Főoldal arrow Hírek arrow Kiállítások arrow A Messiások a MODEM-ben (kiegészítve 2009. 09. 04.)
A Messiások a MODEM-ben (kiegészítve 2009. 09. 04.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. augusztus 13.

Forrás: http://www.modemart.hu/sajtoszoba
VáclavChochola fotója: Salvador Dali A.Gaudi keresztre feszített csontvázával (Párizs, 1969)

 

Általában fotókiállításokról adok hírt az Agórán (vagy legalábbis olyanokról, amelyeken a kiállított anyag jelentős részét fényképek teszik ki), de néha kivételt teszek. A MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ) ma este nyíló nagyszabású kiállítása minden, a képzőművészetet kedvelő (és a fotósok bizonnyal közéjük tartoznak) érdeklődésére  méltán számíthat. Ráadásul a kiállított anyagban fotók is vannak (legalábbis egyet találtam a rendelkezésemre álló előzetes anyagban, lásd a cikk baloldalon levő nyitó képét). A kiállítás 2009. december 31-ig látható, érdemes Debrecenbe látogatni! A mintegy három évvel ezelőtt megnyílt művészeti központ eddig is szolgált nemzetközi érdeklődést kiváltó szenzációkkal (emlékezzünk csak az Az igazi da Vinci, és az Aba-Novák kiállításokra). A mostani, jelentős nemzetközi összefogással megvalósuló kiállítás (Messiások) két éves előkészítő munka eredménye, a szervezők a MODEM eddigi legnagyobb és  legizgalmasabb vállalkozásaként népszerűsítik határokon innen és határokon túl (pl. egy több mint tíz négyzetméteres, kereszt alakú installációval, amely hét városban adott ízelítőt a tárlat anyagából). További információkért lépjen tovább, és kövesse a linkeket!


 

Aki a hírt már olvasta, csak a kiegészítésre kíváncsi, közvetlenül oda léphet

A Messiások témája egy olyan kérdés, amely a romantika óta megkerülhetetlen a művészetben. Hogy megváltható-e a világ, arra sokan, sokféleképpen keresték már a választ, a megváltás lehetősége és ennek megjelenítése kétezer éve a művészet egyik legfontosabb kihívása. A XX. század azonban új megvilágításba helyezte a témát, s ezt a debreceni kiállítás is tükrözi. A világ megválthatóságával és a messianizmus gondolatával foglalkozó modern és kortárs alkotásokat ilyen átfogó, ugyanakkor számos értelmezési lehetőséget felkínáló kontextusban még sehol nem láthatta a közönség. Csak néhány adat a hatalmas szervező munka szemléltetésére. A kiállításon 130 művész munkája látható: 14 országból, összesen 81 gyűjteményből 200 alkotás érkezett a Modembe (külföldről 51 helyről 113 művet, Magyarországról 30 helyről 87 alkotást kölcsönöztek a debreceni művészeti központnak). A kiállított műalkotások biztosítási összértéke meghaladja a 100 milliárd forintot. A művek bemutatására a Modem legnagyobb, egybefüggő kiállító terét, az 1300 négyzetméteres második emeletet rendezték be.

Forrás: http://www.modemart.hu/sajtoszoba
Munkácsi: Krisztus Pilátus előtt utolsó színvázlata és Václav Chocola fotója. Fotó: Kövesi Eszter / MODEM

A kiállítás témája a messianizmus és a megváltás vallásos, illetőleg profán tapasztalata a nyugati kultúrában. A világ minden részéről kölcsönöznek munkákat a tárlatra – köztük olyan neves múzeumokból is, mint a párizsi Musée D’Orsay, az amerikai Andy Warhol Múzeum vagy a montreáli kortárs művészeti múzeum. Többek között Picasso, Kokoschka, Munch, Andy Warhol, Serrano, Bacon, Redon, Abramovic jelentős munkái érkeznek Debrecenbe több mint nyolcvan múzeumból, illetve gyűjtőtől. A nemzetközi kiválóságok mellett ugyanakkor a magyar képzőművészet meghatározó képviselőitől is izgalmas válogatás szerepel az anyagban Csontvárytól egészen Reigl Juditig.

A vallásos vonalat képviseli pl. (Munkácsi mellett) a XX. századi katolikus művészet egyik legnagyobb, ugyanakkor talán legtöbbet bírált alakja, a francia Georges Rouault. Hatását mi sem jelzi jobban, mint VI. Pál pápa 1965-ös New York-i látogatása az ENSZ-ben, ahol az egyházfő Rouault egyik képét hagyta emlékbe a kortárs keresztény művészet tanúságtételeként. A Messiások tárlaton Kereszrefeszítés c. nagyméterű festménye (üvegmunkája?) látható.

Forrás: http://www.messiasok.hu/galeria_munka_kozben.php
Rouault üvegmunkáját Montreálból szállították Debrecenbe

A kiállítás négy nagy szegmensének egyike a „Miféle test adatott nekünk?” címet viseli. A test maga is bűnös, a test megváltása a remény tárgya – a XX. század második felében ez a keresztény elgondolás profán módon újraértelmeződött. Felsejlik a test gyötrése, megkínzása – a vallásos narratívától függetlenül is.

Forrás: http://www.modemart.hu/sajtoszoba
Alexandru Radvan - Cancer 2007. 200 x 300 cm Akril, vászon Anaid Art Gallery, Románia

Egy másik szegmens címe: "A halott ember". A kereszténységben a halál az eredendő bűn büntetése. Alapvető kultúraformáló erő, amely hatással van az evilági társadalmi, erkölcsi rendre és tetten érhető a művészetben is. A mulandóság tudata az alkotó embert arra ösztönzi, hogy olyan művet hozzon létre, amely túlmutat önnön végességén.

Forrás: http://www.modemart.hu/sajtoszoba
Václav Chochola - Salvador Dalí with crucified sceleton by A.Gaudi (Paris, 1969) Fotó 100 x 70 cm A Modem tulajdona Fotó: Kövesi Eszter / MODEM

A kiállítás egyik legféltettebb kincse Pablo Picasso Matador és meztelen nő című olajképe, amelyikről csak a megnyitó előtti órákban vették le a lepelt, hogy a szakemberek bemérjék a kép szigorúan előírt megvilágítását.

http://www.messiasok.hu/c_elso_nap_a_messiasokon.php
Picasso képe is megérkezett / Fotó: Gerő Tamás

A kiállítás első alkalommal 2009. augusztus 13-án 20 órától tekinthető meg, és december 31-ig látogatható a debreceni MODEM-ben ((Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.) Megközelíthető: gyalogosan a Kossuth tértől 5 percre, a Déri Múzeum mögött, személyautóval a Bethlen utca felől (az épület alatt mélygarázs található, számos parkolóhellyel).
GPS-koordináta:  É.47.5334194 K.21.6215394

Nyitvatartás: Hétfő:  zárva, Kedd: 10:00 - 18:00, Szerda: 10:00 - 18:00, Csütörtök: 12:00 - 20:00, Péntek: 10:00 - 18:00, Szombat: 10:00 - 18:00, Vasárnap: 10:00 - 18:00.
Az augusztus 20-i Virágkarneválhoz kapcsolódó karneváli héten rendkívüli nyitvatartási rend szerint látogatható a kiállítás: Augusztus 17-én 10-től 18 óráig, augusztus 18-án 10-től 18 óráig, augusztus 19-én 10-től 18 óráig, augusztus 20-án 10-től 20 óráig, augusztus 21-én 10-től 18 óráig, augusztus 22-én 10-től 18 óráig, augusztus 23-án 10-től 18 óráig.

Az ország szinte valamennyi pontján kaphatók a belépők a Messiásokra: a Modem pénztárában a helyszínen, a jegymester.hu weboldalon, illetve a Ticket Expressz irodáibanAz interneten keresztül vásárolt belépőket otthon kell kinyomtatni. A Modem pénztárában a művészeti központ nyitvatartási ideje alatt vehetők meg a belépők a Messiásokra: csütörtökön 12-től 20 óráig, a többi napon – hétfő kivételével – 10-től 18 óráig. A belépőket a Messiásokra – a két évvel ezelőtti. Az igazi da Vincihez hasonlóan - meghatározott idősávra lehet megváltani. Ha a látogató nem tud elmenni az előre kiválasztott időpontban a tárlatra, akkor sem vész el a megvásárolt belépője: legkésőbb a jegy érvényességi ideje előtt egy órával még kicserélheti későbbi időpontra.

Kiegészítés 2009. szeptember 4-én

A kiállítás három hete nyílt meg, szép látogatottságnak örvend. Somogyi Béla, a debreceni önkormányzat kulturális bizottságának elnöke augusztus 22-én (10 nappal a megnyitást követően) már a tízezredik látogatót köszönthette. A sajtóban napvilágot látnak az első vélemények. Közülük az egyik részletes, érdemi értékelést tartalmazó beszámolóból idézünk néhány gondolatot, látogatóink minél sokoldalúbb tájékoztatása érdekében.

„Egy pucér pasas kék fényű vízben lebeg, egy nő sebeket vés a hasába, kicsit arrébb ronda hullák sorakoznak. Mi köze van ennek a megváltáshoz? Furcsa és felkavaró vízió Debrecen Messiások tárlata, de végre van egy izgalmas kiállítás az országban. Aki Dalí vagy Picasso leghíresebb festményeiért jönne csak el, maradjon otthon és lapozgassa az albumot.…

Sokkal-sokkal több a kiállítás, mint amit a címe sugall. Nem vallásos, hanem mélyen filozofikus. Nem a megváltásról szól, hanem arról, hogyan látja az ember a saját létét ebben a vallástalan, új határokat kereső világban. Messze esik a saját farkát nyirbáló Schwarzkogler Jézus Krisztustól, de ebben a szélesre nyitott értelmezési térben mind kényelmesen elsétálgathatunk.

A sokkoló és sokatmondó válogatás kulcsa a válogató személye (Gulyás Gábor, a MODEM igazgatója, a kiállítás kurátora – a szerk.), aki erről a témáról éppen ezt akarta elmondani. Nem akart enciklopédikus kiállítást erről vagy amarról, hanem elénk tette a saját vízióját, felkínálva a lehetőséget, hogy mi ebből kiindulva bármit vizionáljunk.

A kiállítás erénye ez a szabadság. Erős, de nem magától értődő alkotások sorjáznak egymás mellett, nem magától értődő szomszédságban. Olajfestmények mellett fotók, aztán meg baktériummal beoltott, szétrohadt szoboröntvények. Csillag után a kereszt, megható mellett a groteszk. Miénk a feladat, hogy gondolkozzunk.

Kár számon kérni a kiállítástól, hogy a reklámban és a sajtóanyagokban büszkén sorolt világhírű festők Debrecenbe hordott művei az életmű kisebb, jelentéktelenebb darabjai. Hogy Munch Csók-ja helyett jobban tetszett volna a Sikoly? Dalítól a csorgó óra? Naná. Hogy a Debrecenbe érkezett Picasso-kép nem nagy szám, a budapesti Ludwig őrzi? Igen, és? A fenti húzónevek arra valók, hogy Debrecenbe csalogassák azokat, akiknek Marina Abramovic, Christian Boltanski, Bill Viola, Damian Hirst vagy Günter Brus neve nem mondana semmit. Ők is sztárok, csak a kortárs művészettel hadilábon álló magyar közönség még nem ismeri őket.

Mi könnyen megbocsátjuk a csalást, mert ebben a témában jóval többet adhat egy új, mellbevágó alkotás, mint egy, reprodukciókról már rég ismert 'híres' kép. A pár évvel ezelőtti Nitsch-kiállítást leszámítva eddig nem szenteltek nálunk a bécsi akcionizmusnak akkora teret sem, mint az a pirinyó, piros karikás szoba Debrecenben. Christian Boltanski-művet sem állt módunkban még látni Magyarországon. Ezek fontos, jó dolgok. Régen láttunk budapesti múzeumban ennyire bátor és kockázatvállaló kiállítást."

A fenti idézeteket Dömötör Ági: Keresztek és testek - a MODEM Messiások kiállításán jártunk c. cikkéből vettük (bízva abban, hogy a szerző megbocsátja). Aki veszi a fáradságot (érdemes!), és a linket követve felkeresi az eredeti cikket, meglehetősen részletes ismertetést és bőséges képanyagot talál a kiállításról.

Vissza a cikk elejére!

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement