Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow Nokia 808 PurView  nagyágyú a kamerás mobiltelefonok között?
Nokia 808 PurView  nagyágyú a kamerás mobiltelefonok között?
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. augusztus 09.

Forrás: http://i.nokia.com/blob/view/-/849564/data/2/-/Download1.pdf

 

 

Néhány éve egyre több szó esik arról, hogy a mobiltelefonok kiszoríthatják az egyszerűbb kompakt fényképezőgépeket. Ezen a portálon, a digitális fotótechnika forradalmi újdonságaival foglalkozó cikksorozatunk 6. részében járjuk körül ezt a kérdést. A jelen cikkben az ott csak röviden említett jelentős újdonságot, a ZeissNokia 808 PureView kombinációt mutatjuk be kissé részletesebben, természetesen a fényképező képességekre koncentrálva.

 

 

 

 

Kezdjük a Nokia 808 PureView fényképező részének (optika, érzékelő) paramétereivel:
•    Carl Zeiss optika
•    Fókusztávolság: 8,02 mm
•    Egyenértékű fókusztávolság: 35 mm (16:9 oldalarány esetén 26 mm, 4:3 oldalarány esetén 28 mm)
•    Fényerő: f/2,4
•    Élesség tartománya: 15 cm – végtelen (a teljes zoom-tartományban)
•    Az objektív felépítése:
o    5 elem, egy csoport, valamennyi lencse-felület aszférikus
o    Egy nagy törésmutatójú, alacsony diszperziójú üvegből öntött lencse
o    Mechanikus zárszerkezet, semleges (ND) szűrővel
•    Az érzékelő mérete (hagyományos nómenklatúra szerint): 1/1,2”
•    Tényleges pixelszám: 7728 x 5368 (41,4 Mpixel)
•    Pixelek mérete: 1,4 μm
 
Ami első ránézésre szembe tűnik: a hatalmas pixelszám! A közép-formátumnál kisebb érzékelős fényképezőgépek esetén mind a mai napig a legnagyobb pixelszámmal a Nikon D800 büszkélkedhet, amiről általános a vélemény, hogy felbontó képességben, képminőségben csak a közép-formátumhoz hasonlítható. Ugyanakkor a Nikon 808 érzékelő méretének köszönhetően – bár az a Leica képkockához képest kicsi, a kompaktok többségéhez, különösen a mobiltelefonokhoz (azok tipikus érzékelő-mérete 1/3,2”) képest viszont meglehetősen nagy (csaknem megegyezik a Nikon 1 MILC Nikon CX érzékelőjével, az 1”-es) – a pixelek mérete a magas pixelszám ellenére 1 μm fölött marad. Mindez azt eredményezi, hogy jó fényviszonyok mellett a teljes pixelszámot kihasználva, a teljes nagyításban (60-70 cm-es nyomaton – a cég képviselője 9 méteres nyomatot is emleget!) a képminőség egészen jónak mondható, bár természetesen alatta marad a D800-énak – azaz messze meghaladja minden eddigi mobiltelefonnal, vagy átlagos kompakt fényképezőgéppel elérhető képminőséget.

Okostelefon, azok szokásos szolgáltatásaival, de a Nokia lényegében kifutóban levő Symbian operációs rendszerével – legtöbb kritikusa ezt negatívumkénr rója fel, kifejezve abbéli reményüket, hogy az újabb verzióval áttérnek valamelyik elterjedtebb mobil-operációs rendszerre (a cég képviselője szerint várhatóan Windows mobil rendszerre).
 
PureView Pro képalkotási technológia

Forrás: http://i.nokia.com/blob/view/-/849564/data/2/-/Download1.pdfA készülék nevében szereplő PureView megjelölés a Nokia több év (a cég 5 évet jelölt meg) alatt kifejleszett PureView Pro képalkotási technológiájának alkalmazására utal. A koncepció abból indul ki, hogy az átlagos igényeket kb 5 MP felbontóképesség kielégíti. Ennek megfelelően a gépen 8 MP, 5 MP és 3 MP felbontású kép állítható be, ilyen lesz a lementett felvétel (természetesen a teljes felbontású kép mentésére is lehetőség van). Ez a kép vágásával dolgozó, minden mechanikai mozgatástól mentes „csendes zoom” megoldás alkamazását teszi lehetővé (különösen előnyös videózás közben). Míg a hasonló vágáson alapuló hagyományos digitális zoom esetén a kép kivágott részében a kisebb pixelszámot interpolálással „felméretezik” (üres nagyítás), addig a Nokia PureView Pro technológia esetében (az érzékelő óriási pixelszámának köszönhetően) a kivágott rész pixelszámát sohasem növelik meg interpolációval. Épp ellenkezőleg: ha az adott zoom és beállított pixelszán mellett a vágott kép ennél több pixelt tartalmaz (a legnagyobb látószögnél 41 MP), akkor „pixel oversampling” történik, azaz a felvétel több eredeti pixelét egyetlen, „szuper-pixellé” egyesítik, ami radikálisan javíthatja a képminőséget, különösen gyenge fényviszonyok mellett. Ez természetesen, a választott pixelszámnak megfelelően, korlátozza a zoom-tartományt (a tele-oldalon), minél kisebb pixelszámot választunk, annál nagyobb zoom-tartomány (tele-állás) érhető el (lásd az ábrán).
 
Forrás: http://i.nokia.com/blob/view/-/849564/data/2/-/Download1.pdf
 
Az alkalmazott technológia, a „pixel oversampling”, azaz pixelek egyesítése rendkívüli mértékben javítja a képminőséget. Ennek (és az optika magas, f/2,4 fényerejének)  eredménye, hogy a gép meglehetősen magas (ISO 1600) maximális érzékenységét kihasználva, még eléggé mostoha fényviszonyok mellett is szokatlanul jó képminőség érhető el vele (alacsony zajszint), különösen, ha alacsony zoom-értéket és szerényebb felbontást/pixelszámot használunk (a fenti ábrán 8:1, vagy annál nagyobb oversampling arány).

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a relatíve nagy érzékelő méretnek, és az objektív nagy fényerejének köszönhetően a kreatív fotózáshoz szükséges (a kategóriában szokatlan) viszonylag szűk mélységélesség érhető el (minta-felvételeket lásd pl. itt), továbbá viszonylag nagy teljesítményű xenon villanólámpát is tartalmaz, talán nem túlzás a címben használt „nagyágyú” megjelölés. Nem véletlenül keltette fel számos komoly fotós érdeklődését és nyerte ei - egyéb rangos elismerések mellett - a  Mobile World Congress legjobb újdonságnak, és a legjobb telefonnak vagy táblagépnek járó díját is.
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement