Főoldal arrow Főoldal arrow Tri Lite Stúdió - páratlan lehetőség kelet-magyarországi fotósoknak
Tri Lite Stúdió - páratlan lehetőség kelet-magyarországi fotósoknak
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2011. november 17.
© Tri Lite StudióA múlt hónapban két hírben is foglalkoztunk a Tri Lite Stúdió nagyszabású fotós-videós rendezvényével, az Őszi fények fesztivállal. A kép-riport már némi betekintést engedett a Stúdió felszereltségébe. Ezúttal magát a stúdiót és „gazdáit” mutatjuk be. Előzetesként célkitűzéseik: Debrecen és szűkebb-tágabb régiója fotográfusainak minden igényt kielégítő stúdió biztosítása, gyakorló munkahely alkalmazott fotográfus képzésben résztvevőknek, különböző szintű és témájú tanfolyamok szervezése, Debrecenbe hozása.
 
 

© Tri Lite Studió


Tartalomjegyzék

Előzmények

A Tri Lite stúdió

Borbély Tamás

Fejes Márton

 

Előzmények

© Tri Lite Studió

 

 

Két képzett, hivatásos debreceni fotográfus – saját pályakezdése nehézségeire tekintettel – jutott el mintegy egy évvel ezelőtt a Stúdió létrehozásának gondolatához. Debrecenben kb. 10 évvel ezelőtt szünt meg a fényképész szakmunkásképzés (az akkori szakmunkásképző iskolában nem voltak meg a gyakorlati képzés feltételei), egyidejűleg létrejött a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában az érettségire épülő két éves, nappali tagozatú alkalmazott fotográfus képzés. Itt a gyakorlati képzéshez kiváló infrastruktúra jött létre, a valódi munkahelyi körülmények közötti gyakorlatszerzéshez viszont nincsen a városban és környékén megfelelő stúdió (a városban működő fényképészeknél nem találják meg a sokoldalú alkalmazott fotográfusi munkát és az azokhoz szükséges infrasztruktúrát). A pályakezdést nehezíti a stúdió létesítés, felszerelés és fenntartás magas költsége is.

Mindkét problémára megoldást kínáló, minden igényt kielégítő stúdió létrehozását tűzték ki célul. A stúdió kialakítása és felszerelése tekintetében a nyugat-európai stúdiók élvonalát tekintették mintának, hogy használói a legkülönbözőbb feladatok megoldása során ne kényszerüljenek kompromisszumokra. Elmondásuk szerint nem volt egyszerű a megfelelő, elfogadható áron bérelhető helyiség megtalálása. A vállalkozáshoz csatlakozott hobby fotós ismerősük, Harman András), aki vállalta a cég ügyvezetését.

 

 

 

 

Vissza a Tartalomjegyzékhez

 

A Tri Lite stúdió

 © Tri Lite Studió

A stőúdió Debrecen, Veres Péter u. 67. alatt került kialakításra. A mintegy 110 (15 x 7) m2 alapterületű, nagy belmagasságú, autó beállásra is alkalmas fő helyiséghez összesen mintegy 30 m2 összterületű kiszolgáló helyiségcsoport (fogadó, öltöző, mosdó, számítógép) csatlakozik. A stúdióban mintegy 60 m2 függöny-felülettel fekete, fehér vagy zöld háttér biztosítható. Van még 10 db. papír háttér, választhatóan 5 különböző színben, mobil konzolon.

© Tri Lite Studió

 A felszereléshez tartoznak még kisebb díszletek (8-10 m2), valamint tárgyasztal. És ami egy stúdióban a legfontosabb: fénforrások és fényformálók sokasága, a megfelelő állványokkal. 10 darab nagy vaku (Aurora, Mikroszat, Boom) összesen kb. 8kWs fényhozammal, 10-12 darab kisebb vaku. Ezeket fényterelők rendkívül gazdag választéka teszi igazán hatékonnyá: reflektorok, szűkítők, méhsejtrácsok, szoftboxok, ernyők. Derítőlapok. Néhény kiemelkedő paraméterekkel rendelkező darab: kb. 2 x 1,3 m fényfal, 2,3 m átmérőjű parabola ernyő, kicker light.

© Tri Lite Studió

2011. májusban tartották a nagysikerű nyitórendezvényt: autó- és divatfotózás, reklámfotózás, Dévai Zoltásn részvételével. Folytatás: az Őszi fények című fotós fesztivál, amiről más az Agóra látogatói is értesültek, sőt egy kép-riport erejéig betekintést is nyertek a tartalmas programokba, a „stúdió-hangulatba”.

© Tri Lite Studió

A Stúdió tulajdonosai minden ötletre nyitottak: akinek javaslata van máshol (pl. a fővárosban) érdekes fotótanfolyam Debrecenbe hozására, vagy különleges tanfolyam szervezésére, ne rejtse véka alá ötletét (mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges ) . Akinek bármilyen fotós projektje megvalósításához jól felszerelt stúdióra van szüksége Debrecenben (akár a város szűkebb-tágabb környezetéből), aligha találhat Kelet-Magyarországon jobbat a TriLight Stúdiónál.

 © Tri Lite Studió

© Tri Lite Studió

© Tri Lite Studió

© Tri Lite Studió

© Tri Lite Studió

© Tri Lite Studió

© Tri Lite Studió

© Tri Lite Studió

© Tri Lite Studió

© Tri Lite Studió

© Tri Lite Studió 

Vissza a Tartalomjegyzékhez 


 Borbély Tamás

© Borbély Tanás 

1972.11.21.-én született Debrecenben. Gyermekkorában nagy hatást gyakorolt rá édesapja Borbély Sándor, aki családja iránti szeretetét amatőr fotográfusként is megmutatta. Édesanyja Borbélyné Takács Ibolya egész életében tanárként dolgozott, emlékeivel, élményeivel, inspirációival átragasztotta rá a tudás átadásának szenvedélyét.

© Borbély Tanás

15 éves korában szeretett bele a fényírásba. A Debrceni Fotóklubban tette meg első lépéseit a fényképezés útján Vencsellei István  vezetésével. Őt, Hapák Józsefet és Máthé Andrást tekinti igazán mestereinek és példaképeinek. Személyes vezetésük, bátorításuk mind a mai napig hatással van rá.

© Borbély Tanás

 Diákévei alatt már a lakossági szolgáltatásba is belevetette magát, saját szalagtűzőjén is fotózta évfolyamtársait, mikor rá került a sor,  beállt a sorba, hogy megkapja a szalagot, de szomszédját már ő fényképezte le. Ez is ékes bizonyítéka annak a mély kötődésének, mely a fotográfiához kapcsolja.

© Borbély Tanás 

A debreceni Fazekas Mihály gimnáziumban érettségizett, majd fényképész iskolát végezett. Ezt követően a fotográfia kiegészült mozgóképpel is. Operatőrként dolgozott először a DTV-nek, majd vele párhuzamosan az MTV-nek. Megkedvelve ezt a világot is, jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem Televíziós operatőr szakára, melyet 1998-ban elvégzett. Dolgozott szinte valamennyi televíziónak és közben elkezdett a reklámfotózással és filmezéssel foglalkozni.

© Borbély Tanás

Ezt követően egészségügyi és családi problémák miatt visszatért Debrecenbe, ahol 2000-ben megalakította a MásKép Kreatív Reklámügynökséget, melynek a mai napig vezetője.

© Borbély Tanás

2002-ben felkérték a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola alkalmazott fotográfus szakának megalapítására. Úgy vélte, egyedül is elvégezhetné ezt a feladatot, a diákok szempontjából viszont az a legjobb, ha több tanár útmutatását követik. Így ő a gyakorlati és alkalmazott fotográfiát, diákkori barátja, Timmer László a lakossági szolgáltatást és Seres Géza a művészeti értékrendű fotózást tanítja mind a mai napig.

© Borbély Tanás

A filmezésnél megtanult profizmust mindig is szerette volna átültetni a saját munkájába és a debreceni fotográfiába, de ennek első lépését csak most tudta megtenni, amikor is 2011. májusában egykori tanítványával, Fejes Mártonnal és Harman Andrással megnyitották a TRI LITE STUDIO-t.

© Borbély Tanás

Lokálpatriótaként célja a város szakmai elismertségének növelése profi technikai lehetőségek biztosításával, oktatások, fesztiválok szervezésével, tehetségek felkutatásával és segítésével.

© Borbély Tanás 

Vissza a Tartalomjegyzékhez 

 

 Fejes Márton

© Fejes Márton
Fejes Márton

 

1981. 08. 01-én született  Debrecenben. Nagybátyja, Balogh P Lászó (Műhely 67 kiállítás, MTI fotórovat zerkesztő, jelenleg nyugdíjas) hatására kezdett el a fotózással foglakozni, középiskolás korában.

A világot 1995 óta nézi lencse mögül. Hitvallása: "Hiszek abban, hogy a fotóművészet meghatározó művészeti ággá fog válni." Autodidakta módon kezdett el a fotózással foglalkozni, s az az elmúlt 15 évben élete meghatározó tényezőjévé vált. Az évek során próbált megragadni minden lehetőséget, hogy tudását mélyítse, számos szemináriumon, alkotótáborban és konferencián vett részt, előadóként és hallgatóként egyaránt. Fejlődése fontosabb állomásai: CSokonai fotószakkör, majd városi fotószakkör szervezése közben  a Debrecen hetilap külső munkatársa lett 2002-ben, ahol fotóriporterként dolgozott, annak megszűnéséig. 2006 óta vállalkozás formájában dolgozik, mint szabadúszó fotóriporter, alkalmazott fotógráfus.

Tanulmányai:

2000 - 2006: Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola, Kommunikáció - tanító szak
2003 - 2005: Medgyessy Ferenc Gimnázium, alkalmazott fotográfus szak
2004 tavasz: Lappföldi Egyetem, Erasmus ösztöndíj, Finnország

 

 

Egyéni kiállításai:

2010: Élet a befogadó állomáson (a debreceni menekült táborban készült képekből, a debreceni Kölcsey Központban).

2008: Színek Japánból (Japánban tett utazása során készült képekből, a debreceni Méliusz Központban).

2004: Barangolás Skandináviában (2004 tavaszán 4 hónapos Erasmus tanulmányi ösztöndíj keretében a Finnországi Lappföldi Egyetemen bepillantás nyert egy, a magyarországitól elétérő fotósoktatásba. A szemeszter élményanyagát dogozta fel a kiállítás, melyben szerepeltek Lappföldről készült csodálatos tájképek és a külföldi egyetemisták életét bemutató alkotások.)

2003: Bemutatkozó kiállítás a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskolán (a főiskola lehetőséget nyújtott ifjú művészek számára, hogy munkáikkal bemutatkozzanak a nagyközönségnek, így egy-egy egyéni kiállítás megrendezésével járuljanak hozzá karrierjük elindításához).

© Fejes Márton

Szereplése csoportos kiállításokon:


2002: Fényképek a Kárpátok Eurorégióból, Debrecen
2001: A Debreceni Új Fotóműhely Műhelytitkok c kiállítása
2001: Szellemkép Szabadiskola kiállítása Pécsett

© Fejes Márton

Szakmai eredmények:


2010: I. helyezés a Euro-Régió Ház szervezésben megvalósult, az EU sokszínűségét bemutató fotópályázaton (Téma: 2010 a szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve volt).

2008, 2001: A Tehetséges Debreceni Fiatalokért Közalapítvány egyéni ösztöndíját nyerte el.

2002: "Megújuló Debrecen" című fotópályázaton a Vagyonkezelő Rt. díja

2002: A Foto Mozaik fotós szaklap, „Tehetséges fiatal fotógráfusok" pályázatán elért első díj.

2001: Az Esélyegyenlőség Alapítvány által ,,Fű alatt... szubjektív objektívvel a drogok világából" címmel meghirdetett pályázatán első helyezés.

© Fejes Márton

© Fejes Márton

© Fejes Márton

© Fejes Márton

© Fejes Márton 

Vissza a Tartalomjegyzékhez 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement