Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow Mikroszálas tisztítókendő és szürke kártya, egyben
Mikroszálas tisztítókendő és szürke kártya, egyben
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. június 06.

Ken Rockwell számos fotós fórum és honlap tréfálkozásának céltáblája, kritikájának tárgya. Jómagam már többször méltattam szakértelmét az Agórán, sokat tanultam, tanulok tőle. Ezúttal érdekes, akighanem hasznos apróságra hívta fel figyelmemet blogjában, a 2009. június 5-i bejegyzésben. Úgy vélem, érdemes megosztanom a Foto Agóra látogatóival, de ehhez tovább kell lépni!

 

Az apró fotós kiegészítő egy mikroszálas törlőkendő. Minden gépével valamelyest törődő fotós táskájában ott a helye: az objektív felületéről a szennyeződések eltávolításának hatékony, kíméletes eszköze, ára mindössze 1-2 ezer forint, akár tisztító folyadékot is tartalmazó készletben. A szóbanforgó termék különlegessége, hogy színe középszürke, fényvisszaverő képessége 18%. Ez azt jelenti, hogy alapfunkciója mellett szürke kártya (grey card) helyett is használhatjuk. Ez utóbbi kiegészítő már költségesebb, de a fényképezőgép két nagyon fontos beállításának hatékony segédeszköze. Mivel semleges szürke (mindhárom alapszínt egyenlő mértékben veri vissza, akárcsak a fehér felület), a helyes színvisszaadáshoz szükséges fehéregyensúly (színhőmérséklet) pontos beállítását segíti (a WB beállítás kézi, vagy előválasztott módjának allkalmazásával). Másik tulajdonsága, a pontosan 18% fényvisszaverő képesség (középszürke tónus) lehetővé teszi, hogy a fényképezőgépbe beépített fénymérő közvetett fénymérésével az egzaktabb, közvetlen fénymérést szimuláljuk, amit egyébként csak kézi fénymérővel végezhetünk (manapság többnyire csak a hivatásos fotósok rendelkeznek ezzel az igencsak költséges eszközzel). A fénymérés módszereinek, így a szürke kártya használatának részletes ismertetésétől eltekintünk, azokkal már külön cikkben foglalkoztunk (a "Fénymérési módszerek" fejezetben és a cikk végén).

A fehéregyensúly kézi (előválasztott) beállításához sok fotós fehér papírlapot használ, de azt csak alaposan összehajtogatva lehet egy kisebb fotós táskába betenni, gyűrődik. A sok funkciós középszürke törlőkendő könnyen elhelyezhető akár a legkisebb kompakt gép tokjában is. A Ken által javasolt termék - úgy tűnik - az Adorama cég saját terméke. Bár ára mindössze 6 USD, tengeren túlról a szállítás jócskán megnövelné az árát. A hazai fotósok érdekében jó lenne, ha valamelyik fotócikk-forgalmazó vállalná az importálását. Ha netán e cikk olvasói közül valaki ismer hasonló, itthon is forgalmazott törlőkendőt, kérem, értesítsen ( Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  ), hogy közzé tehessem az információt. Erről a termékről kedvező tapasztalatokat írnak a vásárlók. Egyetlen hiányosságaként azt említik, hogy nem adnak vele kis kemény műanyag tokot, mint más törlőkhöz. Egy kis puha, lezárható papírzsebkendő-tok viszont kellő védelmet biztosíthat neki.

Forrás: http://www.adorama.com/CPCEG.html

 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement