Főoldal arrow Háztáji arrow Portálismertetők arrow A Fotó Agóra felépítése, tájékozódás az Agórán
A Fotó Agóra felépítése, tájékozódás az Agórán
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. február 07.

Ebben a cikkben a Fotó Agóra felépítéséről, az egyes rovatok tartalmáról, egyáltalán az Agórán eligazodásról olvashat, ha tovább lép.

A portál jelenleg még folyamatos fejlesztés állapotában van (2008. 03. 17-én lényegében teljessé vált előre eltervezett szolgáltatás-kínálata, hosszabb időre stabilizálódott - természetesen később is várhatók fejlesztések). Mivel néhány alapvető rovat már elfogadhatóan működik, a nyilvánosságra hozatal mellett döntöttem, de kérem a portál minden kedves látogatóját, legyen megértő és tekintse ezt egyfajta teszt-üzmelésnek. Aki működési hibát, vagy célszerűtlen megoldást észlel, esetleg javaslata van a felépítéssel, rovatokkal, tartalommal kapcsolatban, kérem, juttassa el hozzám mailben (EMAILCÍMEM: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ), vagy tegye szóvá nyilvánosan, a Fórum rovat "A Fotó Agóráról" kategóriában.

A portál egyes rovatai közül a főmenü baloldali hasábban megjelenő gombjai közül a megfelelőre kattintással választhat.

A Szerkesztő által feltöltött tartalmak az alábbi 3 fő rovat (2008. 12. 30-tól azok al-témakörei) valamelyikébe kerülnek (a rovat, illetve a megfelelő al-témakör) behívásakor az egyes tartalmak címe és rövid kivonata jelenik meg, esetleg lapozható oldalakon, a teljes tartalom a Tovább...-ra kattintva tekinthető meg - ez is lehet több oldal terjedelmű):

A Háztáji rovatban találhatók a Fotó Agóra célkit űzését, felépítését ismertető, hatékony használatát segítő írások.

A Hírek rovatba azok az íráok kerülnek, amelyek aktualitása leginkább időhöz kötött. Ilyenek az új fotós termékek bejelentéséről, megjelenéséről, technikai újdonságokról szóló, általában rövid tájékoztatások, érdeklődésre számottartó események bejelentései, rövid tudósítások eseményektől, valamint a portál működésében bekövetkező jelentős változások bejelentése. A Hírek általában nem törlődnek aktualitásuk lejártakor, archiválásra is kerülnek, tehát visszamenőleg, a régi hírek is megtekinthetők.

A Cikkek rovat tartalmazza az olyan írásokat, amelyek tartalma hosszabb távon időszerű. Ilyenek pl. a széles értelemben vett fotózás (a felvételek készítésétől, a képeken végzett utómunkákon át, azok nyomat, vagy bármely más formában történő bemutatásáig) technikája, technológiája egyes lépéseinek, részfeladatainak, eszközeinek ismertetése, beleértve a háttérismeretektől (a fény fizikája, optika), az egyes eszközök, vagy azok alkatrészeinek működésén át azok tudatos, hatékony használatáig, különböző szintű ismeretek széles körét. Természetesen a technikai vonatkozások mellett az esztétikai szabályok, tanácsok, a fotóművészet kérdései is szerepelnek a cikkek között, és ide kerülnek a fotográfia történetével, valamint a fotózással kapcsolatos szervezetek és személyiségek bemutatásával foglalkozó írások is. Terveimben kiemelten szerepel a Debrecenben alkotó fotográfusok, és a legkülönbözőbb, fényképezéssel foglalkozó közösség megismertetése az Agóra látogatóival.

Mindhárom rovatban (később, ha a rovathoz tartozó írások száma indokolttá teszi, az utóbbi kettőben hamarosan) al-témakörök szerinti osztályozás könnyíti meg a tájékozódást (az al-témakörök szerinti osztályozás 2008. 12. 30-án került bevezetésre, mindhárom rovatban). Minden íráshoz a Fotó Agóra látogatói hozzászólhatnak (kérem is a vélemény-nyilvánítást, akár eltérő álláspontok ütköztetését, ezek töltik majd meg élettel - a Fórum mellett - az Agórát). A hozzászólásokat minden látogató olvashatja, de csak azok írhatnak, akik előzetesen regisztráltak, és aktuálisan bejelentkeztek. A regisztrálás, később a bejelentkezés rendkívül egyszerűen megtehető, a baloldali hasábban, a főmenü gombjai alatt.

A Főoldal rovat nem tartalmaz önálló írásokat, azon a fent ismertetett 3 rovat friss tartalmai jelennek meg, és ott is maradnak hosszú ideig (amig a főoldal terjedelme nem mválik kezelhetetlenné). A főoldal a Fotó Agóra nyitó oldala is.

A Keresés rovat később nyújt majd hatékony segítséget a Fotó Agóra nagy számú híre, cikke között meghatározott tartalmúak megkeresésében, használatának ismertetésére később visszatérünk.

A Fórum rovat (működik 2008. 02. 17-től) az Agóra egyik alapvető jelentőségű szolgáltatása, a látogatók közötti eszmecsere lehetőségét biztosítja. Csak regisztrált, majd bejelentkezett felhasználók tölthetnek fel  hozzászólást a Fórumra, de bármely látogató olvashatja azokat (ugyanez vonatkozik a Háztáji, Hírek és Cikkek rovat bármelyikéhez kapcsolható hozzászólásokra). Reményeim szerint az Agóra népszerű találkozóhelyévé válik. Feltétlenül olvassa el a Fórum rovat meghívása után a lap tetején levő Szabályzat gombra kattintva a Fórum szabályzatát és az ott olvasható hasznos tudnivalókat a Fórum használatáról, valamint a regisztrált felhasználók közössége számára rendelkezésre álló szolgáltatásokról!

A KépFórum (Galéria, működik 2008. 03. 10-től) a regisztrált látogatóknak nyújt lehetőséget kedvenc képeik bemutatására, mások alkotásainak megismerésére. A galérián megjelenő képek véleményezésével segíthetik egymást fotós tudásuk, kreatív készségeik fejlesztésében.

Az Adna-Venne rovat a fórum látogatóinak lehetőséget teremt arra, hogy fölöslegessé vált fotós felszerelésükön túladjanak, ill. másoktól használt felszerelést vásároljanak. Még apróbb igazítások hátra vannak (pl. a Szabályzat elkészítése), de már használható, regisztrált felhasználók feltölthetik hírdetéseiket (teljeskörűen működik 2008. 02. 17-től).

A Linkek rovatban a Világhálón fellelhető, fotósok érdeklődésére számottartó lapok ismertetését, elérhetőségét találja.

Még néhány megjegyzés a látogatók regisztrációjáról (a baloldlai hasábban, a főmenü gombjai alatt). Kérjük, hogy valós e-mail címet adjon meg, és annak változása esetén módosítsa azt a  bejelentkezést követően, a főmenü gombjai alatt megjelenő Személyes adatok gombra kattintással elérhető, Adataid szerkesztése lapon (itt változtatható meg a bejelentkezéshez szükséges jelszó is). A regisztrálásról e-mailben automatikus visszajelzést küld a FotoAgóra a megadott e-mail címre, és - az e-mail címmel való visszaélések elkerülése érdekében - annak megerősítését kéri, csak azt követően aktiválja a regisztrációt. Kérünk minden látogatót, lehetőség szerint regisztráljon. Ezzel nyílik lehetősége feltöltött tartalmakhoz hozzászólásra, a Fórumon zajló eszmecserékben részvételre és az Adna-Venne rovat szolgáltatásának igénybe vételére. Tervezzük új cikkek tartalmáról e-mail értesítés megrendelésének bevezetését is regisztrált látogatóink részére. (Módosítás 2008. március 14-én: Ezt a tervünket egyelőre nem kívánjuk megvalósítani, helyette RSS hírcsatornákat indítottun - lásd lentebb). A regisztrált felhasználók a Fórum rovatban, önkéntesen, további információkat tölthetnek fel önmagukról (Profil), annak érdekében, hogy a Fotó Agórán rendszeresen résztvevők megismerhessék egymást, kapcsolatok alakulhassanak köztük. Bővebb ismertetés a regisztrált felhasználók közösségének tagjai által elérhető szolgáltatásokról a Fórum rovatban elérhető Szabályzatban olvasható. Ha a regisztrált felhasználó elfelejtette jelszavát, kérhet újat (ahol a bejelentkezés történik), a Felhasználónév és a hozzá tartozó e-mail cím megadásával. Ha nem az aktuális, bejelentett e-mail címet adja meg, a rendszer nem küld új jelszót. Ezesetben csak új regisztráció segít, a régi regisztráció törlését pl. a Szerkesztőtől kérheti e-mailben.

RSS hírcsatornák (működnek 2008. 03. 14-től): A Főoldalon megjelet új tartalmak (hírek, cikkek, háztáji) kivonatait továbbító hírcsatornára a Imagebaloldali hasábban levő, itt is látható ikonra kattintva Image"fizethetünk elő" (természetesen ingyen). A Fórum rovaton megjelent új hozzászólásokról értesítést továbbító hírcsatornát a Fórum rovat főoldalának legalján található, ebben a sorban is látható másik szokásos RSS-ikonra kattintva rendelhetjük meg. A hírcsatornákról bővebben olvashatunk a bevezetésükről értesítő hírben.

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző
Advertisement
Advertisement
Advertisement