Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow 45 GigaPixeles panoráma az új GigaPan EPIC Pro segítségével
45 GigaPixeles panoráma az új GigaPan EPIC Pro segítségével
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. május 15.
A közelmúltban publikálták a korábbi világrekord méretét mintegy kétszeresen felülmúló, 45 GigaPixel felbontású panorámaképet. A képen Dubai városképe látható, középpontjában a világ legmagasabb épülete, a 645 m magas Biurj Khalifa.
Forrás: http://gigapan.org/gigapans/48492/
Alkotója, Gerald Donovan hangsúlyozottan mindössze a legújabb technika, a GigaPan EPIC Pro panoráma-robot, és a képet összerakó harver és szoftver tesztelésének tekintette a munkát, az így is hatalmas érdeklődést keltett a műfaj rajongói körében. Egy évvel ezelőtt bemutattuk a GigaPan első változatát. Talán az új változat, és az azzal elérhető eredmény ismertetése sem érdektelen.
 
 
Nem törekszem minden fotótechnikai rekord bemutatására.
Forrás: http://gigapansystems.com/gigapan-epic-pro-product-page.html
A GipaPan EPIC Pro
De a NASA Marsjáróján alkalmazott robotot a fotós társadalom tagjai számára hozzáférhetővé tevő, és annak használatát nagymértékben megkönnyítő, teljes munkafolyamatot kínáló projekt a fotók felbontásának növelésében hatalmas (mondjuk, ezerszeres!) ugrást jelent, és mindössze egy belépő szintű dSLR árának megfelelő többlet-beruházást igényel (ha megelégszünk mindössze tízszeres, vagy százszoros növeléssel, az ezerszereshez már meglehetősen izmos számítógépre is szükség van). Ez a nem mindennapi rekord alkalmat kínál arra, hogy ismét foglalkozzunk a GigaPen nyújtotta lehetőségekkel, és magával a technikával.

Korábbi cikkünkben szóltunk többek között a GigaPian alkalmazási lehetőségeiről. Itt most egy hazai alkalmazásra hívjuk fel a figyelmet: A Nemzeti Galéria felkérésére elkészült két nagyméretű festmény (Contváry Kosztka Tivadar : A taorminai görög színház romjai és Rippl-Rónai József: Siffer-villa pannója) kb. 1 GigaPixeles panorámaképe. Ezekbe belenagyítva „egészen közelről” vizsgálhatjuk a vásznakat, a művész minden egyes ecsetvonásának finom részleteit tanulmányozhatjuk a Világhálón (érdemes belekukkantani!). És egy másik terv: a világ legnagyobb panorámaképét akarta/akarja egy fiatal alkotóközösség elkészíteni Pécsről (Európa Kulturális Fővárosáról), egy 27 GigaPixeleset. Akkor (2010. elején) a rekordot Drezda panorámája tartotta, 26 GP-el. Azóta Párizs felzárkózott, gyakorlatilag beállította Drezda rekordját. És most itt van Gerald Donovan Dubai látképével.
 
Mint már említettük, az alkotó a panoráma leírásában mindenekelőtt kijelenti,
Forrás: http://gigapansystems.com/gigapan-epic-pro-product-page.html
A GipaPan EPIC Pro
hogy semmiféle művészi teljesítményre és fotográfiai minőségre nem törekedett. Ebben az évszakban (a felvételek 2010. április 23-án készültek) óriási a hőség (37 fok árnyékban, felhős idő). Ezt „próbafelvételnek” szánta, majd októberben, kedvezőbb körülmények között … De így is rendkívüli érdeklődést váltott ki, a május 2-án feltöltött képet a mai napig (május 15.), azaz kevesebb mint 2 hét alatt 1,21 millió alkalommal nézték meg! A 4.250 felvétel GigPan EPIC Pro robotra szerelt Canon 7D dSLR-el készült 100-400 mmes f/4,5-5,6 objektívvel, 400 mm-es gyújtótávolsággal (mintegy 3,5 óra alatt). A JPEG képek teljes terjedelme mintegy 27,5 GB, azaz elfértek egy 32 GB kapacitású CF kártyán (a gép és a robot akkumulátora is bírta a gyűrődést, csere nélkül – a 37 fokos hőségben mind a gép, mind az objektív úgy felmelegedett, hogy alig lehetett megfogni). A feldolgozást (Autopano Giga softverrel) végző gép adatai: PC – i7-920, 12 GB RAM, 2x 300 GB Velociraptor (nem RAID), 2 TB lemez.

Vessünk egy pillantást a 45 GigaPixeles Dubai panorámára, hogyan fest a GigaPan közösségi képmegosztó oldalán. A nagy kép alatti bélyegképekre kattintva olyan kinagyított részleteket, „pillanatfelvételeket” nézhetünk meg, amelyeket korábbi felhasználók „készítettek” (jelenleg 371 van belőlük). Ezek valamelyikére kattintva, mintegy rázoomol a rendszer (kis türelem kell, amíg fokozatosan betölti a jó felbontású képet). És éppen ez a lehetőség ennek a teljes szolgáltatásnak a varázsa: a világhálón rázoomolva a képre, mintha egy hatalmas, borotva éles nyomathoz mennénk egyre közelebb, hogy annak apró részleteit vegyük szemügyre (ennek a panorámának olyan a felbontása, hogy kb. 8 m x 40 m méretű nyomat még közelről nézve is borotva éles lenne).
 
Forrás: http://gigapan.org/gigapans/48492/
Dubai városkép a GigaPan képmegosztó oldalán

A kép baloldalán megjelenő navigáló eszközök segítségével magunk is kalandozhatunk a képen. Élmény, csak ajánlani tudom, próbálja ki mindenki. Alább egy gyenge szemléltetése annak, hogy milyen részletek vannak egy ilyen felbontású képen: három lépepésben fokozatosan kinagyítottam a panoráma egy részletét, minden képen a következő kép helyét, méretét vörös téglalap jelzi. A baloldali (nagyítást végző) csúszka pozíciója mutatja az aktuális nagyítást – jól látható, hogy még az utolsó is jócskán tovább nagyítható, de az ott látható daru a teljes képen szinte kivehetetlen.

Forrás: http://gigapan.org/gigapans/48492/
A fenti Dubai városkép fokozatosan egyre nagyobb nagyítású részletei


Végezetül a GipaPan EPIC Pro robot
Forrás: http://gigapansystems.com/gigapan-epic-pro-product-page.html
A GipaPan EPIC Pro
adatai   (a korábbi EPIC és EPIC 100 csak kompakt, esetleg kis dSLR gépeket, rövid objektívvel bírt el).
Tömege: 3,3 kg
Mérete: 27,12 cm x 30,25 cm x 15 cm
Teherbírása: 4,5 kg
Ára: USD 895
Várólista: becsült szállítási határidő 2 hét
 
 
 
 
 
 
 
Forrás: http://gigapansystems.com/gigapan-epic-pro-product-page.html
A GipaPan EPIC Pro
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement