Főoldal arrow Hírek arrow Kiállítások arrow Hapák József fotói a debreceni Nagytemplomban
Hapák József fotói a debreceni Nagytemplomban
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. június 05.

A szerző felvételeHapák József, ismert debreceni fényképész dinasztia tagja, ma az ország talán legkeresettebb mûemlék- és mûtárgyfotósa. Az utóbbi évtizedben megjelent fotóalbumainak se szeri, se száma. Fotózott Corvinákat és különbözõ kódexeket, Tisza menti templomokat, a gödöllõi kastélyt, Pannonhalmát (és természetesen Debrecet). Portrét ritkábban készít, közülük a pápát, valamint a dalai lámát ábrázoló képei híresek igazán. Rendhagyó kiállítása nyílt 2009. május 22-én a debreceni Nagytemplomban (a helyszínen kapott információ szerint június 15-ig marad e helyen).  A képek egységes szerkezetben készültek: egy-egy nagyméretű építmény (templom, templomtornyos városrész vagy templombelső) és hatalmasra felnagyított kelyhek láthatók mindegyiken. Akik nem ismerik Hapák József munkáit, a kiállítás kiváló lehetőséget kínál erre – de képeit jól ismerők és kedvelők számára is különleges élményt nyújt a szokatlanul nagyméretű képek hatása a letisztult architektúrájú református egyházi építmény szakrális terében.

 

A Nagytemplom hétfőtől péntekig 9-16 óráig, szombaton 9-13 óráig, vasárnap 12-16 óráig látogatható (istentiszteleti alkalmak és hivatalos rendezvények alatt a látogatás szünetel).

A szerző felvétele 

És ha már valaki kifizette a belépő jelképes díját (ami a Nagytemplom javítási alapjába kerül), érdemes a templomban is körülnézni, elolvasni a történetét ismertető leírást. A nyugati toronyban egészen a toronysisakig fel lehet menni, közben több szinten kiállítás, fent pedig a híres Rákóczy-harang tekinthető meg. A harang feletti szintről Debrecen belvárosának máshonnan nem (legfeljebb alacsonyan szálló légi járműből) látható panorámájában gyönyörködhet a látogató. A keleti toronyban pedig a Biblia évében megnyílt, egyedülálló kiállítást, a Csia Lajos Bibliai Múzeum anyagát láthatjuk. A 25 nagyméretű makettet és 56 festményt tartalmazó gyűjtemény a Szentírás különböző helyszíneit eleveníti meg, régészeti kutatásokra támaszkodva hozza azokat „emberközelbe”.

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement