját honlapon is elhelyezhető.

Panorámaképnek, az általánosan elfogadott meghatározás szerint, a legalább 3:1, vagy annál nagyobb oldalarányú, akár vízszintes, akár függőleges irányban nyújtott képeket nevezik. A GigaPan rendszer különlegessége, hogy „automatizálja” az igen nagy pixelszámű (felbontású) képek készítését, „hagyományos” digitális géppel. A panorámaképre utalás némileg megtévesztő, a lényege azok készítésénél alkalmazott, több felvételből összeillesztés módszerének használata (az oldalarány közömbös, akár négyzetes képet is készíthetünk segítségével).

Az extrém nagyfelbontású (gigapixeles) képek különlegessége épp felbontásukkal kapcsolatos, „kinagyított” részleteinek bámulatos részletgazdagsága. Ezt két módon érzékelhetjük, élvezhetjük:

  • nagyméretű nyomatot készítünk (lásd a cikk végén), és azt közelről (is) nézzük, nem csak a kép egészét kellő távolságból;
  • számítógép monitorán extrém módon kinagyítva tanulmányozzuk a részleteket, gyönyörködünk bennük.

A második módszer sokoldalú, kényelmes alkalmazásához kínál Néző (GigaPan Viewer) programot a cég, egy ingyenesen használható honlap (GigaPan.org) formájában, ami egyúttal képeink széleskörű megosztását, és a GigaPan használók közösség-építését is szolgálja. A honlap regisztrált felhasználói (ingyenes) feltölthetik képeiket (akár más módon, nem GigaPan segítségével készülteket is), megnézhetik másokét (ezt bárki megteheti, regisztráció nélkül), megjegyzéseket fűzhetnek hozzájuk, akár kis részleteiket azonosítva (részletkép-kivágást készítve).

Tekintettel a GigaPan indító projektjére (lásd fentebb, a „Global Connection Project”), a rendszert használja a SportsIllustrated.com, a Golf.com és a Google Earth is. Az utóbbi szolgáltatása, hogy képünk helyszínének geográfiai azonosítását követően feltölthetjük azt a Google Föld lapra is.

Ha kíváncsi GipaPen képekre, látogasson el a  Gigapan.org honlapra!

Alkalmazási lehetőségek

A triviális (esztétikai/művészeti, emlék/dokumentáció) alkalmazás mellett egyéb területeken is felhasználhatók a gigapixeles képek. Az indító projekt ezeket célozta: a Föld egyes helyszínein található (rendkívüli természeti, geológiai, régészeti, építészeti) látványosságok, katasztrófa-sújtotta területek, vagy akár saját, semmiben nem rendkívüli, mégis egyedi lakóhelyünk, környezetünk globális megismertetése. Üzleti alkalmazások is elképzelhetők, gondoljunk csak az idegenforgalomra, az azzal kapcsolatos figyelemfelkeltő ismertetésekre, reklámokra.

A Carnegie Mellon Egyetemen érdekes felhasználást próbáltak ki: a „Time-Lapse” (időközönkénti) fotózást kombinálták a Gigapixeles képek készítésével. Számos tudományterületen lehet hasznos ez a módszer, a csak a nagymértékben kinagyított apró részletekben megfigyelhető időbeli változások dokumentálása, tanulmányozásának lehetősége kapcsán (mind oktatási, mind tudományos felhasználása kézenfekvő).

Nagyfelbontású (panoráma)kép készítése hagyományos módszerekkel

A téna teljessége, és érdekesség kedvéért utalunk néhány cikkre (nagyon sok van a témában, e helyen csak néhányra utalunk, messze a teljesség igénye nélkül), amelyek a nagyfelbontású panorámaképek készítésáévelsével foglalkoznak.

A Seitz D3 6x17 Digital Panoramic Camera 160 MegaPixeles felvételeket készít (egyetlen felvétel!), ami 44 x 96 hüvelyk (kb. 110 x 240 cm) méretű nyomatok készítését teszi lehetővé, professzionális minőségben. Ára igencsak borsos, USD 38.000 a váz + hátlap, objektívek és a lényegében nélkülözhetetlen nagyteljesítményű PC nélkül.

Jó tananyag (inkább kompozíciós és egyéb, a készítés körülményeivel kapcsolatos szempontból, nem a kifejezetten technikai megoldásokról), tapasztalt profitól olvasható pl. a LuminousLandscape portálon.

Ugyanezen portál szerkesztöje, Michael Reicmann 60 MP-es P65+ hátfallal, hajóból (!) az Antarktiszon készített 13 felvételből , Photoshop Photomerge segítségével összerakott, 34.815 X 8.280 pixel méretű képet. Az összerakást Maczilla asztali gépen (2 x 3 GHz processzoros Mac) 42 perc alatt oldotta meg a Photoshop CS4. Az eredmény 23" X 97"  (kb. 60 x 240 cm) méretű nyomat, 360 PPI minden kényes igényt kielégítő pontsűrűséggel. 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
A legnagyobb pixelszámú panorá
Nagy Sándor (88.209.211.xxx) 2009-06-09 09:16:55

A minap az Agora egyik látogatója, Gém Tamás mailben küldte nekem az alábbi linket:
http://ize.hu/click.php?id=12024& url=http%3A%2F%2Fwww
.yosemite-17-gigapixels.com%2F
ami tudomása szerint az eddigi legnagyobb kép. Adatai:
214414 x 80571 pixel-es, tehát 17,27 Gigapixel-es; 96,5 GB memória szükséges digitális tárolásához;
2 046 képből rakták össze, a gép pedig egy Nikon D2x, 300mm-es f/4
lencsével, 1,7-szeres koverterrel; 17,98 x 6,7 méteres a kép,
ha 300dpi-s minőségben nyomtatják (2,54 cm-enként -1 inch - 300 képpont
található).

A kép egyébként is szép, meg a mellette elérhető továbbiak is, érdemes megnézni.
Ha valaki ismer ennél nagyobb pixelszámú képet, írja meg hozzászólásban, vagy mailben nekem ( nasa@http.hu )

Üdv Mindenkinek!
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement