Főoldal arrow Főoldal arrow Forradalmi változások a digitális fotótechnikában (3)
Forradalmi változások a digitális fotótechnikában (3)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. február 21.
Forrás: http://www.finepix-x100.com/en/gallery/
FujiFilm FinePix X100: igazi retro - mint egy régi, jó filmes távmérős gép
Folytatjuk a közelmúltban megjelent, még kialakulási időszakban levő digitális fotótechnológia ténylegesen magáratalálását sejttető újdonságokat röviden bemutató cikksorozatot. Ezúttal egy különleges, innovatív kompakt (és a továbbfejlesztéseként megjelenő tükörnélküli rendszer (Fujifilm X100 és X-Pro1), és az egyik vezető fényképezőgép gyártó tükörnélküli rendszere (Nikon 1) kerül terítékre (rövid utalás történik a Canon új, nagy érzékelőt és zoom-optikát alkalmzó bridzs-gépére, a G 1X-re).
 
 
Fujifilm FinePix X100
 
http://www.finepix-x100.com/en/x100/hybrid-viewfinder felhasználásával
A Fujifilm FinePix X100 hibrid keresője, kombinált üzemmódban
 
 
 
A Fujifilm a 2010. évi Photokina kiállításon jelentette be a retro stílusú, nagy érzékelős FinePix X100 kompakt fényképezőgépet, ami a meghírdetett specifikációi alapján azonnal rendkívüli érdeklődést váltott ki (már-már elvonva a figyelmet a többi gyártó új gépeitől). A gép piacra kerülését követően megjelent elemzések csak fokozták az érdeklődést – vitán felül az igényes fotósok kényes ízlését és magas elvárásait kielégítő, jelentős, mondhatni váratlan újdonságokat felmutató géppel lepte meg a fotós társadalamat a cég.
 
 
 
 
Lássuk mindjárt a gép legfontosabb jellemzőit:
 • Külsőre az újabban divatossá váló retró stílust követi, méghozzá rendkívüli következetességgel – számos analóg kezelőszervével (zársebesség és fényrekesz, expozíció kompenzáció beállítása – lásd fent, a címlap-képen) rendkívüli hasonlóságot mutat a 20. század középső harmadában igencsak népszerű távmérős gépekkel (pl. Leica, amire máig sok fotós nosztalgiával gondol);
 • A távmérős gépek optikai (távcső) keresőjét a nagyfelbontású (1.440.000 pont) elektronikus keresővel teljes körűen kombináló, egyedülálló, innovatív hibrid keresője választhatóvá teszi e két megoldást, de kombinációjukat is kínálja, az optikai keresőben megjeleníthatő az EVF-ben szokásos összes paraméter;
 •  Érzékelője APS-C méterű, 12 MP felbontású;
 •  Fix gyújtótávolságú, kiváló objektívje enyhén nagylátszögű, 28mm gyújtótávolságú (35 mm egyenértékű), f/2 fényerejű, élességállító gyűrűvel (nem mechanikus);
 • Közepes felbontóképességű (460.000), 2,8" méretű monitor;
 • Érzékenysége ISO 200-6400, (kiterjesztve 100 - 12800);
 • Beépített semleges szűrő (-3 fényérték);
 • Beépített vaku, és külső vaku csatlakozó;
 • HD video-felvétel.
 
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x_pro1/features/page_03.html felhasználásával
A Fujifilm X-Pro1 MILC
 
 Ezek a paraméterek együtt, párosulva a gyors reagálóképességgel, kiemelik a nagyérzékelős kompaktok nem túl népes mezőnyéből.  Bár ez sem tökéletes gép: a bírálók felemlegetik a nehezen áttekinthető menüt, a képmentés és autofókusz lassúságát, de kiemelik az objektív kiváló minőségét (bár nagy rekesznyílásnál kissé lágy rajzolatú), az egészen kiváló, még nagy érzékenységnél is alacsony zajú és részletgazdag képminőséget, kiváló színvilágot. De ami a leginkább újszerű és egyöntetű lelkesedést vált ki, az az innovatív hibrid kereső (a pontos komponáláshoz egyszerűen átkapcsolható az optikairól a nagyfelbontású EVF-re). A múltszázadi filmes, távmérős gépektől átvett analóg (tárcsás) beállítások „újra felfedezése” ugyancsak sokak számára élmény, az egész gép kiváló minőségű, hagyományos, tetszetős megjelenésével, közepes méretével és tömegével. Mindent egybevetve az X100-al a Fujifilm legjobb hagyományait folytatta (pl. a versenytársakéhoz képest kiemelkedő dinamika-tartományú, SuperCCD érzékelős S5  sorozatú dSLR-ekét), a digitális fényképezés technológiájában különlegeset, újszerűt alkotott. Hamarosan megjelent a hasonló erényekkel rendelkező „kistestvér”, az X10 – kisebb érzékelővel (2/3”), de zoom-objektívvel (4x).

Itt jegyezzük meg, hogy a nagyérzékelős kompaktok kategóriájában másik jelentős újdonság a Canon G 1X. Ez a cég hosszú múltra visszatekintő, csúcsminőségű kompakt-családja, a G sorozat (ha tetszik bridzs-gépnek is felfogható, kiváló képminőségű, a manuális szolgáltatások széles skálájával, bár zoom-tartománya szűk) új ágát indítja, nagy érzékelővel. Bizonyos mértékig a Canonnál a MILC-kihívásra adott sajátos reagálásként is értelmezhető. A MILC-ek két kulcs-jellemzője (a kompaktokhoz képest) a cserélhető objektív, és a nagy érzékelő. A Nikon (az 1 rendszerrel) azt üzeni, hogy – számára – a nagy érzékelő nem elengedhetetlen, közepes méretűt választott, a Canon viszont mintha az objektív cserélhetőségét vélné kevésbé nélkülözhetetlennek, meghagyva azt saját kínálatában a dSLR-ek privilégiumának. Viszont csúcskompaktjába a MILC-ek legkisebb (de még „nagy”-nak számító, a 4/3 szabványéhoz hasonló érzékelőt épít ( 14,3 MP, 14 mm x 18,7 mm, kb. 1,8x fókusz-szorzó), megtartva az előd fontos tulajdonságát, beleértve a fix objektív változtatható (4x) gyújtótávolságát (28 mm - 112 mm egyenértékű).
 
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x_pro1/features/page_03.html felhasználásával
A Fujifilm X-Pro1 hibrid (optikai) keresője igazodik az objektív látószögégez
Nem véletlen, hogy az X100-ban felmutatott értékek továbbfejlesztését várták/remélték a lelkes hívek. Kézenfekvő továbbfejlesztésként kínálkozott a fix objektíves kompakt rendszergéppé, cserélhető objektívessé fejlesztése. 2012. január 9-én be is teljesült a várakozás: a cég bejelentette a Fujifilm X-Pro1 MILC-et, egyből 3 nagyfényerejű, fix fókusztávolságú objektívvel (18 mm f/2, 35 mm f/1,4, 60 mm f/2,4, fókusz-szorzó kb. 1,5). Bár bemutatása inkább a MILC-ekről szóló fejezetbe kívánkozna, az X100-zal szoros rokonsága okán e helyen tesszük meg.

Főbb jellemzői:
 • Újszerű színszűrővel ellátott, 16 MP felbontású, APS-C méretű X-Trans CMOS érzékelő;
 • Hibrid kereső, kétféle nagyítású optikai keresővel;
 • Az X100-nál megismert analóg beállító tárcsák;
 • Új, más gyártókéhoz képest rövidebb (17,7 mm) érzékelő távolságú X objektív foglalat;
 • 3,0" RGBW nagyfelbontású monitor,  (1,23 millió pont)
 
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x_pro1/features/page_03.html felhasználásával
A Fujifilm X-Pro1 hibrid (optikai) keresőjének működése különböző látószögű objektívekkel
 
 
 
 
A MILC kategória legmagasabb, már-már professzionális felhasználókat megcélzó szegmensébe tartozó gép különlegességei között kézenfekvő az X100-tól örökölt hibrid kereső. A cserélhető objektívhez némileg igazodást szolgálja az optikai kereső kétféle nagyítása: látószögük megfelel a 18 mm (27 mm egyenértékű) és a 35 mm (53 mm egyenértékű) gyújtótávolságú objektíveknek (egy nagyító lencse pótlólagos beiktatásával – lásd a baloldali ábrán). Az objektív-foglalat elektromos érintkezőin keresztül a váz processzora érzékeli az éppen használatban levő objektív gyújtótávolságát, és az optikai kereső átvált a megfelelő nagyításra, illetve (ha egyik nagyítása sem illeszkedik az objektívhez) a keresőben bejelöli a megfelelő képkivágást (lásd az akábbi ábrán). Talán nem túlzás a megállapítás, hogy a FujiFilm hibrid keresője szerencsésen kombinálja a (távmérős gépekben is szokásos) optikai (távcső) keresőt a digitális gépek elektronikus keresőjével, akár cserélhető objektíves rendszerek esetében is. Lehet ez a megoldás a tüköraknás optikai kereső legsokoldalúbb alternatívája?
 
 
 
 
http://www.fujifilm.com/products/digital_cameras/x/fujifilm_x_pro1/features/index.html felhasználásával
A hagyományos Bayer-színszűrő és a A Fujifilm X-Pro1 új színszűrője
 
 
Másik különlegessége az X-Trans érzékelő módosított színszűrője. A Bayer-szűrős érzékelő sajátos hibája, hogy a képen az érzékelő pixelei méretével összemérhető periódus-hosszúságú mintázattal rendelkező téma (pl. szövésminta) esetén Moiré-ábra, jellegzetes képtorzulás léphet fel. A nemkívánatos jelenség csökkentése érdekében a kép élességét némileg csökkentő optikai aluláteresztő szűrőt (Optical Low Pass Filter – OLPF) itatnak az érzékelő elé (részletesebben megismerheti a D800-at bemutató cikkünk utolsó fejezetében). Ez a jelenség a hagyományos (filmes) fényképezés esetében ismeretlen, mivel annak érzékelőjében a fényérzékeny anyag (ezöst-halogenid) szemcséi, az elektrónikus érzékelő pixeleitől eltérően, nem periódikusan, hanem véletlen-szerű eloszlásban helyezkednek el. A Fuji ezt próbálja szimulálni úgy, hogy a Bayer-szűrő 2x2 pixeles moduljai helyett 6x6 pixeles modulokból építi fel s színszűrőt, ezáltal a szembetűnő periodicitást megszünteti (kvázi-véletlen elrendezést közelít). Az eredmény kedvező, jelentősen csökken a Moirésodási hajlam – az OLPF elhagyható. Ennek eredményeként a kép részletgazdagabb, mint azonos pixelszámú aluláteresztő szűrős gépeknél. Már önmagában ezért is érdeklődéssel várjuk a sorozatgyártott páldányok tesztjeit, a hasonló, illetve magasabb pixelszámú modellekkel való összehasonlítást.
 
Forrás: http://www.europe-nikon.com/hu_HU_N1 
 
 Nikon 1, CX érzékelő (objektív foglalat)
 
 
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sensor_sizes_overlaid_inside_-_updated.svg felhasználásával
Érzékelő méretek összehasonlítása
A Nikon meglehetősen hosszú ideig kivárt a MILC kategóriába belépéssel. Bár már jóval korábban megjelentek találgatások, miszerint a cégnél a 4/3 szabványnál is kisebb (de a kompaktokénál nagyobb) érzékelőhöz fejlesztenek objektíveket, a Nikon 1 rendszer bejelentésére  2011. szeptember 21-én került sor. A Nikon mögött következő legjelentősebb dSLR-gyártóval, a Sonyval ellentétben – amelyik idejekorán felismerte a tükörnélküli rendszerben rejlő piaci lehetőséget, és akár a saját dSLR-jei (részleges) kiszorítását is felvállalva, egyre nagyobb teljesítőképességű, a professzionális szint felé nyomuló (lásd a NEX7-ről szóló, következő cikkünkben levő fejezetet) modelleket alkot – a saját dSLR-piacát védendő, a MILC-kategória alsó szegmensét, a kompaktok felső kategóriájának alternatíváját célozta meg a (Pentax Q után) legkisebb MILC-érzékelővel. A hosszú felkészülési idő alatt viszont nem tétlenkedett, új rendszerét a megcélzott kategóriában vonzó tulajdonságokkal ruházta fel.
 
 Forrás: http://europe-nikon.com/hu_HU/product/digital-cameras/nikon-1/nikon-1-j1
 
Forrás: http://europe-nikon.com/hu_HU/product/digital-cameras/nikon-1/nikon-1-v1
 
 
A MILC-kategóriában szokatlanul kicsi érzékelő pontos mérete 8,8 mm x 13,2 mm (1”-es), a cég CX-nek nevezi (fókusz-szorzója 2,7x). A szokásos érzékelők méret-összehasonlítása (fenti ábra) mutatja, hogy a Nikon 1 érzékelője nagyjából középen helyezkedik el a többi MILC-é és a kompaktoké között. Az első modellek érzékelőjének felbontóképessége sem kiemelkedő, mindössze 10 MP. Az új rendszer indulásakor mindjárt két váz került bejelentésre: a szerényebb szolgáltatásokat kínáló, olcsóbb J1, és a fejlettebb, kissé nagyobb méretű V1. Egyidejűleg négy objektív is bejelentésre került: 1 Nikkor 10-30 mm f/3,5-5,6 (27-81 mm ekvivalens), 1 Nikkor 30-110 mm f/3,8-5,6 (81-297 mm ekvivalens) és1 Nikkor 10-100 mm f/4,5-5,6 (27-270 mm ekvivalens) zoomok, valamint egy 10 mm f/2,8 (27 mm egyenértékű) palacsinta objektív. Valamint két kiegészítő, egy GPS és egy aprócska külső vaku.
 
Ebben a kategóriában újdonság, és a Nikon 1 leginkább vonzó tulajdonságainak forrása a hibrid AF-rendszer, ami a fázis- és a kontraszt-detektálásos módszer kombinációja. A tükör nélküli rendszerek (akárcsak a kompaktok) a kontraszt detektáláson alapuló autofókuszálást alkalmazzák (ami időigényesebb), mert a fázis-detektálásos módszerhez külön AF-érzékelőre van szükség, amihez tükör juttatja el a leképező fénynyalábot. A Nikon 1 rendszerhez kifejlesztett CMOS érzékelő a teljes kép érzékelésén túl (a viágon elsőként) a fázis-detektálásos AF feladatát is ellátja., rendkívül nagy sebességgel. A kettős funkciót ellátó érzékelőjének köszönhetően a Nikon 1 rendszer az első MILC, ami gyors, fázis-detektálásos AF-re képes (ha a fix tükrös Sony SLT-t nem soroljuk a MILC-ek közé). Ennek eredménye a rendkívül gyors (egyébként a dSLR-ekre jellemző) követő autofókusz, hasznát pedig gyorsan mozgó témáról álló- vagy mozgókép készítése során élvezhetjük.
 
Az érzékelő és a processzor sebességének köszönhető a szokatlanul magas sorozatsebesség, ami teljes képfelbontású (RAW + JPEG) fájlok mentése mellett akár 60 kép/s is lehet.

Mindkét modell elektronikus zár (expozíció) alkalmazását is lehetővé teszi (a J1ben egyáltalán nincs mechanikus zárszerkezet) – ez biztosítja a kiemelkedően magas sorozatsebességet, és működtetése hangtalan.

További fontosabb jellemzők (ha nem jelezzük külön, mindkét modellre érvényes):
 • 1080/60i video;
 • ISO 100-3200 (kiterjesztve 6400);
 • 920.000 (V1) illetve 460.000 (J1) pontos monitor;
 • 1,4 millió pontos EVF (V1);
 • Beépített vaku (J1) illetve csatlakozó külső vaku illesztéséhez (V1), ehhez külső GPS is csatlakoztatható.

Az előzetes tesztek kiemelik (a viszonylag kis érzékelőhöz képest) kiemelkető (a 12 mp-es Mikro 4/3-os gépekével összemérhető) képminőséget, a JPEG képek kiváló színvisszaadását és a zajcsökkentés/részletgazdagság jó egyensúlyát. Ugyancsak kedvező a megítélése a JPEG képek gépen belüli színi hiba, vignettálás korrigálásnak. Ismételten hangsúlyozandó, hogy a cserélhető objektíves rendszerek használóinak kevésbé igényes (elsősorban a gép automatikus működtetésére szorítkozó) rétegének ajánlható. Éppen erre a felhasználói körre számítva, negatívumként említik, hogy az Auto ISO funkció nem elég hatékony, mostoha fényviszonyok mellett az ISO emelése helyett hosszabb expozíciót választ, ami gyakran eredményezhet berázott képet. A RAW-fájlok gépen belüli konverziója is hasznos lenne számukra. A hibrid AF választásába nem enged beleszólást, a fázis-detektálásos AF csak jó fényviszonyok mellett működik.

Mindent egybevetve a MILC-ek „belépő” szegmensében izgalmas új rendszerrel jelentkezett a Nikon, az induláskor bejelentett 2 váz, 4 objektív és 2 kiegészítő hosszú távú tervekre utal (ami a vezető gyártótól el is várható). Remélhető a továbbfejlesztés, akár a kezdeti hiányosságok kiküszöbölése – érdekes alternatíva a MILC-kategóriában.
 
A CIKKSOROZAT TOVÁBBI RÉSZEIBEN ISMERTETJÜK A SOROZAT ELSŐ CIKKÉBEN FELSOROLT TOVÁBBI FOTÓTECHNIKAI ÚJDONSÁGOKAT
 
 
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement