Főoldal arrow Hírek arrow Egyéb hírek arrow 10 éves az SD Szövetség
10 éves az SD Szövetség
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. január 06.


Image

2010-ben (a szórakoztató elektronika nagyszabású nemzetközi bemutatóján, a CES-en) ünnepli az innováció 10 évét a legelterjedtebb memóriakártya szabványt bevezető és gondozó SD Szövetség. A digitális fotográfia is sokat köszönhet ennek a szervezetnek, érdemes bepillantani történetébe!

 

Nem túlzás a sajtóközleményük indító mondata: „Az SD Szövetség 10 évvel ezelőtt új helyzetet teremtett a szórakoztatóhttp://www.sdcard.org/home/ elektrónikában azáltal, hogy bevezette a globális együttműködésre képes SD memóriakártya szabványt”. Azt megelőzően több, egymással nem kompatíbilis memóriakártyát használtak a cégek, amelyeket nagyrészét fokozatosan kiszorított a piacról a postabélyeg-méretű Secure Digital (SD). Az SD kártya biztosítja az adatátvitelt a legkülönbözőbb rendeltetésű és gyártmányú készülékek között, és – hála a szövetségnek – a szabvány többszöri bővítése mindmáig megőrízte kompatibilitását a legkorábbi kártyákkal is. A fejlődést érzékelteti, hogy tíz évvel ezelőtt az első kártya kapacitása 8 megabájt volt, a hamarosan piacra kerülő, legújabb, SDXC szabvány szerinti kártya kapacitása 64 GB lesz (de a szabvány a 2 terabájtot is megengedi). A teljes memóriakártya-piac (mobiltelefonoktól zene- és egyéb média-lejátszókon, fényképezőgépeken, videofelvevőkön, navigációs készülékeken keresztül számítógépekig) 80 %-át  az SD kártyacsalád uralja (becslések szerint 2,5 milliárd került eddig forgalomba).

http://en.wikipedia.org/wiki/File:SD_Cards.svg
Az SD, a mini SD és a micro SD kártyák méretei
A szövetséget 2000. januárjában a Panasonic, SanDisk Corporation és a Toshiba Corporation  alapították azzal a céllal, hogy a szabványt általánosan elfogadtassák. Mára több mint 1000 technológiai cég használja az egységes szabványt. Az eltelt 10 évben a szabvány folyamatos fejlesztése biztosította az egyre nagyobb kapacitású, és egyre kisebb méretű kártyák bevezetését, folyamatosan fenntartva a kimpatibilitást.

Tanulságos áttekinteni a fejlesztés menetét, évenként:

2000 – Az első, 8 MB kapacitású SD memóriakártya megjelenése, az év végéig a kapacitás elérte a 64 MB-ot;
2001 – 128 MB - 256 MB SD memóriakártyák;
2002 – 512 MB SD memóriakártya;
2003 – A mobiltelefonokra tekintettel bevezetésre kerül a miniSD méret;
2004 – 1 GB SD memóriakártya;
2005 – A kisebb mobiltelefonokra tekintettel bevezetésre kerül a microSD méret;
2006 – SDHC szabvány bevezetése 4 GB - 32 GB kapacitás-tartománnyal;
2008 – A beágyazott SD bevezetése;
2009 – SDXC szabvány bevezetése 64 GB - 2 terabájt kapacitás-tartománnyal, 32 GB SDHC memóriakártya;
2010 – Az SD Szövetség 10 éves évfordulója, az SDXC piacra kerül.

További információk az SD Szövetség honlapján és a Wikipediában.

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement