Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
Hosszú távú digitális adattárolásra mikrofilm?
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2011. november 03.
Míg a fotózásból kezd kiveszni a filmes technológia, egy német kutatócsoport szerint a 100 éven túli biztonságos, digitális adattárolásnak ez lehet a jövője.
 
Néhány órával ezelőtt jeleztem, hogy Tomán Jánossal még valószínűleg találkoznak az Agóra látogatói. Máris felajánlotta számunkra egy eredetileg máshova szánt írását. Örömmel publikáljuk, hiszen a digitális adattárolás széleskörű, sokoldalú terjedése korában váratlan megállapítást tartalmaz, és ráadásul a hagyományos filmes fotóra alapozott, sok évtizede létező megoldást javasol a hosszú- (de legalábbis közép-) távú, megbízható szöveges adattárolásra.
 
 

Hosszú távú digitális adattárolásra mikrofilm?

Írta Tomán János

A digitális korszak előtt a dokumentumok, adatok kis helyen történő biztonságos tárolásában egyeduralkodó volt a mikrofilm. Egy filmcsíkra több ezer oldalnyi dokumentumot lehetett rögzíteni, amik aztán olvasóberendezésekben böngészhetőek voltak, vagy az eredeti dokumentummal megegyező méretű nagyítást lehetett róluk készíteni.

A digitális korszak beköszöntével a mikrofilm elavulttá vált, leváltották a sokszor akkora adatmennyiséget tárolni tudó mágnesszalagok, floppyk, majd a CD és a DVD, ma már itt a BlueRay lemez is. Ezek gyorsan és egyszerűen kezelhető médiumok voltak, de viszonylag gyorsan cserélődnek, ahogy fejlődik a technológia. Ezen felül általában az alkalmazott hardverek és szoftverek is feledésbe merülnek. Talán közületek is van még valakinek otthon Commodore számítógéphez való kazettája vagy hajlékony lemeze. Mit lehet ma vele kezdeni?

A szöveges információ mindaddig értelmezhető, amíg van valaki, aki az adott nyelvet beszéli. A filmszalagot a jövőben bármilyen rendszerű géppel be lehet majd képként olvasni, és egy karakterfelismerő szoftver digitális formátumú szöveget állíthat elő belőle. Digitálisan kódolt formában is filmre lehet vinni a dokumentumokat, de akkor biztosítani kell, hogy a kódolási eljárás a jövőbeni beolvasásnál is rendelkezésre álljon. A kutatók egy vonalkódszerű kódolási eljárást is javasoltak, amivel a tároláshoz szükséges filmfelület az „analóg szöveghez” képest kb. 6-7%-ára csökkenthető.

A mikrofilmes módszer valódi előnye ott jelentkezik, hogy elkészítése után mindössze egy klimatizált helyiségre vagy egy hermetikusan záródó dobozra van szüksége, és az adat több mint 100 évig biztonságosan tárolható, míg a hagyományos digitális tartalmat 3-7 évente új adathordozóra kell másolni, ami nagy mennyiségű adatnál költséges, és magában hordozza az adatvesztés veszélyét.

 Forrás: http://www.sciencedaily.com/releases/2010/11/101116072749.htm 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement