Főoldal arrow Hírek arrow Egyéb hírek arrow Az első digitális fényképezőgép megalkotójának kitüntetései
Az első digitális fényképezőgép megalkotójának kitüntetései
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2009. október 28.

Forrás: http://rochester.edu/news/show.php?id=3475

 

2009 októbere a digitális fényképezést megalapozó kutatók kitüntetésének csúcsidőszaka. A hónap elején ítélték oda a fizikai Nobel-díjat a CCD megalkotóinak, a hónap végén pedig Steven J. Sasson, az első digitális fényképezőgép elkészítője kapott két magas kitüntetést: a Rochesteri Egyetem (University of Rochester)  fogadta tiszteletbeli doktorai közé, és megkapta a The Economist magazin  Innovációs Díját.


Alig tíz napja adtunk hírt Willard  Boyle és George E. Smith,  a CCD megalkotóinak Nobel-díjáról, újabb említésre érdemes kitüntetések híre járja be a fotográfiai sajtót. Míg az előbbi, a világszerte legmagasabbnak tartott tudományos díj a digitális fényképezőgép legalapvetőbb alkatrészének ötletét, első kialakítását ismerte el, az utóbbiakat Steven Sasson kapta, aki 25 éves kezdő villamosmérnökként, mint az Eastman Kodak cég kutatója, kigondolta és összerakta az első digitális fényképezőgépet. A Nobel-díj kapcsán vázlatosan ismertettük a digitális fényképezés korai kialakulás-történetét is.

Forrás: http://rochester.edu/news/show.php?id=3475
Sasson – és a digitális fényképezőgép megalkotásának – története 1975-ben, a Kodak cég kutatólaboratóriumában, Rochesterben, egy mintegy 30 másodperces beszélgetéssel kezdődött: főnöke, Gareth Lloyd felvetette, vajon lehetséges-e fényképezőgépet készíteni a töltés-csatolt eszköznek (CCD) nevezett új elektronikus érzékelő felhasználásával? Sasson még abban az évben megépítette a digitális fényképezőgép első működő prototípusát, egy 3,6 kg-os monstrumot, amivel 23 másodperc alatt lehetett 0,01 MegaPixeles digitális képet rögzíteni hagyományos magnetofonszalagra (kb. ugyanennyi idő kellett a kép későbbi megjelenítéséhez TV-képernyőn). Különleges figyelmet érdemel, hogy a CCD-ből kiolvasott analóg elektromos jelsorozatot (feszültség/áram-impulzusokat) digitalizálta, és már digitális információként rögzítette! Találmányára Sasson, főnökével közösen, 1978-ban szabadalmat kapott (US Patent 4,131,919).

A Rochesteri Egyetem tiszteletbeli doktora kitüntető címet (magyarul gyakran „díszdoktor”-ként hivatkoznak rá) 2009. október 24-én adta át Sassonnak az egyetem elnöke (Joel Seligmann) és alelnöke (Paul Burgett) a „PhotoHistory XIV” szimpoziumon (alighanem ők láthatók a jelen cikk elején levő képen, Sasson két oldalán). A Világhálón – az egyetem honlapján kívül – hírt adott az elismerésről az egyik legnépszerűbb, angol nyelvű fotós portál is.  Álljon itt a tiszteletbeli doktori cím előterjesztéséből néhány mondat (Kevin Parker professzor, a Műszaki Kar korábbi dékánjának szavai) nyers fordítása: „A teljes, multi-milliárd-dolláros digitális képalkotási iparág meglehetősen közvetlenül kapcsolódik ehhez az eredeti innovációhoz, amely éppen itt, a Kodaknál született. Steve tudta, hogy annak ’célozz-és-lőjj’ realitássá válásához még 10-20 évre lesz szükség, de ő és kollegái felismerték a lehetőséget. Rengeteg dolog, amivel manapság a kutatóegyetemeken foglalkozunk, a mikroszkópikus képalkotástól a csillagászati teleszkópok képalkotásáig, Steve eredeti munkájában gyökerezik.”

2009. október 29-én Londonban Steve Sasson átveheti a The Economist magazin Innovációs díját is. Ez a hír nagyobb publicitást kapott, több helyen is lehet olvasni róla.

Egy régebbi, Sassonnal készített, eredeti fényképekkel illusztrált interjúból további részleteket megtudhatunk az 1975-ös projektről.


 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement