Főoldal arrow Hírek arrow Kiállítások arrow A Forte-gyárral kapcsolatos fotó-dokumentumok kerestetnek!
A Forte-gyárral kapcsolatos fotó-dokumentumok kerestetnek!
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. október 20.

Forrás: http://vacarchivum.hu/inx_news.php?pageID=news&lang=1#42 Vác Város Levéltára fotódokumentációs kiállítást tervez 2010-ben, mely az egykori Kodak/Forte-gyár történetét kívánja bemutatni fényképek segítségével. A Levéltár a birtokában levő fényképanyag kiegészítése érdekében felhívást tett közzé, amelyben kérik a gyárral, dolgozóival, az ott folyó termeléssel, termékeivel kapcsolatos bármilyen témájú fénykép rendelkezésre bocsátását (akár rövid lejáratú kölcsönzés formájában).

A felhívás teljes szövegét, és néhány érdekes linket talál, ha továbblép.

 

Az egykori nagynevű Forte-gyár (amely 1922-ben kezdte fotópapírok gyártását, a Kodak cég egyik leányvállalataként) hosszú leépülési folyamat végkifejleteként 2007 februárban véglegesen megszünt - jóllehet alig egy hónappal korűábban még a gyár esetleges megmentéséről  keringtek hírek. A gyár története iránt érdeklődőknek fennállása 75 éves évfordulójáról megemlépező írást ajánljuk figyelmébe.

Eleget téve Dr. Horváth Ferenc, Vác Város Levéltára igazgatója kérésének, a Levéltár honlapján közzétett felhívást alább teljes terjedelmében mi is közöljük.

"VOLT EGYSZER EGY GYÁR... - A KODAKTÓL A FORTEIG

Forrás: http://vacarchivum.hu/inx_news.php?pageID=news&lang=1#42 A Forte-gyárat mindenki elsiratta már. Az egykori dolgozók, a fotósok, akik évtizedeken át használták az itt készült filmet és fotópapírt, az újságírók és maga a város is. Vác Város Levéltára nem siratni, hanem bemutatni készül a Kodak/Forte-gyár több évtizedes múltját. Ezért
 
levéltárunk 2010. július hónap utolsó hétvégéjén, a Váci Világi Vigalom napjaiban kívánja megnyitni Magyarország egykor volt nagyhírű és egyetlen film- és fotópapír-gyártó vállalatának, a Kodak- és a Forte-gyár történetét képekben bemutató kiállítást.

A kiállítás megrendezéséhez levéltárunk is rendelkezik fényképanyaggal, ezt azonban az Önök – egykori dolgozók, fotósok, gyűjtők – segítségével szeretnénk kiegészíteni és minél teljesebbé, érdekesebbé tenni. Kérjük tehát mindazok segítségét, akik szerették ezt a gyárat, és velünk együtt kívánják fényképeken viszontlátni a múltját, bocsássák rendelkezésünkre az őrizetükben levő fényképeket. Ezek témája bármi lehet, ami az ott dolgozókkal és a gyárral, annak mindennapi életével, a termeléssel és termékeivel kapcsolatos. Levéltárunk a kölcsönadott fényképekről (vagy negatívokról) digitális másolatot készít, de szívesen veszünk minden a levéltárnak ajándékozott felvételt is.

Kérjük, hogy a fényképeket 2010. május végéig személyesen vagy postán szíveskedjenek eljuttatni levéltárunkba: 2600 Vác, Múzeum u. 4., levélcím: 2601 Pf. 59., tel.: 06/27/305-444, fax: 06/27/310-147, e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges
 
Kérjük, segítse Ön is a kiállítás megvalósítását!"


Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement