Főoldal arrow Háztáji arrow Portálforgalom arrow Pillantás a forgalmi adatok mögé
Pillantás a forgalmi adatok mögé
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2011. szeptember 07.
Az e helyen, időről-időre (legutóbb tegnapelőtt) bemutatott portál látogatottsági statisztikák csak a legfontosabb adatok (a látogatók, látogatások és oldalletöltések számának) időbeli alakulását mutatják. A rendelkezésemre álló, statisztikát készítő programok ennél jóval többet elárulnak a portál látogatóiról, látogatási szokásaikról. Ezúttal vessünk egy röpke pillantást a globális statisztikai adatok mögé – hátha mást is érdekel rajtam kívül. Nézzük meg, melyek a portál legnagyobb érdeklődést kiváltott cikkei, és mely országokból kerülnek ki látogatói, hogyan találtak/találnak rá az Agórára.A FotoAgóra megnyitása (1998. február 14.) óta a portálnak helyet adó szerveren rendelkezésemre álló Webalizer program segítségével követem nyomon a látogatottságot. Néha megnézem a Google Analytics által gyűjtött adatokat is (csak később regisztráltam rá, ezért nem innen veszem a globális adatok folyamatos időfüggését). Ennek érdekessége, hogy megkísérli azonosítani (az esetek több mint 99 %-ában sikerrel) a látogató országát is. A portál-motor (Joomla!) pedig megmutatja, hogy az egyes cikkeket hányszor nyitották meg (hányszor töltötték le az oldalt).
 
A cikkek népszerűségi sorrendje

Nos, nézzük először a legnépszerűbb cikkeket. Először csaknem egy évvel ezelőtt jegyeztem fel a tíz leglátogatottabb cikk adatait. Azóta (véletlenszerű időpontokban) még háromszor megtettem. Az első tíz helyezett azóta sem változott, sorrend-csere is mindössze egy alkalommal, egy helyen történt. Ezeket az adatokat az alábbi táblázatban összegeztem (a cikkek címét rövidítve közlöm, a linket követve megtekinthető maga a cikk; a cikk rovathoz tartozására is rövidítve utalok, talán érthetően).
 
 A cikk Letöltések száma, négy időpontban
címe
rovata
publ. kelt
10.11.18
11.01.21
11.06.20
11.09.06
 1. CHDK   C>FCs 08.04.18  8.592  9.002 10.044 10.418
 2. Megv. idő, fényrekesz, ...  C>FA 08.05.01  7.196  7.495  8.175  8.710
 3. Opt. megv. mért. megh....
 C>FA 08.03.27   
  6.916  7.190
  7.853  8.184
 4. Fényforr, színhőm, WB   
 C>FA 08.01.30 
  4.659  4.923
  5.445  5.718
 5. A.Briot: Komp. I.   
C>For 08.07.29   
  4.642  4.887  5.445
  5.694
 6. Fény, szín, emb. látás    
C>For
 08.10.10  
  4.452
  4.695  5.348
  5.557
 7. KépFórum    
KForu
 08.03.10      
  4.376
  4.551
  4.892  5.078
 8. Fényképezés,fényk.gép    
 C>FA 08.03.16   
  3.977  4.376  4.906
  5.105
 9. Exp. korrekció (komp.)   
 C>FA 08.02.03     
  3.977
  4.201
  4.710  5.017
10. Hisztogram   
 C>FA  08.04.17   
  3.382  3.549  3.932

  4.160

 
 Az egyetlen sorrend-csere: a 8. helyezett 11.06.20-ára előlépett a 7. helyre. Az első 10 helyezett mindegyike a FotoAgóra fennállásának első 8 hónapjában került publikálásra. Ez részben érthető, hiszen hosszabb idő alatt több megnyitás is várható. Ugyanakkor vannak egyéb, az első 8 hónapban publikált cikkek, amelyek jóval kevesebbszer kerültek megnyitásra. Sőt, az első tízben is óriási, a hozzáférhetőség időtartamához képest fordított gyakorisági különbségek vannak: pl. az 1. és a 10. helyezett egyetlen nap különbséggel került publikálásra, míg a megnyitások számában 2,5x különbség van (lényegében változatlanul az elmúlt egy év alatt). Tehát – különösen a lista első 3 helyezettje, de a többi is bizonnyal – vitathatatlanul ezek a legnépszerűbb cikkek! Az 1. helyezett nekem őszinte meglepetést okozott – írásakor, természetesen, érdekesnek tartottam a témát, no de hogy ennyi embert érdekel, és hogy szerény összeállításomat sokan ítélik hasznosnak, már-már hiánypótlónak, erre nem számítottam. Az újabbak közül akkor találnánk meg valamelyest megbízhatóan az esetleg hasonló népszerűségűeket, ha a letöltések számát a hozzáférhetőség időtartamához viszonyítanánk, de erre most nem vállalkozunk. Mindössze annyit jegyzünk meg, hogy 3.000 fölötti megnyitás-számmal már meglehetősen nagyszámú cikk rendelkezik. Az pedig várható volt, hogy az eleve tartós érdeklődésre számottartó (Cikkek rovat) publikációk közül kerülnek ki a legnépszerűbbek.

Még egy megfigyelés: a régen (több mint 2 éve) publikált cikkeket is jónéhányszor (mintegy 10 hónap alatt a sorrendben elsőt csaknem 2000x, a tizediket mintegy 800x – tehát naponta átlagosan 6x ill. 2,5x) letöltik. Ez két-három dologra utalhat: az új látogatók között vannak, akik nem csak egy-két friss cikket néznek meg, hanem „böngésznek” a portál kínálatában; vagy/és régebbi olvasók teszik néha ugyanezt, esetleg egy korábban már olvasott cikket újra előveszik, felfrissítendő ismereteiket.
 
A látogatók országok szerinti megoszlása

A látogatók országok szerinti megoszlására is rá szoktam pillantani néha. A Google Analytics alaphelyzetben az utolsó egy hónap forgalmi adatairól állít össze statisztikákat, de a régebbiek is lekérdezhetők. Tegnap a 2011. augusztus 6. – szeptember 5. közötti időszakot mutatta. A Webalizer által is szolgáltatott globális adatokhoz képest alacsonyabb értékeket közöl (alighanem a portállal azonos szerveren működő Webalizer a hiteles), a Google globális adatai mögötti részadatok arányai érdekesek számunkra. Ebben a hónapban a Google 24 országot tudott azonosítani, ahonnan beléptek a FotoAgórára (a 25. csoport az ország szerint azonosítatlan látogatóké). Az alábbi táblázatban bemutatjuk a látogatások száma szerinti gyakorisági sorrendben első tíz országot, a látogatások számával, a látogatásonkénti átlagos oldalletöltések számával, és az Agorán töltött, látogatásonkénti átlagos időtartammal. Természetesen az azonosított országok száma és az élbolyba tartozó országok és sorrendjük is változnak hónapról-hónapra, de az itt láthatóak bizonyos mértékig tipikusak. Nyilvánvalóan azok érdemelnek figyelmet, amelyeknél a látogatásonkénti oldalletöltések száma és az eltöltött időtartam viszonylag magas. Figyelmet érdemel, hogy a szomszédos (jelentős magyar lakossággal bíró) országok mellett érdemi olvasók vannak (más hónapokban is) az USA-ban, Németországban és Dániában. Időről-időre megjelennek más országokban is. Az idők során az alábbi 30 országot jegyeztem fel érdemi olvasásra utaló oldalletöltés és időtartam-adattal: Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bosznia Hercegovina, Brazilia, Csehország, Dánia, Egyesült Kir., Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Malaisia, Németország, Norvégia, Oroszország, Puerto Rico, Spannyolország, Svájc, Svédország, Szerbia Montenegro, Szlovákia, Románia, Thaiföld, Ukrajna, Új Zéland, USA. Városok szerint is azonosítja a Google a látogatókat, erre most nem térünk ki.  Az alábbi táblázathoz tartozó globális adatok: az utóbbi egy hónap alatt összesen 1461 látogatás, 968  egyedileg azonosítható látogató, összesen 4525 oldalletöltés; átlagosan 3,10 oldalletöltés illetve 3:54 (óra:perc) eltöltött idő látogatásonként.
 
Image
 
Még egy kalkulálható globális adat: a látogatásoknak csaknem 11 %-a külföldről érkezett az Agorára, és ezek többsége (az oldalletöltések számából és az eltöltött időből ítélve) érdemi olvasó! Ezt nyújtja a Világháló – akár több ezer km. távolságról is tájékozódhatnak az érdeklődők (közhely, bocs.).

Ki hogyan talált rá a FotoAgórára (vagy annak valamelyik cikkére)?


Ezt leginkább a látogatók mondhatnák el / írhatnák le (hozzászólásban, vagy e-mailben a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges címre – akár a másik két fenti témához is várnám az észervételeket). A Webalizer ehhez is nyújt bizonyos támpontot. Statisztikát készít arról, hogy az egyes látogatások alkalmával honnan léptek be az Agorára. Legtöbb belépés (80-90 %) a cím közvetlen beírásával történik. Ezekről természetesen semmi információnk nincs, hogyan jutott a látogató a cím birtokába. Lehet, hogy valaki ajánlotta, vagy a statisztika további részében levő módokon, korábban. Alighanem az ily módon belépő látogatók már korábban felvették böngészőjükben a kedvencek közé az Agorát, esetleg az Agora RSS-cstornáját (a baloldalon levő oszlopban tehető meg).

A statisztikában a közvetlen címbeírást követően legnagyobb gyakorisággal a kereső programok szerepelnek (pl. a Google, újabban a http://miner.hu/), és a népszerű levelező rendszerek (ezek alighanem az ismerősök ajánlásaiból erednek). Ezekhez képest elenyésző arányban, de egyik-másik mégis szép számban, szerepelnek a különböző honlapok, blogok, amelyekre felkerült egy-egy (vagy több) ajánlás, link a FotoAgórára, vagy valamelyik cikkére, néhány esetben teljes cikk az Agoráról. Blogokban néha igazán meleg szavakkal ajánlják az Agora valamelyik cikkét – ezek éltetik igazán abbéli meggyőződésemet, hogy van haszna a portálnak. Magam ugyan néha – kíváncsiságból – követem visszafele az Agorára mutató linkeket, de ezeket nyilvánosságra hozni részemről, úgy vélem, nem lenne ildomos.
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement