Főoldal arrow Hírek arrow Hírösszefoglaló
Hírösszefoglaló
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2008. február 10.

Ez az első hír a Fotó Agórán. A közelmúlt időszak legfontosabb (válogatott) híreinek összefoglalásával azt mutatjuk be, miről szóltak volna híreink, ha félévvel, esetleg egy-két évvel korábban már működtünk volna. Ez egyúttal lehetőséget ad arra is, hogy érzékeljük:  portálunk indulása a digitális fotózás technikai fejlődésének rendkívül érdekes időszakára esik (biztosan van, aki úgy véli, hogy a mögöttünk hagyott évtized szinte folyamatosan ilyen volt), mindenesetre alighanem lesz miről hírt adni a következő hónapokban is.

A fotósok világa a piacra kerülő új felszerelésekről koncentráltan két nagy, periódikusan megrendezésre kerülő esemény  kapcsán értesül. Minden év elején a PMA (Photo Marketing Associatiom Annual Show), kétévente, ősszel a  Photokina ('World of Imaging' Trade Show) a kiterjedt iparág reprezentatív bemutatója, amely felé már hetekkel-hónapokkal előre felfokoztt érdeklődéssel, várakozással tekint minden érintett.  Éppen csak magunk mögött hagytuk a PMA 2008 rendezvényt (jan. 31-febr.2., Las Vegas). A Világhálón a fotós portálok előzetes információkkal,  majd részletes beszámolókkal követték az eseményeket, ezekből szinte teljes képet kaphatunk a fejlődés tendenciáiról, a következő félév piacra kerülő újdonságairól (az egyik legrészletesebb: http://www.dpreview.com/articles/pma2008/). Számokban összefoglalva: 8 új digitális tükörreflexes gép (dSLR) - egy éve fele ennyi volt, előjele annak, hogy a 2008. év a dSLR-ek éve lehet, soha nem látott számú új modell megjelenésével), 26 objektív, 77(!) különböző szintű kompakt gép, jelntős számban új, a korábbiaknál nagyobb teljesítőképességű memóriakártya.  Néhány érdekesség, önkényesen kiválasztva, amely távolról sem tükrözi a bemutatott újdonságok sokféleségét:

A Canon EOS 450D bejelentésével a kategória piacvezető cége folytatja a 2003-ban forradalmi változást hozó, belépő szintű dSLR, a 300D piacra dobásával elindított, és szabályos, másfél éves időközönként új modellel jelentkező sorozatot, immár negyedik tagjának megjelentetésével. Az előző, kevesebb fejlődést hozó modellváltáshoz képest ismét jelentősebb előrelépést mutatnak az USA-ban Rebel XSi néven forgalomba kerülő gép adatai: nagyobb monitor élő keresőképpel, megnövelt pixelszám (12,2 MP), 14 bites A/D konverter, a sorozat tagjainál eddig hiányzó spot fénymérés, képstabilizátoros alap-zoom objektív a csomagban (kit), hogy csak a legszembetűnőbb újdonságokat említsük.

A Nikon D60 talán kevesebb újdonságot hozott (a cég mintha kissé pihenne az egy évvel ezelőtti (D40, majd D40x), illetve néhány hónappal ezelőtti (D3 és D300) bevezetésekkel demonstrált ambíciózus innovációkat követően. Ez a gép talán úgy jellemezhető, hogy egy D40 (a pixelszámot tekintve D40x) méretű váz az új (a D300 és D3 nagy testvérekben debütált) képfeldolgozó processzorral, azzal együtt azok néhány szolgáltatásával. A 40-es típusszámú elődökhöz hasonlóan ez a váz sem tartalmazza a Nikonnál korábban általános fókuszmotort, így csak a beépített motorral rendelkesző objektívekkel működik autofókusz-rendszere. Új viszont, hogy érzékelőtisztítási szolgáltatást kapott, sőt a cég egyedi, kevegő-áramoltatásos megoldásával kombinálva, és megkapta a legújabb modellek nagyra értékelt Active D-Lighting szolgáltatását, ami a felvétel készítésekor hatásosan egyenlíti ki a csúcsfények és árnyékos területek közötti nagy tónusbeli különbségeket. Újdonság a gépen belüli RAW-feldolgozás lehetősége és a Stop Motion Movie funkció, amely állóképekből rövid animációs mvideó összerakását kínálja. Szintén képstabilizátoros alap-zoom objektív jár vele  csomagban (kit).

A két nagy dSLR-gyártó mellett a kisebbek is igyekeznek maguknak minél nagyobb szeletet kihasítani ebből a dinamikusan bővülő szegmensből: A 2006. év harmadik helyezettje, a Konica-Minolta SLR-üzletágát felvásárló Sony csaknem egyidőben három új modellt jelentett be (az év legelején az Alpha A200-at, majd az A300-at és A350-et), a 2007. évben a harmadik helyre lépett Pentax pedig kettőt (a K20D-t és a K200D-t), az utóbbival szoros együttműködésben fejlesztő Samsung is bejelentette a GX-20-at. Ezek a kisebb gyártók az elmúlt évek során számos jelentős innovációval álltak elő, amelyeket aztán hamarosan a nagyok is bevezettek.

Az új kompaktok óriási dömpingjével folytatódik az a tendencia, hogy az egyes gyártók gyakran lényegében azonos kategóriába tartozó, egymástól alig különböző (pl. csak eltérő méretű monitor, vagy 1-2 MPixellel eltérő felbontású érzékelő) 2-3 modell egyidejű forgalmazásával növelik a cég által a kereskedők polcain (vagy internetes katalógusaiban) elfoglalt területet, egyben fokozva a vásárlók tanácstalanságát. Persze azért fontos újdonságok is megjelentek/kerültek bejelentésre ezúttal is, közülük kettőt emelünk ki:

A Casio már az év elején bejelentette új csúcsmodelljét, az EXILIM Pro EX-F1 szenzor- mozgatásos stabilizátorral és 12x optikai zoommal rendelkező gépet (várhatóan márciusban kerül a boltokba). Joggal tartja a gyártó a világ leggyorsabb fényképezőgépének: új, nagysebességű CMOS szenzorának és képfeldolgozó processzorának köszönhetően a maximális, 6 MPixel felbontás mellett sorozatmódban maximum 60 felvétel rögzítésére képes, akár 60 kép/ másodperces  sebességgel, sőt beépített vakuja használatával is készíthető maximum 20 felvétel folyamatos sorozatban, 7 felvétel másodpercenkénti sebességgel. Már ez is szinte rövid videoklipnek számít, de mozgókép módban, a felbontástól függően 300, 600 vagy 1200 képkocka/másodperc a sebessége (ez utóbbi esetén már csak336x96 képpontot rögzít). Joggal várhatjuk, hogy ezzel a géppel a gyorsfényképezés terén hamarosan más gyártók is jelentős előrelépést mutatnak fel. 

Az elsősorban objektív-kínálatával jeleskedő Sigma cég, amely  manapság egyedüliként alkalmazza gépeiben a sokkal több figyelmet (és intenzívebb fejlesztést) érdemlő, valódi szines képet szolgáltató Foveon X3  érzékelőt, bejelentette a már csaknem két éve várt, többször elhalasztott X3 szenzoros kompaktjának, a DP1-nek ez év tavaszán várható piacra kerülését. A karcsú, szögletes  formájú gép különlegessége érzékelője, amely nemcsak típusával, méretével is szokatlan a kompakt kategóriában (nagyobb, mint a 4/3-os rendszerű dSLR-eké): 14x21 mm, 4,7  MPixel felbontással (ami a háromrétegű szerkezetnek köszönhetően annyi elsődleges információt gyűjt a felvétel készítés során, mint a többi, Bayer-maszkos érzékelő 14 millió pixel felbontás esetén - ugyanilyen érzékelővel működik a csaknem egy éve megvásárolható SD14 dSLR). A nyilvánosságra hozott előzetes képek minősége alapján nem túl kockázatos megjósolni, hogy sokat hallunk/olvashatunk  erről a kompaktról, ha sorozatban gyártott példányai hozzáférhetővé válnak. A valódi szines kép érzékelése, és a csak a dSLR kategóriában szokásos érzékelő méret egy kompaktban (eddig egyedül a Sony R1-nek volt a kompakt/bridzs kategóriában ilyen nagy érzékelője) élénk viták és nagy várakozások forrása. Ha a gép ára nem lesz a bridzs-gépek közül kiugró, akár jelentős piaci sikert is hozhat gyártójának.

A nagy és kisebb dSLR-gyártók, továbbá az objektívekre specializált cégek csaknem mindegyike bővítette objektívparkját. A sok, figyelemre méltó objektív közül csak egy különlegességet emelünk ki, ismét a Sigmától. Bár csak előzetes bejelentésről van szó, de a 200-500 f/2.8 EX DG objektív híre méltán keltette fel sokak érdeklődését. 16 kg tömegével, a jelentős elektromos tejesítményt igénylő zoomoló és AF-rendszerét működtető saját akkumulátorával és paramétereit kijelző LCD monitorával tiszteletet parancsoló látvány. Optikai rendszerének adatai kiváló leképezési tulajdonságokat sejtetnek az ebben a szuper-telefotó tartományban egyedülállóan nagy fényerő mellett. Dedikált 2x adapterrel 1000 mm fókusztávolság is elérhető (f/5.5 fényerővel). Eddig a Canon gyártott ehhez hasonló eszközt, az 1200 f/5.6L EF USM jelzésűt, speciális rendelésre, a hírek szerint 1993 óta "egy tucatnál több, de kettőnél kevesebb" példány talált gazdára. A Canon obi megrendelések átfutási ideje 18 hónap, ára pedig állítólag USD 99000. A közepes amatőr csillagászati távcső méretű eszközök csak különlegesen stabil állványokkal használhatók. Milyen üzleti megfontolások vezetik vajon a Sigmát ezen új terméke forgalmazását illetően?

A memóriakártyák gyártói is számos újdonságot, minden eddiginél nagyobb kapacitású és gyorsabb memóriát mutattak be.


 
< Előző
Advertisement
Advertisement
Advertisement