Főoldal arrow Hírek arrow Kiállítások arrow XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás, A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma
XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítás, A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. május 19.
Forrás: http://www.sajto-foto.hu/2009/letoltes
A fővárosi bemutatót követően (ahol másfél hónap alatt több mint tizenöt ezren tekintették meg) Debrecenben láthatók (2010. május 11. – június 13., Kölcsey Központ) a 2009. év legjobb sajtófotói. Ebben az évben rendkívül érdekes kísérő rendezvény is társul hozzá: a sajtó egyik izgalmas szegmense, a divatlapok fotóinak történeti és kortárs seregszemléje. Ha továbblép, részletesebben is ismerkedhet a két kiállítással, és megtudhatja a vándorkiállítás további menetrendjét.
 
 
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2010. március 19. és május 2. között, a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként ismételten a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezte meg a XXVIII. Magyar Sajtófotó Kiállítást és A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma című kísérő kiállítást. A díjízott alkotások megtekinthetők a Világhálón, sőt a sajtófotó kiállítás teljes képanyaga, és a divatfotó kiállítás kisebb részlete is elérhető.

Forrás: http://www.sajto-foto.hu/2009/letoltes
Munkácsi Márton: Divatfotó a Harper's Bazaarnak, 1940 körül

Külön kiemelést érdemel a kísérő kiállítás. A tárlaton bemutatásra kerülnek azoknak a jeles magyar fotográfusoknak a képei, akik múlt század elejétől divatfotózással is foglalkoztak (csak néhány név: Munkácsi Márton – akit a nemzetközi fotótörténet a modern fotóriporter egyik prototípusaként tart nyilván, és aki, divatfotót készítő első akció-fényképészként, a tengerparton futó modellről készített képével fotótörténetet csinált, mellesleg ez a kép is szerepel a kiállításon –, Robert Capa, Escher Károly, Gink Károly). Ezt a sort folytatják azok a mai divatfotográfusok, akik itthon és szerte a nagyvilágban dolgoznak, és sikerrel folytatják elődeik hagyatékát (engedtessék meg nekem annyi elfogultság, hogy a debreceni gyökerű Hapák Pétert emeljem ki közülük, aki a Debrecenben alkotó, kiemelkedő műtárgy- és épületfotográfus, Hapák József fia).
Forrás: http://www.sajto-foto.hu/2009/letoltes
Hapák Péter: Cím nélkül, 2009


A debreceni kiállítás meghívója:
 
Forrás: a kiállítás meghívója, 1. oldal
 
Forrás: a kiállítás meghívója, 2. oldal 
 
A távolabb lakók tájékoztatása érdekében bemutatjuk a vándorkiállítás jelenleg ismert további menetrendjét:
  • A Pécs 2010 kulturális programsorozat részeként június 21. - július 23. között Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában kerül bemutatásra;
  • A nyári időszakban, augusztus 4.- 8. között az Ördögkatlan Fesztiválon, Kisharsányban, a Vylyan Pincészetnél, A divat világa a fotográfiában - tegnap és ma című kísérő kiállítása lesz látható;
  • Ősszel, szeptember 23. - november 13. között Miskolcon, a Miskolci Galériában mutatkozik be a teljes anyag.
 
Végezetül álljon itt két rövid idézet Munkácsi Mártontól:
 
"Készíts mozgásban képeket. Készíts felvételeket szaladó alakokról. A mai fényképezőgépekkel ezredmásodpercet lehet exponálni. Válassz szokatlan látószöget, de soha se meghatározott cél nélkül. Feküdj le a hátadra, mássz fel létrára! ... Sose állítsd be a témádat. Engedd, hogy természetesen mozogjanak ... ma minden nagy kép pillanatfotó ..."
Munkácsi Márton: Think while you shot. Harper's Bazaar, 1935. nov. Idézi Maureen Oberli: Martin Munkácsi - mit neuen Augen gesehen, Camera, 1978/11. 23. old. 
"A fotográfia csúcsa a riportfotó., amely ... újságírói képességeket igényel. A fotóriporter legyen ötletes zsurnaliszta, legyen allround-sportoló, aki egyszerre tud futni, mászni és bikszolni, no meg diplomata, aki jó ritmusérzékkel és okosan kezeli a kényes témákat és kiaknázza a bennük rejlő fotográfiai lehetőségeket."
Munkácsi Márton: Mein Trick besteht darin, keinen zu haben. Idézi Kincses Károly: Munkácsi & Munkácsi. Magyar Fotográfiai Múzeum. 1996. 36. old.
 
Sokak szerint a divatfotó – és bátran hozzátehetjük: a sajtófotó – világát ma Munkácsi utódai, örökösei népesítik be. Ismerkedjünk hazai legjobbjaik fotóival!
 
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement