Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow Nikon D600 - a világ legkisebb fullframe dSLR gépe (kiegészítve 2012. 09. 20.)
Nikon D600 - a világ legkisebb fullframe dSLR gépe (kiegészítve 2012. 09. 20.)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. szeptember 13.
© Nagy Sándor (NaSa)
D600 a KOGART Galériában
 
 
 
2012 a Nikon Éve! Ez év januárjában jelentették be a D4 és a D800/D800E dSLR-eket (mindkettő sztár a kategóriájában, az utóbbi azon túlmenően is). Két aprócska vázzal (V1 és J1) és négy objektívvel ugyan még 2011-ben jelentkezett be a cég a tükör nélküli rendszergépek (MILC) kategóriájába, létrehozva a 2,7x fókusz-szorzós CX érzékelő-méretet, amelyek a gyors követő autofókuszban is kiválóan teljesítenek hibrid AF-rendszerüknek köszönhetően – de azok is lényegében 2012-ben kerültek a fotósok kezébe. Ma, 2012. szeptember 13-án, a világ-premierrel egyidőben, a Nikon Magyarország Kft. is bemutatta a KOGART HÁZban a hazai szaksajtó képviselőinek a D800 „kistestvérét”, a D600 „fullframe” (FX) dSLR-t. És még hátra van egy negyedév 2012-ből!
 
 
 
 
Forrás: http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d600/features03.htm 
 
Forrás: http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/d600/index.htmA D600 a D800 „kistestvére” – nem üres szólam, és nem is csupán azt fejezi ki, hogy egyazon cég „szülöttei”. Kisebb a mérete, tömege, meg az ára is, jelentősen. Jelenleg a legkisebb és legolcsóbb „fullframe” dSLR a piacon! De igazi testvére világhírű „fivérének”: bár pixelszáma alatta marad a világcsúcstartó elődjének, de a 24,3 MPixel sem megvetendő, mindössze az idősb rokon rendelkezik nagyobb felbontóképességel. A D800 persze nem csak világrekord felbontóképességével váltott ki őszinte elismerést. Számos egyéb kiemelkedő tulajdonságának jelentős részét örökölte a kistestvér. Ezek közül előzetesen csak egy kuriózumot emelek ki (aminek máig nincs követője a dSLR-ek között): full HD videót tud rögzíteni, ráadásul a HDMI kimeneten keresztül nyers, tömörítetlen videó is rögzíthető külső adathordozóra, vagy közvetlenül adásba kapcsolható (és DX formátumba kapcsolva az objektívek látószöge 1,5x fókusz-szorzó szerint változik, videofelvétel közben is).Ez utóbbiképesség máig egyedülálló a dSLR-piacon.
 
© Nagy Sándor (NaSa)
D600 és D800 összehasonlítás
 
© Nagy Sándor (NaSa)
D600 és D800 összehasonlítás
 
© Nagy Sándor (NaSa)
D600 és D800 összehasonlítás
 
Forrás: http://chsvimg.nikon.com/lineup/dslr/d600/pdf/d600_20p.pdf
Felül és hátul magnézium ház, tömítések
Jó hír, hogy a D600 már szeptember utolsó harmadában a hazai piacon is megvásárolható lesz, és ára 2100 USD (itthon bruttó 600.000 Ft  körül/fölött várható). Ez az ár ugyan még nem a „belépő szintű” dSLR-eket vásárló fotósok pénztárcájához igazodik, de a gép kivitelezése és teljesítőképessége sem a legalsó kategóriának megfelelő – pl. van a vázban fókusz-motor is, kivitelezése teljesen pormentes, csepp- és vízálló, és a kritikus részeken (a felső- és hátoldalon) az igényes műanyag-ház magnézium-borítást kapott. Mindazonáltal jelentős lépés abba az irányba, hogy a teljes Leica-képkocka méretű érzékelő (FX formátum) „lecsorogjon” a belépő szintre.

Itt álljunk meg egy pillanatra. Kétségtelen tény, hogy elkezdődött a „fullframe” dSLR-ek árcsökkenése. A középkategóriában sem csábító már az APS-C érzékelős váz (pl. a Nikon D300) ára, hacsak az nem csökken jelentősen. Különösen Nikon márkánál, hiszen ha FX Nikonra DX obit teszünk, automatikusan átlapcsol 1,5x kivágási faktorú működésre, azaz 1,5x nagyobb fókusztáv látószögét élvezhetjük (természetesen ennek „ára”, hogy a pixelszám 2,25x csökken). Az árcsökkenést alighanem a gyártástechnológia fejlődése, az FX méretű érzékelő gyártási költségének csökkenése teszi lehetővé. Nevezetesen az érzékelő gyártás során a hibák sűrűségének csökkenése, azaz a hibátlan érzékelők számarányának javulása. (Gondoljuk végig: a 2,25x nagyobb méretű FX érzékelőn 2,25x több hiba előfordulása valószínű, mint a DX érzékelőn. Ha pl 100 DX érzékelőből átlagosan  30 hibás, akkor 100 FX érzékelőből átlagosan 68 – azaz a DX „kihozatala” 70 %, míg az FX-é mindössze 32%. Tehát a terület-növelés 2,25x árnövekedése a kb. 2x rosszabb kihozatal miatt 4,5-szörös lesz. Ha viszont a hibák sűrűsége 2x – 3x csökken, a „kihozatal” alig különbözik az FX és DX érzékelő esetében, tehát az előállítási költség csak a méretükkel arányosan tér el.) Bízzunk benne, hogy a Leica-méretű érzékelős vázak ára tovább csökken, előbb-utóbb tényleg eléri a „belépő szintet” is.

Térjünk vissza a D800-al összehasonlításhoz. A D800 a cég új üzletpolitikáját mutatja: míg a D3x-et 2008. év végi megjelenésekor sokan túlárazottnak tartották és elégedetlenségüknek adtak hangot, most a kiváló, világrekorder felbontóképességű D800 ára igencsak barátságosnak mondható, a fő konkurrens hasonló kategóriájú, szerényebb felbontóképességű, csknem egyidőben megjelent modelljéhez képest mintegy 20%-kal alacsonyabban. Ezek után a „kistestvér” ára talán nem felel meg a várakozásoknak, de mint mondtuk, nem is nyújt sokkal kevesebbet amannál (sőt, néhány terrületen többet!). Ken Rockwell táblázatosan hasonlítja össze legfontosabb paramétereiket, mi csak ömlesztve soroljuk fel – előbb a D800, majd a D600 adatait (röviden kommentálva).

 Bejeklentés dátuma: 2012. február, 2012. szeptember (alig fél év után); Pixelszám: 36 MP, 24 MP (az utóbbi is általában több, mint elég – a leméretezett képek viszont briliáns minőségűek, és akár utólagos vágást is elviselnel); sorozatsebesség 4,5/s, 5,5/s (ez már – a sportfotó kivételével – minden igányt kielégít); U1 és U2 mód elérése a főtárcsán: nincs, van (sok felhasználó igencsak örülhet!); AF beállítások könnyű mentése és előhívása: nincs, van (ez sem megvetendő); Flash szinkron határ: 1/200s, 1/250s (jobb, de lényegtelen mértékben); AF-mezők száma: 51, 39 (legtöbb felhasználónak még ez is túl sok, de testre szabva csökkenthető, és a követő AF-t jól kiszolgálja – nagyobb hátrány, hogy az AF-mezők a kép szűk középső részére koncenztrálódnak); Memóriakártya foglalat: CF + SD, SD + SD (legfeljebb a profik hiányolják a CF-et); Ár 2012. szeptemberben: 3000 USD; 2100 USD. A változatlan tulajdonságok közül kiemeljük a kiváló, 2,016-pixeles RGB TTL exposure metering fénymérő rendszert, és mégegyszer a dSLR-ek között (a sokkal mgasabb árszintű, 4K-s Canon EOS 1D C  kivételével) kivételes képességű videofelvételt.

© Nagy Sándor (NaSa)
U1, U2 a főtárcsán
A sajtóreggelin kisebb vitába keveredtem (provokáltam?) a fölött, hogy a cég a D800-ból tudatosan hagyott-e ki néhány szolgáltatást (érthetőüzletpolitikai megfontolásból), ami egyéb többlet-érték mellett arra srkallja majd a vásárlókat, hogy a később, 2x áron megjelenő, csúcs-profi D4x-et is megvegyék. Ilyen, elmaradó szolgáltatásként az elmentett egyéni beállítások (U1, U2) gyors előhívásának lehetőségét hoztam fel példaként (azok hiányolják ezt akik eltérő szituációkban használják a gépet (pl. riport és tájkép), és szeretnének gyorsan váltani a megfelelő egyéni beállítások között – a D800 esetében ehhez a menüben kell bogarászni, míg pl. a D700-nál már megjelent a főtárcsán, akárcsak a Canon hasonló kategóriás gépén; joggal tekintették visszalépésnek). Nos, a D600-nál ott van az U1, U2 a főtárcsán (lásd a fotón). A jelenlevők közül többen úgy vélték (ahogyan mások fórumokon is megfogalmazzák ), hogy nem lesz D4x, az egyszájegyű csúcs-profi gép a jövőben csak egy változatban, a kimagasló sorozatsebességű és érzékenységű riporter-gépben készül. A nagyfelbontású gép a jövőben csak a D800 megjelenésű fél-profi változatban lesz jelen. Meglátjuk. Én (a tévedés kockázatát vállalva) úgy vélem, a nagyfelbontású csúcs-profi modell a jövőben is megjelenik a Nikon kínálatában. Az újdonság – a cég új üzletpolitikájának megfelelően – annyi, hogy időben előbb jelent meg a „félárú” változat, és később a „nagyágyú”.
 
A cikk zárásaként, a rövid bevezető, 2-3 bekezdésnyi rész publikálása óta eltelt egy hét fejleményeként két dolgot feltétlenül meg kell említeni. A D600 már hazánkban is megvásárolható, raktárról! De (legalábbis papíron) a „világ legkisebb és legkönnyebb ’full-frame’ dSLR-je” cimet mindössze néhány napig viselhette: szeptember 17-én a Canon bejelentette a az EOS 6D-t. Annak ára szinte dollárra megegyezik a D600-éval, pixelszáma 20,6 MP, érzékenysége 25600 –ig (kiterjesztve 102400-ig) terjed, AF-mezők száma 11, 1 memória kártyafoglalat, vakut nem, viszont beépített GPS-t és WiFi-t tartalmaz (ez utóbbi véleményem szerint a Canon előrelátását jelzi: a Világháló és pl. mobil eszközök elérése közvetlenül a fényképezőgépről, illetve a gép vezérlése okostelefonról, táblagépről egyre népszerűbbé, fontosabbá válik) – majd. Ugyanis a fent említett büszke címet ténylegesen mégis viselheti a Nikon gép még kb. 3 hónapig, hiszen az EOS csak valószínűleg karácsonyra kerül a boltokba. A világhálón sok összehasonlítás látott máris napvilágot (jelezve, hogy ennek a kategóriának sokan tulajdonítanak nagy fontosságot), és számos Canon-hívő ad hangot ingerültségének. A realisták szerint (magam is osztom véleményüket) nincs a két gép között a gyakorlati fotózás szempontjából érdemi különbség (legalábbis papíron, nagyon érdekes lesz a sorozatgyártott gépek összehasonlítása). Az első, mértékadó vélemény már megjelent a D600-rói, egyértelműen pozitív, és azt jósolja, hogy a cég egyik legkelendőbb gépe lesz az igényes vásárlók körében (a D800-hoz hasonlóan jelentős várólistákra lehet számítani – talán kis Hazánkban nem). Az viszont biztosra vehető, hogy a konkurrens sietve megtett bejelentését és árazását a Nikon szinte a forgalmazás megkezdésével egyidejű bejelentése váltotta ki. A közhangulatra jellemző a tréfálkozás a fölött, hogy a Sony/Nikon olcsó 24 MP-es fullframe gépének előzetes hírét mintha az iparág óriása nem vette volna komolyan (ezzel kapcsolatban egy belső „feljegyzést„ is publikáltak, amit a Canon Corporate Management a Canon DSLR Product Planning-hoz küldött állítólag 2012. februárban. Bár kevéssé valószínű, hogy a „feljegyzés” valódi, az élcelődés mindenesetre jellemző a fotós világ hangulatára.

© Nagy Sándor(NaSa)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Azon hűséges olvasóim tájékoztatására, akiknek egy hétig kellett várni a jelen cikk befejezésére, megmutatom, ki vont el ebből a munkámból néhány napra: csaknem 5 hónapos, aranyos unokám, Ágota. Megismerve Őt a mellékelt fotók alapján talán megértik és megbocsátják választásom a két feladat közül – foglalkozást Ágotával.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Nagy Sándor(NaSa)
 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement