Főoldal
Háztáji
Hírek
Cikkek
Fényképezőgép múzeum
Keresés
Fórum
KépFórum
Adna - Venne
Linkek
Cikkek rovat
Hircsatorna
Kapcsolódó anyagok
Főoldal
80 éves a Debreceni Fotóklub, rendezvények (kiegészítve 2011.12.20.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2011. december 03.
Forrás: a kiállítás meghívója
Készült Aszmann Ferenc Főn szél (1940) című képének felhasználásával
A jeles évfordulót számos rendezvénnyel teszi emlékezetessé Debrecen fotográfus társadalma. A továbblépést követően olvashatja az információkat, hogy semmiről ne maradjon le. Később pedig, egészen december közepéig, ahogyan a rendezvényekre sor kerül, bővül majd a hír tartalma.
 
Aszmann Ferenc  a Debreceni Fotóklub egyik alapítója volt.
 
Az évfordulóra Máthé András, a klub művészeti vezetője kőnyvet állított össze, amelyben bemutatja valamennyi volt és jelenlegi klubtagot, egy-egy fotója kíséretében. A könyv sajtóbemutatójára 2011. december 8-án 11 órakor kerül sor a Nagytemplom mögötti Romkert Kávézóban.
 
80 éves a Debreceni Fotóklub címmel jubileumi kállítást rendeznek. A kiállítás megnyitója 2011. december 11-én 11:00 órakor lesz Debrecenben, a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében (Hunyadi J. u. 1-3), és megtekinthető 2012. január 10-ig, hétfő kivételével naponta 10-19 óráig. A megnyitón köszöntőt mond Halász János a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára és Kósa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere. A tárlatot megnyitja Szamódy Zsolt fotóművész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöke. Közreműködik: Jáger Attila szaxofon, valamint a KonzervArtaudrium Színházi Műhely. FIGYELEM! A kiállítás megnyitójának időpontja néhány helyen (pl. a fotoklikk.hu portálon) hibásan szerepel.
 
2011. december 14-én 17:00 órakor a jubileumi kiállítás kapcsán beszélgetésre kerül sor a kiállítás helyszínén (Kölcsey Központ).
 
Kiegészítés 2011. 12. 19-én.
 
A könyvbemutatót az utolsó napokban (technikai okok miatt - tájékoztatott Máthé András ) áthelyezték a Kölcsey Központ kávézójába. Elnézést kérek mindazoktól, akiket a jelen hír félretájékoztatott. Magam is csak találomra akadtam rá.
 
A könyv 93 alkotót mutat be (a klub korábbi és jelenlegi tagjai közül mindazokat, akiktől sikerült életrajzi adatokat és képeket összegyűjteni) 1-1 oldalon, az életrajzi adatokon kívül arcépükkel és egy-egy felvételükkel. A kötet mintegy 15 oldalas bevezetővel kezdődik, további fotókkal, és a klub történetét ismertető írásokkal.

Néhány idézetttel talán érzékeltethetjük a Debreceni Fotóklub jelentőségét. Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöke írja köszöntőjében: „A hazai fotográfiai közéletet ismerők számára egyértelműen emelkedik ki a számtalan közül a Debreceni Fotóklub, amely komoly fotóművészeti programokat, kiállításokat, pályázatokat bonyolít le már évtizedek óta. Pedig mind a fotográfiai technológiai változások, mind történelmünk nehéz időszakai megtépázták ugyanúgy, mint az összes hasonló szervezetet, mégis töretlenül működik tovább. Feltételezem, a hagyomány kötelezi tagjait, de úgy gondolom, eredményes működésük annak is köszönhető, hogy időről-időre találnak, vagy kinevelnek maguk között olyan fotográfusokat, akik számára nemcsak az egyéni alkotás lényeges, hanem tisztában vannak a közös munka serkentő hatásával, a kreatívan gondolkodók összefogásának jelentőségével. Nekik köszönhetően ünnepelhetik a debreceni fotográfusok klubjuk fennállásának nyolcvanadik évfordulóját. Ez a nyolcvan év már önmagában is elismerésre méltó, hiszen hazánk egyik legrégebben működő klubjáról emlékezünk meg. Azonban – visszatekintve a Debreceni Fotóklub elért eredményeire – érzékelhető, hogy milyen tartalmas alkotómunkával töltötték napjaikat az egykori és jelenlegi tagok.”  Debreceni fényképezés kezdeteit Vadász György, a klubnak a ’80-as évek első felében volt, korán elhunyt elnöke 1985-ben kelt írásával idézi fel a kötet – álljon itt abból is egy részlet: „[...] 1931. február 17-én megalakult a Debreceni Fotóklub, amelynek művészeti és eszmei vezetését Aszmann Ferenc kereskedő vállalta magára. Nagyvonalú, s koncepciózus irányítása mellett egy ütőképes hivatásos és amatőr gárdát sikerült összehoznia. A társadalmi szintkülönbségek háttérbe szorultak, s fontos a fotográfia ügye volt csupán. Debrecenre figyelt ekkor az ország, de jórészt a világ fotóművészete is. [...] Debrecen rangját a kiállításokon, pályázatokon elért kimagasló eredmények fémjelezték. A fotóklub tagjai sorra nyerték az országos és nemzetközi pályázatokat. Aszmann mellett egy ütőképes, sajátságos fotóshittal megáldott tábor tömörült. Amatőröktől hivatásosokig, diáktól, munkástól orvosig, katonatisztig terjedt a tagság társadalmi összetétele. [...] A fotográfia aranykora Debrecenben 1931-től 1945-ig tartott, a legsikeresebb kiállító Aszmann Ferenc, Horváth István, Hapák József, Csanády Ákos volt.” A modern magyar fotográfia megteremtésében kiemelkedő jelentőségű Műhely ’67 kiállítás, a ’60-as és ’70-es évek debreceni műhelyei előtt Szabó Antónia a Hajdú-bihari Nap-ban 1996-ban megjelent cikkének átdolgozott változatával tiszteleg a kötet. Ebből egy korábbi cikkben már idéztünk részleteket, itt csak egy félmondatos összegzés: „De a történelem változott és a Műhely ’67 az 1980-as évektől tananyaggá vált, …”.

A három rendezvényt saját felvételeimen kívül Andics Árpád, Dremák Albert és Varga József, a Debreceni Fotóklub tagjai fotóival mutatom be – köszönet a hozzájárulásukért (az egyes képek szerzőjét megtudhatja, ha az egér-mutatót a képre viszi).

A könyvbemutató
 
© Nagy Sándor (NaSa)
Máthé András, a Debreceni Fotóklub vezetője

 
© Andics Árpád
 
© Andics Árpád
 
© Nagy Sándor (NaSa)
 
© Nagy Sándor (NaSa)
Szabó Antónia és Horváth István (Vencsellei István előtt Ő vezette a Debreceni Fotóklubot)

 
© Nagy Sándor (NaSa)
Vencsellei István, a Debreceni Fotóklub vezetője 1986-2007 között
 
 
A kiállítás megnyitója
 
 Sokan voltak kíváncsiak  a megnyitóra, a kiállításra
 
 
© Nagy Sándor (NaSa)
A közönséget fényképezi Andics Árpád

 
© Nagy Sándor (NaSa)
 
© Dremák Albert
 
© Dremák Albert
Halász János államtitkár köszönti a Fotóklubot
 
 Megnyitó beszédek
 
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere
 
© Dremák Albert
A vitrinekben régi fényképezőgépek
 
 
© Dremák Albert 
 
Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnöke
 
 © Nagy Sándor (NaSa)
 
 Elismerő oklevelek átadására került sor, például:
 
 
© Dremák Albert
Pósán Lajos, a Margitai Fotóklub vezetője vesz át elismerő oklevelet

 
 
© Dremák Albert
Vencsellei István, a Fotóklub korábbivezetője vesz át elismerő oklevelet
 
 Régi dokumentumok a kiállítási vitrinekben
 
© Nagy Sándor (NaSa)
 
 
 Dolgoznak a fotósok
 
© Nagy Sándor (NaSa)
Dremák Albert, Vencsellei István és Varga József
 
 
Horváth Katalin (nyugalmazott fotóriporter) "dolgozik"
 
© Nagy Sándor (NaSa)
 
Jelen volt a Fotóklub-tagok korelnöke, az egyik debreceni fényképész dinasztia tagj, a 89 éves Berzéki Katalin (Szöllősi Ferencné) is.
 
© Varga József
 
© Nagy Sándor (NaSa)
Katalinok egymás között: Horváth és Berzéki
 
 
 A másik nagy, már négy generációs debreceni fényképész dinasztia a Hapák - a dinasztia harmadik tagja, Hapák József is jelen volt.
 
© Nagy Sándor (NaSa)
 
 Horváth István (a Debreceni Fotóklub korábbi vezetője) és Szabó Antónia
 
© Nagy Sándor (NaSa)
 
© Nagy Sándor (NaSa) 
 
Az első Kossuth-díjas (1999) fotóművész, Korniss Péter is itt volt.
 
© Varga József
Berzéki Katalin, Vencsellei István, Korniss Péter és Varga József
 
 
Csoportkép készült a Debreceni Fotóklub jelenlevő tagjairól (a régebbiekről és a jelenlegiekről) - sokan voltak
 

© Nagy Sándor (NaSa)
Készül a csoportkép, lassan gyűltek össze ...

 
© Dremák Albert
... de végül összeállt (- ült) a tabló!

 

 A Világhálón számos ismertetés, képgaléria jelent meg a kiállításról. Néhány ízelítőül, érdemes böngéstni:

Varga József a Facebook-on is közzétette felvételeit.

Idézeteket olvashatunk a megnyitón elhandzott beszédekből.

Gazdag képgaléria a könyvbemutatóról.

Képgaléria a kiállítás megnyitóról, ízelítő a képekből.

Ankét és nyilvános beszélgetés a 80 éves Debreceni Fotóklub kiállításhoz kapcsolódva: Fotográfia tegnap és ma
Vendégek: Albertini Béla fotótörténész, Csillag Katalin, az Országos Széchenyi Könyvtár fotótörténeti gyűjteményének vezetője és Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója.
Moderátor: Máthé András fotóművész a Debreceni Fotóklub vezetője.

© Varga József

 

 
 
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement