Főoldal arrow Hírek arrow Egyéb hírek arrow Online Természetfotó Magazin
Online Természetfotó Magazin
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. augusztus 19.

Forrás: http://www.termeszetfotomagazin.hu/press-room.aspx

 

 

A hazai, és egyúttal a nemzetközi fotográfiai sajtó érdekes, újszerű, és rendkívül színvonalas termékkel gazdagodott: 2009. május 17-én a Thomas Picture Kiadó Kft bejelentette a forradalmian új, digitális, ingyenes, online Természetfotó Magazin-t. A sajtóközlemény szerint műfajában világelső kezdeményezésről van szó. A 80-100 oldalas magazin a tervek szerint évente négy alkalommal, egyidejűleg magyar és angol nyelvű változatban kínál igényes képanyagot és olvasnivalót – szó szerint – mindenkinek, hiszen a Világhálón bárki számára ingyenesen elérhető. És hogy mindezt a készítők, elsősorban Imre Tamás hivatásos természetfotós, a kiadó tulajdonosa és a magazin főszerkesztője komolyan gondolták,  bizonyítja, hogy már a második szám is elérhető! A legkisebb túlzás nélkül felsőfokon kell értékelni a magazin tartalmát, a benne megjelenő képanyag minőségét, valamint külalakját és informatikai hátterét.

 

 

Forrás: http://www.termeszetfotomagazin.hu/press-room.aspxA kiváló, nemzetközi megmérettetésben is helytálló hazai fotográfusok közösségének alighanem legeredményesebb, legsikeresebb műfaja a természetfotó. A Természetfotó Magazin / Nature Photo Magazine mostantól – és reméljük, hosszú távon – méltó színvonalon, széles körben terjeszti ismertségüket, elismertségüket mind itthon, mind nemzetközi fotós körökben.

A magazin nem tölthető le, nem nyomtatható ki, csak online olvasható. Kezelése, lapozása rendkívül egyszerű és látványos, a főmenüből elérhető bélyegképes tartalomjegyzéke gyors eligazodást, visszakeresést tesz lehetővé.  Egy-egy gombnyomással válthatunk teljes képernyős megjelenítésre és vissza, továbbá az olvasást megkönnyítő, és a képek maradéktalan élvezetét biztosító nagyításra (a nagyított oldalon a navigálás pedig szinte automatikus). Mindezt bámulatos sebességgel, többnyire azonnal (az informatikai hátteret adó kiegészítés a böngészőhöz az első alkalommal automatikusan letöltődik gépünkre). Az online technológia lehetőségét kihasználva, a napjainkban egyre inkább előtérbe kerülő konvergenciára tekintettel rövid mozgóképeket, videoklippeket is bemutat.

A kezdeményezés professzionális színvonalára jellemző egyetlen adat: a magazin honlapján, a Szerkesztőség címszó alatt 17 munkatársat sorolnak fel, továbbá az informatikai hátteret biztosító két céget. A teljes terjedelmű angol változat (a szerkesztőségben 3 munkatárs, egyikőjük anyanyelvi, szerepel fordító megjelöléssel) jelzi a nagyra törő, de egyáltalán nem megalapozatlan benyomást keltő elképzeléseket.

A magazin tartalmát leghitelesebben Imre Tamásnak a sajtótájékoztatóból vett szavaival érzékeltethetjük:
Igen tisztelt olvasóink, itt vagyunk a jelenben, a jövő teljesen ingyenes fotográfiai magazinjával. Több tény indokolta azt, hogy megjelenjünk a nagyvilág felé magyar és angol nyelven egyaránt. Célunk bemutatni az olvasóközönségnek elsősorban Kelet-Európa természeti szépségeit, természetfotósait, fotós helyszíneit, de nem zárkózunk el Nyugat-Európa és a többi földrész csodálatos és felejthetetlen élményeitől sem.
Magazinunkban éppúgy megtalálhatják az állatvilágról és tájakról szóló írásainkat, mint a technikai információkat. Igyekeztünk úgy összeállítani a rovatokat és a munkatársakat, hogy minél színesebben tudjuk bemutatni a természetfényképezés fortélyait. A tippek-trükkök és a fotósiskola rovatok az éppen most kezdő, vagy már jártas, de tanulni vágyó fotósoknak nyújthatnak egyfajta szakmai útmutatást. Gondoltunk a fiatalokra és a kompakt fényképezőgéppel alkotó fotósokra is. Különleges „unikumként” pedig 
elsőként a világon elindítunk egy asztro-fényképezéssel foglalkozó rovatot, mely a csillagok és galaxisok fényképezésének egyedülálló, misztikus világába vezeti be az olvasókat.
...
Munkatársaink a világ minden táján állandóan a terepen vannak, hogy képekben megragadják a természet világát, így juttatjuk el minél több természetfotóshoz és minden érdeklődőhöz a megismerhetetlennek tűnő természet szépségét, sérülékenységét; ez a Természetfotó Magazin Online kiadás egyik fő küldetése.”

Végezetül – ízelítőként – néhány fotó a magazin oldalairól (a fotók szerzői joga természetesen a szerzők és a Természetfotó Magazin kiadójának tulajdona).

Forrás: http://www.termeszetfotomagazin.hu/press-room.aspx
Szekeres János: A három fivér

Forrás: http://www.termeszetfotomagazin.hu/press-room.aspx
Imre Tamás: Csillagos éj

Forrás: http://www.termeszetfotomagazin.hu/press-room.aspx
Suhayda László: Fecskefarkú lepke

Forrás: http://www.termeszetfotomagazin.hu/press-room.aspx
Imre Anikó: Vércsenász

Bár a Fotó Agóra oldalain – tudatosan – legfeljebb 580 pixel maximális szélességű képeket szoktunk közölni, ezúttal sajátos kivételként, az utóbbi képből egy részletet is bemutatunk, a magazin szerkesztősége által rendelkezésre bocsátott teljes felbontásban (talán megbocsátja a kép alkotója és a magazin szerkesztősége).

Forrás: http://www.termeszetfotomagazin.hu/press-room.aspx
Az előző fotó részlete, teljes felbontásban

Fiatalabb, de a mienkénél – speciális területen – sokkal igéretesebb, magasabb kategóriát képviselő laptársunknak, minden természetet és a szép fotókat kedvelő olvasó örömére hosszú, sikeres "életet" kívánunk!

 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement