Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
HD Camcorder, elsősorban sportolóknak (kiegészítve 2011. 07. 06.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2011. június 18.
© Nagy Sándor
 
 

 
Fényképezőgépek tesztje, részéletes bemutatása ritkaságnak számít a Foto Agórán. Ilyen jellegű cikkek többnyire valamilyen jelentős újítás kapcsán, annak ismertetését célozzák. Ezúttal egy aprócska készülék keltette fel érdeklődésünket (a pilótafutar.hu webáruház kínálatában akadtunk rá), amely főleg sportolás közben történő (full HD felbontású) videofelvételek és állóképek készítését teszi lehetővé, gazdag kiegészítő választékának köszönhetően a legkülönbözőbb körülmények között, lényegében szabadon biztosítva kezünk használatát az aktuális alaptevékenységhez. Fantázia kérdése, hogy milyen egyéb elfoglaltságok közben használhatjuk még, elsősorban munkánk dokumentálására.
 
 
 
 
 
 

Tartalomjegyzék

VCC-05-MUVI-HD10 rövid ismertetése

A VC-05 használata, kezelése
Minta-fotók, -videók
Összegzés (akinek kevés az ideje, kezdje itt, és ha felkelti érdeklődését, okvassa sorban a többi fejezetet)
A Veho VCC-05-MUVI-HD10 Camcorder használati utasítása (rövidített fordítás)
 

VCC-05-MUVI-HD10 rövid ismertetése
 
© Nagy Sándor
A VC-05 Camcorder, a távkioldója, gyufásdoboz
A Veho cég fenti elnevezésű gyártmányának bemutatását kezdjük a legalapvetőbb video/fotó-technikai adatainak, és különleges felhasználási lehetőségeit biztosító jellemzőinek ismertetésével. Akár full HD videofelvétel készíthető vele, azaz 30 kép/s frissítési frekvenciájú, 1920 x 1080 pixel felbontású (1080p) mozgókép,  amit .mov formátumú fájlban ment a maximum 32 GB kapacitású Micro SD memóriakártyára. Állóképeket maximum 3200 x 2400 pixel (7,7 Gpixel) felbontással készít. A mindössze 80mm x 47mm x 19mm méretű, 81 g tömegű kamera a hozzá csomagolt (és még néhány, külön beszerezhető) kiegészítő segítségével könnyen és stabilan rögzíthjető fejre (sisakra), ruházatra, kerékpárra, autó szélvédőre. A videofelvétel indítása/leállítása, állókép exponálása a kamerán levő kezelőszerveken kívül egy aprócska, ugyancsak csiptetővel rögzíthető, max. 5 m hatótávolságú, vezeték nélküli távkioldóval is működtethető (lásd a képen, a méreteket érzékelteti a gyufásdoboz).
 
© Nagy Sándor
A camcorder a dodozban ...
A képen látható dobozt kibontva tartozékok garmadája kápráztat el. Ha egyszer kirakjuk ezeket (lásd a következő képet) szinte lehetetlen valamennyit újra visszacsomagolni. A kamerán (benne 1400 mAh kapacitású, 3-4 óra üzemidőt biztosító Li-ion akkumulátor) és távkioldón, valamint a „kötelező” hálózati töltőn (USB-csatlakozáson keresztül tölt), USB-kábelen és a hatnyelvú használati utasításon (nyomtatott példány, PDF fájl CD-n) kívül kapunk egy 4GB kapacitású Micro SD memóriakártyát SD adapterrel, csuklópántot, neoprén tokot, Mini USB – USB A adaptert, és a kamera különböző rögzítéséhez használható nagyszámú alkatrészt. A kamera alján szabványos fém állványmenet van, így bármilyen fotóállványra is felhelyezhetjük, de úgy nehéz vele sportolás közben bánni. Kapunk viszont három „bölcsőt” a kamerához. A két kisebbikbe ugyancsak az állványcsvarral rögzíthetjük az apró kamerát, amiket egy- vagy kétirányba dönthető csuklókon keresztül helyezhetünk fel változatos rögzítésű sík talpakra. A nagyobbikba a kamera bepattintható, és hatalmas, nagyon erős krokodil-csiptetőjével rögzíthetjük ruhára, vagy más, nem túl vastag szerelvényre. A sik talpak között találunk öntapadó és tépőzáras rögzítésűt, továbbá tépőzáras és gumis rögzítőpántokat. Valamennyi, rögzítést szolgáló alkatrász rendkívül erős, az adott konstrukciótól elvárható maximális biztonságot nyújtaja.
 
© Nagy Sándor
... és a doboz tartalma


A kisalakú (a kameránál alig nagyobb) használati utasítás (a hat nyelv között a magyar nem szerepel) meglehetősen szűkszavú, de a kamera összes funkciójának használatát tömören ismerteti (nyelvenként mindössze 15 oldal terjedelemben). Nem tartalmazza viszont a kamera összes adatát (azokat a cég honlapjáról, illetve az állóképekkel együtt rögzített EXIF adatokból sikerült megismerni – a kettő között nem teljes az összhang). Fontos jellemzők az érzékelő típusa (CMOS, 5 MP), és mérete, valamint az objektív fókusztávolsága – és ezekkel összefüggésben a látószöge. A rendkívül széles, 160 fokos látószög (csaknem halszem optika) azért fontos, mert ha valahova rögzítjük a kamerát, általában nem látjuk a monitoron a keresőképet, tehát pontos célzás nélkül, „vakon” exponálunk, vagy videózunk vele. Az alábbi két képpár jól szemlélteti a 160 fokos látószög összehasonlítását a közepesen nagylátszögű, 27 mm egyenértékű fókusztávolságú objektívvel (látószöge 70-75 fok), azonos nézőpontból készült felvételeken, továbbá az ultranagy látószögű objektív nagyon erős, egyúttal érdekes hatású torzítását a képszélek közelében (különösen az első, szobabelsőt ábrázoló képen szembetűnő, a képszélek közelében levő egyenes vonalak – szobasarkok – hordó-torzulása). A kamera fókusztávolsága a honlap specifikációja szerint 2,5 mm, míg az EXIF-ben 5 mm szerepel. Az érzékelő mérete 1/3”-esnek (3,6mm x 4,8mm), vagy annál kisebbnek becsülhető. A blende és az érzékenység vonatkozásában az EXIF információ tűnik hihetőbbnek: fix f/3,6 blende, ISO 100 – 400 között változó. Sikerült 2 s és 1/435 s záridőt produkálni (valószínűleg szélesebb tartományra is képes), a fénymérés módszerét középre súlyozottnak állítja az EXIF.
 

© Nagy Sándor
Összehasonlítás szobában

 
© Nagy Sándor
Összehasonlítás kertben

Vissza a Tartalomjegyzékhez

 A VC-05 használata, kezelése

A mikro vdeokamera igazi „célozz és lőj!” ("Point and Shoot") készülék, kizárólag automatikus üzemmódban működik, beállítási lehetőséget alig tartalmaz. Sőt: sportolás, mozgás közben testünkre, ruházatunkra vagy egyéb felszerelésünkre, járművünkre rögzítve leginkább „vakon lőj!” módban használjuk! Különlegességét éppen az alapcsomagban rendelkezésre álló, valamint külön megvásárolható tartók használata adja, tekintsük át elsőként ezeket a rögzítési lehetőségeket.
 
© Nagy Sándor 
 
A nagy, krokodil-csiptetős bölcsőbe bepattintott kamerát csiptethetjük pl. a zakó szivarzsebéhez, a távkioldót pedig a jobban kézreálló oldalzsebre.
 
© Nagy Sándor 
 
Ha a fejünkre (bukósisakra) rögzítjük a kisebb bölcső felhasználásával (a csuklós talp biztosítja a helyes irányba állítást – külön képeken mutatjuk be a csuklós talpakra szerelt bölcsőt), a kamera mindég arra néz, amerre a fejünket fordítjuk.
 
© Nagy Sándor

A nagy, krokodil-csiptetős tartóval kerékpárra is rögzíthetjük, ezesetben videózáskor a kamera „pásztázása” érzékelteti a kormány mozgását. A kerékpár/motor kormánycsőre rögzítéshez külön tartó is beszerezhető (ez tesztelésünkhöz nem állt rendelkezésre).
 
© Nagy Sándor

Be tudjuk viszont mutatni a bármely sík felületre biztonságosan rögzíthető nagy tapadókorongos tartót, annak sokooldalú állíthatóságát, és rögzítését gépkocsi szélvédőjére.
 
A csak automatikus üzemmódnak megfelelően a kamera
© Nagy Sándor
A VC-05 csatlakozói
nagyon kevés kezelőszervvel rendelkezik, viszont ehhez képest nagyszámban tartalmaz kijelzőket, csatlakozókat és egyéb kiegészítő szerelvényeket. A készülék használati utasításából vett ábrán (magyar feliratokkal) bemutatjuk mindezeket, az alábbiakban – a jobb áttekinthetőség érdekében – csoportosítva soroljuk fel (zárójelben az ábra számai):
•    Kezelőszervek a monitor oldalon: Navigációs gombok (4, 7, 8, 14, 6) – az O.K. egyúttal a zár kildógombja; Menü (5); Visszajátszás (12).
•    Kezelőszervek a kamera peremén: Video felvétel indítás (10); VOX kapcsoló (11); Reset (13); Bekapcsoló (20).
•    Kijelzők: TFT monitor (3); Státus jelző (1); Bekapcsolás jelző (2); Önkioldó jelző (16).
•    Csatlakozók: AV kimenet (18); Mini USB csatlakozó (21); HDMI csatlakozó (22).
•    Egyéb kiegészítő szerelvények: Állványmenet (9); Micro SD kártya nyílás (15); Mikrofon (19); Pántrögzítő nyílás (23).

© Nagy Sándor
A VC-05 kezelőszervei és csatlakozói (a használati utasításban levő vázlat alapján
 
 
A teljesen automatikus működés mellett – a menürendszer használatával – lehetőség van a videofelvétel és az állókép felbontóképességének megváltoztatására (csökkentésére), a videofelvétel külső hangra történő automatikus indítására (hang-aktivált, VOX üzemmód), állókép önkioldóval exponálására (5 s vagy 10 s késleltetéssel), hangfelvétel készítésére, állóképek DPOF nyomtatására. Mindezekről a Használati utasítás rövidített fordításából tájékozódhat.
 
 

Minta-fotók, -videók
 
Ebben a fejezetben a VC-05 camcorderrel készült tesztfotókkal és -videókkal az elérhető képninőséget kívánjuk szemléltetni. Természetesen lényeges szempont, hogy a "Vakon lőj!" használat, rögzített kamerával, sportolás, mozgás közben, kezünket főtevékenységünkhöz használva, tehát "elengedett kamerával" (Handsfree) készíthető felvételekkel illusztráljuk a gép kreatív használatának lehetőségeit.
 
Kezdjük mindjárt az érdekesebbel, bemutatunk néhány videót (amire a cikk eddigi részében még nem került sor.
 
Fejre (bukósisakra) rögzített kamerával, síterepen készült az első két videó. Az első szikrázó napsütésben készült. Jól megfigyelhető, hogy a főtéma (a hódeszkás) meglehetősen dinamikusan mozog (figyeljünk az árnyékára - szinte körbe forog a modell körül), az őt követő kamerás sílécen halad (időnként megjelenik a kép alján az ő árnyéka is, látszik a sisakon a kamera, néha a léc is becsúszik a képbe), szintén dinamikusan mozogva, folyamatosan követni tudja a modellt, állandóan arra fordítva a fejét. A második viszont felhős, sőt hófúvásos időben, kifejezetten rossz látási viszonyok között (boldogult vele a kicsike).
 

 

 
 A következő két videó kerékpárra rögzített készülékkel, természetesen kerékpározás közben készült. A kép kisebb-nagyobb remegése a nem teljesen tükörsima Frown aszfaltnak köszönhető, a kerékpár "berázza" a gépet. Mindkét videó indítása előtt készült egy-egy állókép, azokat is bemutatjuk (egyúttal a VC-05 állóképeinek minőségét szemléltetendő.
 
© Nagy Sándor 


 
 
© Nagy Sándor 
 
 

 
Az alábbi, nem túl leleményes klipp a mélységélességet hivatott illusztrálni: előtérben egy hüvelykujj, a háttéárben pedig egy virágláda, benne muskátli és egyéb virágok. A kamera távolsága változik az ujjhoz, és a virágládához képest, sőt az utóbbi kettő egymáshoz képest is.
 

 
Ha már a mélységélességnél tartunk: alapos vizsgálatnak vetettük alá az élesség közelpontjának kérdését, azaz annak vizsgálatát, milyen legkisebb távolságra levő tárgy állítható még élesre. Előbb egy öreg IBM számítógép oldalán levő Vindows 2000 cimkéről készítettünk állóképeket, különböző távolságból. Kiki ítélje meg maga - szerintem a kép 5-10 cm távolságig élesnek mondható.
 

© Nagy Sándor
Távolság 60 cm

© Nagy Sándor
Távolság 20 cm

© Nagy Sándor
Távolság 10 cm

© Nagy Sándor
Távolság 5 cm

© Nagy Sándor
Távolság 3 cm

© Nagy Sándor
Távolság 1 cm

 
Egy 11 cm x 17 cm méretű Van Gogh könyvről készült videó ugyanazt kívánja szemléltetni. A ráközelítés legkisebb távolsága kb. 1-2 cm (már látszik, hogy a ferdén, jobról érkező szórt fényban a baloldalon a kép tqakarása miatt kissé sötétedik a kép. a kép itt is 5-10 cm távolságig élesnek mondható (némi kompromisszummal).
 

 
Szabadban is készítettünk hasonló célból felvételeket, kevésbé egzakt távolságméréssel. Talán felismerhető, hogy az alábbi fotók egy meggyfa koronájáról (gyümölcseiről) készültek, különböző távolságból. Utána ugyanaz videón. A meggyszemek legkisebb távolsága kb. 2-3 cm.
 

© Nagy Sándor

© Nagy Sándor

© Nagy Sándor

© Nagy Sándor 

 
 
 
Végezetül még egy fotó és egy nyúlfarknyi videó a távkioldó használatáról (ellenfényben!) A videó a rögzítés start gomb megnyomására indul, a stop gomb megnyomására fejeződik be..
 
© Nagy Sándor
Exponálás távkioldóval
 
 

 
 
 
 
 Összegzés

© Nagy Sándor
A VC-05 kezelőszervei és csatlakozói (a használati utasításban levő vázlat alapján)

A VCC-05-MUVI-HD10 camcorder/fényképezőgép nem a kreatív videózás/fotózás eszköze, ha ezt a fogalmat a fejlett szolgáltatásokat nyújtó, a használó számára sokféle (technikai) beállítást lehetővé tevő készülékek jellemzésére tarjuk fenn (ez az általános értelmezés) – hiszen egy szoros értelemben vett „célozz és lőj!” („Point an Shoot!”) készülék. De igenis, rendkívül kreatív alkalmazásokhoz kínál kiváló lehetőséget, ha egyéb tevékenység, pl. sportolás közben akarjuk használni, alaptevékenységünk dokumentálására, dinamikus mozgásunk során elénk táruló látvány rögzítésére. Ennek érdekében kapunk az alapcsomagban egy aprócska távkioldót (videó indítás/leállítás és állókép exponálás funkcióval), és a legkülönbözöbb körülmények között és helyeken megbízható, stabil rögzítést és rugalmas iránybeállítást biztosító nagyszámú kiegészítő alkatrészt, tartót (ezek választékát külön beszerezhető további tartók bővítik). Nem mellékes szempont ebben a vonatkozásban a készülék apró mérete és tömege, fix, a házba simuló objektívje, és az objektív nagyon széles (160 fok) látószöge. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy testünkre/ruházatunkra, vagy sporteszközünkre/járművünkre fixen rögzítve (amikor általában nem látjuk a monitoron a keresőképet), dinamikus mozgásunk során, az ugyancsak dinamikusan mozgó témát folyamatosan a gép látóterében tudhassuk/tarthassuk – ha tetszik, akár új kategória képviselőjeként „vakon lőj!” („Blindly Shoot!”) készüléknek nevezhetjük.

Változtatható a felvétel felbomtása: 1080p (1920 x 1080 pixel), 720p (1280 x 720 pixel), WVGA (800 x 480 pixel) és a QVGA (320 x 240 pixel) video, 8 MP, 5 MP és 3 MP állókép. Lehetőséget nyújt a videofelvétel külső hangra történő automatikus indítására (hang-aktivált, VOX üzemmód), valamint állókép önkioldós (5 s vagy 10 s késleltetésű) exponálására, és hangfelvétel készítésére is. Különösen a jó fényviszonyok mellett készített nagyfelbontású HD videofelvételek minőségét kell kiemelni (nagyképernyős HD TV-készüléken megtekintve), de az ISO 400 értékig automatikusan növekvő érzékenységnek köszönhetően mostohább fényviszonyoknál is elfogadható videó/fotó készíthető (a képzaj az apró érzékelőnek megfelelő).

A készülék érték/ár aránya igen jónak mondható (az alapcsomag ára 2011. júniusban 45.500 Ft) Manapság szokatlan gesztus, hogy a géphez kellő kapacitású memóriakártyát is mellékelnek – a mellékelt 4 GB kapacitású Micro SD kártya SD adapterrel önmagában legalább 3000 Ft külön kiadástól kíméli meg vásárlóját. Az alapcsomagban található nagyszámú tartó/rögzító kiegészítő alkatrész önmagában is jelentős értéket képvisel, de elsősorban azért kell értékelni, mert használójának nem okoz fejtörést, hogyan rögzítse a gépet a fentebb megnevezett szituációkban (meg más helyzetekben).

Kinek ajánlható a Veho VCC-05-MUVI HD10? Mindenkinek, aki dinamikus mozgással járó tevékenység (pl. sportolás), vagy egyéb elfoglaltság közben kíván (nagyfelbontású) videofelvételeket, állóképeket készíteni munkája tárgyáról, az elé táruló látványról, esetleg önmagáról (miközben kezét minél kevésbé kívánja lekötni a felvevő működtetésével). Az alapcsomagban megtalálható (és további, külön megvásárolható) nagyszámú, stabil és rugalmas rögzítést biztosító tartó garantálja, hogy kreatív alkalmazásának csak használója fantáziája szab határt.

 
A VCC-05 Camcordert és a tapadókorongos tartót a pilotafutar.hu webáruházat üzemeltető KoLiFánt Kft-től kaptuk kölcsön kipróbálásra, tesztelésre – köszönjük. A webáruházban megvásárolhatja a Muvi HD10 camcordert és a hozzá való kétféle tartót, amelyek jelenlegi (2011. június) ára: a Camcorder 45.500 Ft, a tapadókorongos tartó (pl gépkocsi szélvédőre) 9.750 Ft és a kerékpáros/motoros tartó 8600 Ft.
 

A Veho VCC-05-MUVI-HD10 Camcorder használati utasítása (rövidített fordítás)
 
A nyomtatott (idegen nyelvű) Használati utasításban képernyő-képek segítik az eligazodást.

1. Bevezetés


Felsorolja a doboz tartalmát.

2. A Muvi HD áttekintése
3. Kezdeti lépések


Akkumulátor töltése:
az USB cstlakozón keresztül történik (a vörös jelzőlámpa villog, befejeződésekor folyamatosan világít).

A Micro SD kártya formattálása:
minden esetben csak a Muvi HD-ben, kizárólag nagysebességű kártyát használjon!

Dátum/Idő beállítása:
Előnézet módban (bekapcsolás után, keresőkép a monitoron) M (Menü) gombot megnyomva, megjelenik a főmenü; > (Jobbra) gombot megnyomva válasszuk ki a Beállítások (fogaskerék ikon) menüt; - (Le) gombbal lépteve a ’Date/Time’ opcióra; OK gomb ot megnyomva jutunk a Dátum/Idő beállító képernyőhöz (sárga szám mutatja a kurzor aktuális pozícióját. > (Jobbra) és < (Balra) gombikkal léptethetjük; OK gombot megnyomva a szám pirosra vált, ennek értékét a + (Fel) és – (Le) gombokkal léptethetjük. Ha kész, a kurzort mozgassuk a kipipált négyzet ikonra; az OK gombot megnyomva fejezzük be a beállítást.

4. A Muvi (készülék) beállításai

A Beállítások (fogaskerék ikon) menü tételei az alábbiak: Beep: a billentyű hangjelzést be/ki kapcsolja; Auto PowerOff: beállítja az automatikus kikapcsolást, ha nincs aktivitás 30 s, 1 m, 5m ideig, ill azonnal; TV Output Format: NTSC vagy PAL (az AV kábel kihúzott állapotában kell beállítani!); Format: formattálja a Micro SD kártyát és a Muvi HD-t (valamennyi fájlt törli a kártyáról, a védetteket is!); Default: a készüléken visszaállítja az alapállapotnak megfelelő (gyári) beállításokat; Language: nyelv beállítása; Frequency: a helyi (világítási) hálózat frekvenciájának (50 v. 60 Hz) beállítása a monitor vibrálásának elkerülése érdekében. A navigálás az előbbiek szerint történik.

5. Videofelvétel rögzítése és visszajátszása


Video kézi (manuális) üzemmódban

Bekapcsolás után tegyük a VOX kapcsolót OFF (kikapcsolt) állásba. Előnézet módban nyomjuk meg a Record (Video felvétel indítás) gombot. A videofelvétel rögzítés során a piros jelzőlámpa nem világít, a zöld jelzőlámpa villog, és a monitoron folyamatosan mutatja a video felbontást, az akku feszültségét és az SD kártya meglevő kapacitását %-ban, az rögzítés időtartamát és a fókuszt. Újra megnyomva a Record gombot, leáll a videofelvétel, és a fájlt *.MOV formátumban menti a kártyára. Felvétel közben zoomolhatunk a + (Fel) és – (Le) gombokkal. Előnézet módban az M (Menü) gomb után a Beállítás (setup) menüben az ’Image Resolution’ (Kép felbontása) tételt választva az OK gombbal, megjelenik a felbontás beállítás lehetőségei, ebben a < (Balra) és > (Jobbra) gombokkal vákaszthatunk a 720p (HDTV – 1280 x 720 pixel), a WVGA (Wide Video Graphics Array – 800 x 480 pixel) és a QVGA (Quarter Video Graphics Array – 320 x 240 pixel) felbontésok között.

Video hang-aktivált üzemmódban

A camcorder bekapcsolása után válasszuk az ’On’ (Be) állást a VOX kapcsolón. Előnézet módban a video rögzítése  65 dB-nél erősebb hangra indul el (kialszik a vörös jelzőlámpa, villog a zöld). Ha a hangerő 2 percen át 65 dB-nél alacsonyabb, automatikusan leáll a rögzítés, majd 65 dB fölött újraindul. Leállításhoz kapcsoljuk ’Off’ (Ki) állásba a VOX kapcsolót, erre a fájl mentésre kerül. (Alacsony akku feszültség, és a memóriakártya betelése esetén automatikusan menrésre kerül a fájl.)

Visszajátszás
A ’Visszajátszás’ gombot megnyomva választhatunk ’Record’ (video) vagy ’Capture’ (állókép) felvételeink visszajátszása között. Az utolsó felvétel indul/jelenik meg a monitoron. – (Fel) gomb megnyomásával kapjuk az összes felvételünk bélyegképét. M (Menü) gombot megnyomva törölhetjük (Delet) az aktuális bélyegképhez tartozó fájlt, az összes nem védett fájlt (Delete All), vagy védhetjük (Protect) az aktuális fájlt. Video fájlok visszajátszása közben változtathatjuk a hangerőt (+ és – gomb), csévélhetünk gyorsan előre és vissza (> és < gomb) – ez utóbbit követően az OK gomb indítja a visszajátszást, ’Visszajátszás’ gomb hatására megáll a visszajátszás, újra megnyomva tovább megy.

6. Állókép exponálása és megtekintése

A Muvi HD-vel egyszerűen készíthetünk nagyfelbontású állóképeket is. Először állítsuk be a kívánt felbontást: az M (Menü) gombot megnyomva, a Beállítás menüben válasszuk a „fényképezőgép” ikont, majd a ’Resolution’ (Felbontás) tételt. Az OK gomb megnyomása után az alábbi felbontások közül választhatunk: 3M (2048 x 1536 Pixel), 5M (2560 x 1920 Pixel), 8M (3200 x 2400 Pixel).

Fotózás kézi (manuális) üzemmódban

Előnézet módban az OK gomb megnyomásával exponálhatunk (egy ’klik’ hang hallatszik, és a vörös jelzőlámpa egy pillanatra kialszik).

Fotózás önkioldó (Self-timer)  üzemmódban

Ha a 6. fejezet bevezető részében leírt, ’fényképezőgép’ ikonnal jelölt Beállítás menüben a ’SelfTimer’ (Önkioldó) tételt választjuk, beállíthatjuk az exponálás késleltetési idejét 5 s vagy 10 s értékre. Az M (Menü) gomb megnyomásával léphetünk ki a Beállítás menüből. Az OK gomb megnyomásával exponálhatunk, a beállított késleltetéssel.

A felvételek megtekintése

Az 5. fejezet Visszajátszás bekezdésében leírthoz hasonlóan, a ’Capture’ (Állókép) választással. Az M (Menü) gomb megnyomása után az ott felsoroltakon kívül választhatjuk az (Auto Play) felvételek automatikus visszajátszésa – diavetítés és a (DPOF) a ’DPOF’ opció lehetőségeket is. Fotók visszajátszása közben belenagyíthatunk (zoomolhatunk) a képbe (+ gomb), kicsinyíthetjük a nagyított képet ill. bélyegképekre térhetünk át (- gomb), léphetünk az előző ill. következő képre, vagy zoom módban eltolhatjuk a képet (< és > gombok), kiléphetünk a Fotó menüből (’Visszajátszás’ gomb).

A felvételek kinyomtatása
A DPOF (Digital Print Order Format – Digitális nyomat rendelés formátum) lehetővé teszi a Micro SD memóriakártyán tárolt felvételek nyomtatását (a megadott példányszámban), ha a kártyát DPOF kompatibilis nyomtatóba helyezzük.

7. Hangrögzítés

A Muvi HD hangrögzítésre is használható. Az M (Menü) gombot megnyomva, lépjünk be a Beállítás menübe, válasszuk a ’Capture Mode’ lehetőséget, majd a ’mikrofon’ ikont. Ok majd M gombokat megnyomva lépjünk ki a beállítás menüből. OK gomb megnyomására indul a hangfelvétel (a vörös lámpa kialszik, a zöld villog, a monitoron megjelenik a hangrögzítés ikonja).

Hangfelvétel visszajátszása
< (Balra) és > (Jobbra) gombokkal választhatjuk ki a hangfájlt, OK gomb indítja a lejátszást (+ (Fel) és – (Le) gombokkal növelhetjük/csökkenthetjük a hangerőt, ’Visszajátszás' gombbal állíthatjuk meg, indíthatjuk újra a lejátszást.

8. Távkioldó használata

A távkioldó középső gombjával exponálhatunk (állókép készítés), a piros pontos gomb (Record) indítja, a szürke gomb (Stop) leállítha a videorögítést. Ábra-sorozat mutatja be, hogyan rögzítsük a krokodilcsiptetőt a távkioldóra.

A Muvi HD és a távkioldó összepárosítása
Lenyomott OK gomb mellett kapcsoljuk be a Muvi HD-t, majd mikor bekapcsolt, engedjük fel az OK gombot. 3 másodpercen belül nyomjuk meg a távkioldón a egyidejűleg a Record és a Stop gombokat.


9. Fájlok átvitele számítógépre, és megosztásuk

Az USB kábel használata
A Muvi HD kikapcsolt állapotában kössük össze az USB kábel segítségével a Muvi HD-t a számítógéppel, majd bekapcsolás után, mint bármely háttértárról, másoljuk át a fájlokat. A kábel kihúzása előtt kapcsoljuk ki a Muvi HD-t.

HDMI kábel és AV kábel
Ezekkel a kábelekkel csatlakoztathatjuk a Muvi HD-t megfelelő csatlakozóval rendelkező TV-hez vagy monitorhoz

Kártyaolvasó
A fájlok másolására alternatív lehetőség Mikro SD memóriakártyával kompatibilis kártyaolvasó használata.

10. Muvi HD kiegészítők

Hordozható akkumulátor-csomag, 8 GB-os Micro SD Memóriakártya, Micro SD USB kártyaolvasó, Kerékpár kormányra rögzíthető tartó, Sikfelületre helyezhető tartó, Tapadókorongos tartó autó szélvédőre.

Technikai segítség
Támogatás vagy hbaazonosítás érdekében a Veho cég elérhetősége: www.veho-world.com/main/support.aspx
 
 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement