Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow Káprázatos asztrofotók az Atlantis és a Hubble találkozásáról
Káprázatos asztrofotók az Atlantis és a Hubble találkozásáról
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. május 22.

Forrás: http://legault.club.fr/atlantis_hst_2009may13_50.jpg
Az Atlantis és a Hubble áthaladása a Nap korongja előtt (részlet)
A Hubble Űrtávcsőhöz többszöri halasztás után május 11-én indult el Floridából az Atlantis űrrepülőgép a tervezett 4. és egyben utolsó nagyjavítás elvégzésére. Thierry Legault francia mérnök és asztrofotográfus hármas találkozást örökített meg május 13-án, néhány perccel az előtt, hogy az űrrepülőgép befogta volna az űrtávcsövet: a két űreszköz elhaladását a Nap korongja előtt.

Ha továbblép, lenyűgöző adatokat ismerhet meg a megörökített szituációról, a felvételek elkészítésének körülményeiről és eszközeiről. És természetesen linkeket talál a felvételek megtekintéséhez (valamint további lenyűgöző asztrofotókhoz és az asztofotózás műhelytitkaiba beavató cikkekhez).

A felvételek elkészítése különleges feladat elé állította a fotóst. A két űreszköz elhaladása a Nap korongja előtt mindössze a Föld  felszínének 5,6 km széles sávjából, és ott is mindössze 0,8 másodpercig volt látható. A Hubble, és a hozzá közelítő Atlantis ekkor mintegy 600 km-es magasságban, 25000 km/óra sebességgel haladt, hosszuk pedig 13 méter, illetve 35 méter. A sorozatfelvétel Floridából, a Kennedy Űrközponttól mintegy 100 km-rel délre készült, május 13-án, helyi idő szerint 12:17 órakor.

No és a technika: Takahashi TAO-130 tükrös távcső (130 mm átmérő, 2200 mm vagy 3400 mm fókusztávolság), Manfrotto video állvány, Baader solar prism, és Canon 5D Mark II (kiegészítő felszerelés: Florida részletes térképe, GPS, rádió-beállítású óra). Expozíció 1/8000 s, ISO 100. Az űreszközök mérete így is túl kicsi volt ahhoz, hogy a keresőben láthatók legyenek (nem is beszélve a rendkívül rövid áthaladási időről), tehát 4 felvétel/s sorozat-sebességgel 16 felvétel készült, „vakon” elindítva 2 másodperccel a megjósolt „átvonulási időpont” előtt. Némi fejszámolás alapján az várható, hogy három felvételen látszanak az űreszközök a Nap előterében (egyet, kinagyított részletét is, megcsodálhatjuk Thierry honlapján, az Atlantisról más időpontokban készült felvételekkel együtt – nagyobb méretben mint e helyen – no meg a fotóst a felszerelésével).

Forrás: http://legault.club.fr/atlantis_hst_2009may13_50.jpg
Az Atlantis és a Hubble Nap előtti áthaladása (a teljes felvétel)

A honlapon további nem mindennapi asztrofotók tekinthetők meg, pl. más űreszközök Nap előtti áthaladásáról, teljes holdfogyatkozásról (tagadhatatlanul színvonalasabb felvételek, mint amilyeneket jómagam hoztam össze 2008. február 21-én, alig egy héttel a Fotó Agóra elindítását követően), bolygókról, űstökösökről, galaxisokról, stb.

Thierry Legault két könyvet is írt (franciául), az Astrohotographie című hamarosan angolul is megjelenik. Néhány speciális asztofotográfiai fogást honlapján is ismertet.


Thierry Legault rendkívüli asztrofotóira Székely Péternek a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján tegnap megjelent cikke hívta fel a figyelmem. Köszönet érte!

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement