Főoldal arrow Hírek arrow Egyéb hírek arrow 200 éves Goethe Színtan című könyve
200 éves Goethe Színtan című könyve
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2010. szeptember 26.
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Goethe-LightSpectrum.svg
A fény spektrumának kialakulása Goethe szerint, az éleknél
A német költőfejedelem jelentős tudományos tevékenységgel is büszkélkedhet. Ebben kiemelkedő a színek tanulmányozása. Az 1810-ben megjelent munkáját, a „Zur Farbenlehre” című könyvét ő maga legjelentősebb művének tartotta. Bár az ott leírtak nem minden vonatkozásban egyeznek mai ismereteinkkel, a színtan fejlődésére (különösen a művészetek világában) gyakorolt hatása kiemelkedő, sőt ma is tanulságos olvasmány, alapmunkának számít. A budapesti Goethe Intézet a Magyar Goethe Társasággal és több magyar szervezettel, valamint neves művészekkel és tudósokkal együttműködve 2010. október 3. és 10., majd november 5. és 28. között kiállításokkal, kísérletekkel, előadásokkal, konferenciával és beszélgetésekkel ünnepli a bicentenáriumot.
 
Goethe munkásságának a színelmélet kialakulásában elfoglalt helyére egy korábbi cikkünkben utaltunk. Angol nyelven részletesebb tájékoztató is az érdeklődők rendelkezésére áll, sőt a teljes mű angol fordítása is olvasható a Világhálón.

A rendezvénysorozat hivatalos nyitóeseménye egy pódiumbeszélgetés lesz október 5-én, kedden 18 órakor a Goethe Intézetben (H-1092 Budapest, Ráday u. 58.). Október 6-án ugyanott egész napos konferencia lesz "A színek tudományos spektruma" címmel.  Ugyanaznap 18 órától gyakorlati előadás lesz kísérletekkel a Ráday utcai 2B Galériában. A részletekről bővebb információ olvasható a Goethe Intézet honlapján.

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement