Főoldal arrow Hírek arrow Kiállítások arrow Egy téma - három megközelítésben (kiegészítve 2010.01.25.)
Egy téma - három megközelítésben (kiegészítve 2010.01.25.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. január 16.
Forrás: a kiállítás meghívójáról
A Keresztmetszet című kiállítás meghívójának részlete
2009. végén két hírünkben tájékoztattuk olvasóinkat fotópályázatokról, amelyek Debrecen város új arcának a fotográfia eszközeivel történő megjelenítését tűzték ki célul. Debrecen Város Önkormányzata  kortárs fotóművészek reprezentatív kiállításával kívánta megünnepelni a Magyar Kultúra Napját, a FÓRUM Debrecen pedig amatőr fotósok részére hirdetett pályázatot ugyanezen ünnepi alkalomra. Egy harmadik kezdeményezés – ugyanezzel a szándékkal – csaknem egy teljes évvel korábbi: a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) fotótagozata 2009 tavaszán Debrecen új arca címmel tartotta alkotótáborát a cívisvárosban (azzal a szándékkal, hogy az elkészült műveket egy év múlva rendezendő kiállításon mutassák be). A három – jelentősen különböző – alkotóközösség tagjainak munkái egyidőben kerülnek a közönség elé, ami különleges élményt ígér , izgalmas összehasonlításokra ad alkalmat. A három kiállítást összekapcsolja a közös témán kívül, hogy képanyaguk összeállításában valamilyen minőségben szerepet vállalt Máthé András 
fotóművész. Részletek a továbblépés után.
 
Két, jelentősen eltérő indíttatású csoport – a MAOE tavalyi debreceni alkotótáborán résztvevő művészek, és a Fórum Debrecen pályázati felhívására beküldő amatőr fotósok – műveiből nyílik kiállítás 2010. január 21-én 14:00 órakor a FÓRUM Debrecen bevásárlóközpontban (Debrecen, Csapó u. 30). A kiállítást megnyitja Halász János, Debrecen város alpolgármestere. Az egyhetes alkotótábor szervezője, vezetője, Máthé András fotóművész így indokolta a témaválasztást a tábor idején, egy évvel ezelőtt: „Szerintem a régi Debrecent mindenki fotózza és szereti is megörökíteni. Ez a mostani téma azonban egy új dolog, hiszen az utóbbi évtizedben nagyon sok olyan új épület született amivel – megítélésem szerint – lehet dicsekedni. Hát akkor miért ne fotózzuk ezt is?”, most pedig így nyilatkozott a FÓRUM Magazinnak: A téma ’Debrecen új arca’, ’Új Debrecen’ volt, mely során az utóbbi években megvalósult nagyberuházásokat kapták lencsevégre az alkotóművészek. … az elkészült bőséges anyagból válogattunk ki egy hatvan darabos kollekciót …”. Az alkotótábor egyik résztvevője, Szél Ágnes így fogalmazta meg elképzeléseit: „Bár már jártam Debrecenben, csak felületesen ismerem a várost, így valóban kihívás a feladat. A téma közel áll hozzám, hiszen eredeti szakmám az építészet, ami egyébként a fotózásnak esett áldozatul. Fotósként képzetlennek számítok, de ami hiánynak tűnik, az szabadságot, sőt néha előnyt jelent a fotózásban. De most eredeti végzettségemnek is hasznát veszem. Ez egy izgalmas feladat és kihívás egyben. Az építészet egy roppant felelősségteljes foglalkozás. Műszaki, de egyben humán pálya is. Hiszen egy szellemiséget fejez ki, akár a régi korokban. Remélem, sikerül úgy megörökíteni, hogy ez is kiderüljön.” Végezetül, ismét Máthé András szavai, ezúttal az amatőröknek kiírt pályázat egyik zsűritagjaként: „A FÓRUM decemberben amatőr fotósok számára is pályázatot hirdetett, az ajánlott téma Debrecen, illetve minden, ami Debrecenhez köthető.” Ennek a pályázatnak az eredményhirdetése is a fent megjelölt időpontban és helyen lesz, a pályamunkák pedig megtekinthetők a bevásárlóközpont utcáin.
 
A Debrecen Város Önkormányzata felkérésére létrejött reprezentatív, Keresztmetszet ”  című kiállítás megnyitójára 2010. január 22-én, 16:00 órakor kerül sor, a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Debrecen, Kossuth  u. 1 ) . Megtekinthető január 22-től február 12-ig, hétköznapokon 11-18 óráig, szombaton 10-13 óráig. Erről az anyagról is tájékoztat Máthé András, a kiállítás kurátorának nézőpontjából: „Több mint 20 éve láthatott a debreceni közönség a mostanihoz hasonló fotókiállítást. Azért ’csak’ hasonló, mert a korábbi kiállításokat a Debreceni Fotóklub tagjainak az alkotásaiból rendezték. A mostani válogatás Debrecen Város felkérésére jött létre. Meghatározóan két alkotókör: a Debreceni Fotóklub (vezető: Máthé András) és Debreceni Új Fotóműhely (vezető: Seres Géza) tagjainak a képei alkotják. A kiállított anyag kiegészül néhány csoportokhoz nem tartozó alkotó munkáival. A kiállított képanyag látványában meggyőző és egységes, jól példázza a fotográfia lehetőségeit. Tartalmilag változatos és dinamikus, teret ad kísérletezéseknek és hagyományos alkotásoknak is. Széles műfaji skálán alkotnak a fotográfusok, de a döntően fekete-fehér, vagy visszafogott színvilágú színes képek együttes látványa erősíti az összhatást. Az alkotók életkora 55 évet fog át. Jelen vannak ismert fotóművészek, de az alkotók között találhatunk pályájuk elején tartó fiatal alkotókat is.”

A megnyitóról további részleteket, továbbá a kiállítók névsorát a kiállítás meghívóján olvashatja.
 
 
Image
 
Kiegészítések 2010. január 25-én
 
A Keresztmetszet című kiállításról részletes "virtuális tárlatvezatést" talál a Cikkek kategória Debreceni fotográfusok rovatában.
 
A FÓRUM Debrecen bevásárlóközpontban az amatőr fotósok számára meghírdetett pályázat eredményhírdetéséről (és egyben a kettős pályázat megnyitójáról) :
 
A pályázatra mintegy 30 amatőr fotós csaknem 200 fotót küldött be. A zsüri döntése: a második díjat Nagy Zoltán (jutalma egy Sky Watcher távcső), az első díjat (fotósorozattal) Nagy Zsolt (jutalma egy JVC camcorder) nyerte.
 
© Nagy Sándor (NaSa)
Az alkotótábor résztvevőinek képei
 
 
© Nagy Sándor (NaSa)
Az amatőr fotósok képei
 
© Nagy Sándor (NaSa)
A zsür (Ájtányi Ajtony, a Fórum Debrecen igazgatója, Máthé András és Kocsis István Tamás fotóművészek)
 
© Varga József
Máthé András értékeli a pályázat eredményeit
 
© Varga József
A megnyitó résztvevői hallgatják a zsüri értékelését
 
© Nagy Sándor (NaSa)
A zsüri és a résztvevők
 
© Nagy Sándor (NaSa)
Ájtányi Ajtony beszélget a második helyezett Nagy Zoltánnal
 
© Nagy Sándor (NaSa)
Nagy Zoltán és Ájtányi Ajztony a 2. helyezett fotó előtt
 
© Nagy Sándor (NaSa)
Az 1. díjat nyert fotósorozatot elemzi Máthé András az alkotóval, Nagy Zsolttal
 
 
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement