Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow Magyar a legnagyobb digitális panorámakép
Magyar a legnagyobb digitális panorámakép
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. augusztus 04.

Forrás: http://www.70-billion-pixels-budapest.com/
A János-hegyi körpanoráma mintegy 1/3 része

Nincs három hónapja, hogy bemutattuk a világ akkori legnagyobb digitális panorámakápét, a 45 MegPixeles Dubai látképet (azóta a „világ legnagyobb” analóg képeiről is írtunk. Abban a cikkben két magyar kezdeményezésről is szóltunk, az egyik (a Magyar Nemzeti Galéria felkérésére készült egy-egy Csonváry és Rippl-Rónai képről) a 360world cég kivitelezésében. Nos, ez a  cég most egy nagy lélegzetvétellel az élre ugrott, elkészítette a világ (jelenleg) legnagyobb digitális panorámaképét – egy 360 fokos körképet a budai János-hegyi kilátóból feltáruló tájról, 71,3 GigaPixel méretben. De nem ám akárhogy – érdemes továbblépni a részletek megismerése érdekében!

 

360word cég panoráma rendszerek tervezésével, háromdimenziós alkalmazások fejlesztésével és webes megjelenítésével foglalkozó fiatal társaság, csapatukba informatikusok, fotósok, építész-látványtervező, grafikus, valamint operatőr és vágó is tartozik. Alig egy éve foglalkoznak gigapixeles képek fotózásával, de a rendkívüli precizitást, minden munkafolyamat tökéletes kivitelezését igénylő feladatot kiemelkedően izgalmasnak találták. A fotózás ilyen méretekben csak robot segítségével végezhető (lásd a GigaPan Systems robojáról írt cikkünket), különös tekintettel az olyan feladatokra, mint például egy porsche belsejéről készített gömbpanoráma, ahova csak maga a távvezérelt gép helyezhető el. Speciális tizedfok pontossággal mozgatható, távvezérelhető robotfejet használnak, amelyet német mérnök és fotós partnerük, Emrich Traugott készített. Ennek birtokában vetődött fel bennük a világrekord elkészítésének gondolata. Kínálta magát Budapest legmagasabb pontjaként a János-hegyi kilátó, 360 fokos panoráma készítéséhez ami egyúttal a legnagyobb körpanoráma is lehet. Különös aktualitást ad a projektnek, hogy a kilátó 2010. szeptemberében lesz 100 éves.

A minél nagyobb felbontás eléréséhez a 25 MPixeles Sony A900 gépet választották, 400 mm-es Minolta objektívvel, 1,4x telekonverterrel (2,4 fokos vízszintes látószög). A 360 fokos vízszintes és 60 fokos függőleges látószög lefedéséhez  több mint 5000 felvétel szükségeltetik,  ennek elkészítési ideje nagyjából 6 órát venne igénybe. Mivel ilyen hosszú idő alatt az időjárás és a fények sokat változhatnak, a robotra két fényképezőgépet helyeztek (a robot ezt a terhet is elbírja). Az utómunkát egy Dell Precisien T7500-as munkaállomáson végezték, Adobe Photoshoppal, speciális (PPM) fájlformátumban. A végleges kép mérete 590.508 x 120.750  Pixel = 71.3GigaPixel, melynek egyesítését 55 óráig számolta a munkaállomás, a végeredmény pedig egy 350Gb-os PPM file lett. Egy-egy kép megnyitása kb. 1 órán, a mentése több mint 3 órán át tartott. Ha a képet teljes méretben, 300 pont/hüvelyk felbontással nyomtatnák ki, a nyomat 156 méter hosszú, 31 méter magas lenne. E helyett a webes megjelenítés kínálja a részletek kinagyított megtekintését. Páratlan élmény! De nyomat is készül a körpanorámáról, 15 méter hosszú, 1,5 méter magas méretben, amit első ízben 2010. szeptember 10-12. között lehet megtekinteni a János-hegyi kilátó 100. születésnapján tartandó rendezvény keretében. A vállalkozás bonyolultságát jellemzi, hogy a projekt közreműködőinek listáján 31 név szerepel.

Végezetül megkíséreljük illusztrálni, mit tud a webes megjelenítés produkálni a részletek kinagyításában (zoomolásban) – nagyon gyenge szemléltetés, látogassa meg az eredeti weboldalt. A pirossal jelzett részletet 2 lépésben, a sárgával jelzett részletet 3 lépésben nagyítjuk ki.

Forrás: http://www.70-billion-pixels-budapest.com/ 

A pirossal jelzett részlet nagyítása 2 lépésben.

 Forrás: http://www.70-billion-pixels-budapest.com/

Forrás: http://www.70-billion-pixels-budapest.com/
Az Országház épülete

A sárgával jelzett részlet nagyítása 3 lépésben.

 Forrás: http://www.70-billion-pixels-budapest.com/

Forrás: http://www.70-billion-pixels-budapest.com/

Forrás: http://www.70-billion-pixels-budapest.com/
Karbantartó a Hármashatárhegyi adótornyon

Megköszönöm Tomán Jánosnak, a FotoAgóra látogatójának (volt hallgatómnak), hogy felhívta a figyelmem a hazai világrekorder körpanorámára. Érdekességként megjegyzem, hogy angol nyelvű fotós portál is hírt adott róla.

 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement