Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Steve Jobs emléke a fotósok szemszögéből
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2011. október 06.
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Steve_Jobs_with_the_Apple_iPad_no_logo_%28cropped%29.jpg
Bemutatja az i-Padet
 
 
 
 
 
 
 
 
2011. szeptember 5-én elhunyt Steve Jobs, az Apple társalapítója, elnöke, korábbi vezérigazgatója. A világ az informatikai- és a szórakoztató-ipar kiemelkedő személyiségét tiszteli benne, de a fotós társadalom is több alapvet újítást, eszközt köszönhet neki. Ezeket mutatjuk be néhány mondatban, emléke előtt tisztelgés gyanánt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nem csak az első, széles körben elterjedt személyi számítógép köszönheti létét ennek a piaci igényekre zseniálisan ráérző újítónak, menedzsernek. Ő volt az, aki felismerte a grafikus felhasználói felület (GUI) korszakalkotó jelentőségét, és tette azt a Macintosh gépek központi elemévé (általában is jellemző rá, hogy mások találmánya jelentőségének felismerésében, piaci elterjesztésében, a kategória legjobb terméke létrehozásában és forgalmazásában jeleskedett). Már ezzel is számot tarthatna a fotós társadalom megbecsülésére, hiszen nélküle a képmanipuláló programok használata sokkal nehézkesebb lenne. De az is tény, hogy a hivatásos, és a tehetős amatőr fotósok máig előnyben részesítik az Apple gépeket az IBM/Windows gépekkel szemben, hiszen azok mind szolgáltatásaik szinvonalában, mind megbízhatóság és felhasználóbarát szerviz tekintetében (és persze árban is) felülmúlják az egyébként jóval elterjedetebb gépcsaládot.

Jobs jó évtizedes kitérő után, 1996/97-ben tért vissza az Apple élére, és ismét az informatikai iparág csúcsára juttatta azt. Sorra vezette be és jutatta sikerre a fogalommá vált „i-” termékeket (i-Mac számítógép család, a zenehallgatást és kereskedelmet forradalmasító i-Pod és i-Tunes Store, az i-Phone okostelefon és az i-Pad táblagép).

A táblagép sok tekintetben (a korábbi „i-” termékekhez hasonlóan) átütő siker, a világot lázba hozó perspektíva.
Forrás: http://www.adobe.com/products/touchapps.html?promoid=ITKJK
Adobe Touch Apps
A fotós társadalom vezető szakemberei is azonnal, már a bejelentés hatására (esetleg még mielőtt kézbe vehették volna) felismerték a benne rejlő, sokoldalú lehetőségeket.  Se szeri, se száma a táblagép (jelesül az i-Pad) a fotózás munkafolyamatában való felhasználási lehetőségeit ismertető cikkeknek, azt megvitató fórum-témáknak. Friss hír, hogy az Adobe újabb fotós alkalmazásokat dob piacra (Adobe Touch Apps Family) az i-Pad i-OS operációs rendszere, valamint egyéb táblagépek elterjedt Android operációs rendszere alá. Ha figyelembe vesszük, hogy alig egy éve elérhető újdonságról van szó, talán nem túl merész jóslat, hogy néhány év múlva az igényes fotós felszerelés része lesz egy táblagép is (esetleg annak valamilyen továbbfejleszetett változata – de annak létrejöttében, piaci sikerében, ha lesz, már nem Steve Jobs fogja játszani a karmester szerepét).
 
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement