Főoldal arrow Hírek arrow Újdonságokról arrow Új portál a mobil fotográfiáról, sokoldalúan
Új portál a mobil fotográfiáról, sokoldalúan
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. október 13.
Forrás: http://connect.dpreview.com/
A portál fejléce
 
Az utóbbi évek egyik, bátran forradalminak nevezhető újdonsága a fotográfiában a mobiltelefonok, de leginkább az okostelefonok használata. Október 9-én egy, csak ennek a területnek a bemutatására szorítkozó angol nyelvű internetes portál indult, méghozzá sokoldalú bemutatására: a technológia mellett annak sajátos kultúráját, valamint a rohamléptekkel kiépülő közösségét is célozza, illetve szolgálja.  Az átütő siker kulcsszava "CONNECT", ami egyúttal a portál címe.  A minőség garanciája pedig az, hogy a világ legnépszerűbb, havonta hét millió egyedi látogatót vonzó, 1998-ban alapított „Digital Photography Review stábja hozta létre.
 
 
A bevezető bekezdés első mondatában megfogalmazott állítást igazolja, hogy a nevezett népszerű világhálós szaklap nem egyszerűen egy új kategóriát vett fel a főmenübe (megtette azt is), hanem egy független, új portált szentel a témának. A címadás pedig azt jelzi, hogy a mobil fotográfia jelentőségét nem abban látják (ami már jó ideje jelen van), hogy egy egészen más célú eszközzel, a mobiltelefonnal, ami szinte mindenkinek a zsebében, ridiküljében, táskájában ott lapul, fényképezni is tudunk – ráadásul egyre jobb minőségben. Az átütő sikert a mobil operációs rendszerrel (iOS, Android, hogy csak a jelenleg legelterjedtebbeket említsük) működő, a Világháló állandó elérését biztosító okostelefonok hozták meg. Ez önmagában is számos lehetőséget biztosít: böngészhetünk a Világhálón, e-mailezhetünk, … De a tömegek fotózáshoz való viszonyát a fényképeket (és videókat) befogató közösségi oldalak változtatták meg gyökeresen – természetesen ezek is elérhetők a mobil operációs rendszerek alatt futó alkalmazásokkal. Az okostelefonnal készített fotónkat azonnal feltölthetjük kedvenc közösségi oldalunkra, megoszthatjuk nagyszámú ismerősünkkel, akik azonnal reagálhatnak rá („lájkolhatják”, „kommentelhetik”), meg is teszik. Létrejön/létrejött a vizuális kommunikáció merőben új, széles körű virtuális tere. Új közösségek épülhetnek, új (akár házassághoz is vezető) kapcsolatok jöhetnek létre, új életforma alakul ki. És ha mindehhez hozzávesszük, hogy a mobil operációs rendszerekhez kapcsolódó internetes áruházakban elérhető alkalmazások százezrei között százával vannak fotós alaklmazások (köztük számos ingyen, mások szinte névleges árért tölthető le) fotóink azonnali, gyors, kreatív átalakítását, vagy akár a gyártó által beépített fotós felület/szolgáltatás teljes lecserélését, szolgáltatásai kibővítését, testreszabását teszik lehetővé, nem csodálkozhatunk a mobilos fényképezés rohamos terjedésén, népszerűségén. Nos, az új prtál címe, CONNECT, ezt a gyökeres változást hozó tulajdonságot, életformát fejezi ki: azt, hogy ha okostelefonnal fotózunk, azonnal csatlakozhatunk a világhálóhoz, feltölthetjük fotónkat közösségi oldalakra, ezáltal új módon léphetük kapcsolatba nagyszámú ismerősünkkel, vagy akár bárki számára megismerhetővé tehetjük fotóinkat – rajtuk keresztül szokásainkat, világlátásunkat, elfoglaltságainkat, stb. – új ismeretségekre, kapcsolatokra tehetünk szert.
 
Természetesen erre a rendkívüli kihívásra a fotótechnika gyártói is reagáltak, létrehozták az „okosfényképezőgépet” (smart camera) – ez szinte a jelenlegi év fejleménye. Többségük WiFi kapcsolaton keresztül csatlakoztatható az okostelefonhoz, ami ellátje a további, szóbanforgó szolgáltatásokat, de van már olyan okosfényképezőgép is, amelyen Android operációs rendszer fut, és SIM-kártyát is tartalmaz, tehát maga végzi mindezt. És ez az új tulajdonság már nem csak a kompakt fényképezőgépekben jelenik meg, hanem pl. az igényes fotósok számára is vonzó, tükör nélküli, cserélhető objektíves gépekben (MILC-ekben), sőt magas kategóriás dSLR-ekben is (ez utóbbiakban egyelőre inkább kiegészítő egység csatlakoztatásával, de már ez alól is van kivétel). Tehát meg kell barátkoznunk egy új fogalommal, a fényképezőgépek új, fontos jellemzőjével, ez pedig a CONNECTIVITY – a cstlakoztathatóság, csatlakozási, összekapcsolási képesség.
 
A CONNECT portál tartalmát a főmenüben felsorolt kategóriák, témakörök (lásd jelen cikkünk címlap-képén) felsorolásával érzékeltetjük: Hírek, (Termék)ismertetések, Jellemzők/specialitások, Telefonok, Táblagépek, Fényképezőgépek, Alkalmazások, Fórumok.

Az új portál célkitűzéseiről, szerkesztési elveiről Beköszöntőjében olvashatunk. Ebben a portál főszerkesztője második mondatával indokolja a téma időszerűségét „Világszerte okostelefonos fotósok milliói képek milliárdjait osztják meg, a fotózás világa a kreativitás, az elfoglaltság olyan robbanását éli át, amire nem volt példa az első fogyasztói (értsd: amatőr, nem professzionális – N. S.) fényképezőgép csaknem két évtizeddel ezelőtti megjelenése óta.” És mondandója végén levont következtetése: „Mindez azokról az emberekről szól, akik egyáltalán nem tekintették magukat fotósnak, ma pedig sohasem lépnek ki az ajtójukon fényképezőgép nélkül. A fényképezés kapcsolatteremtő képességéről szól. És mi (értsd: a CONNECT prtál – N.S.) ezért vagyunk itt.”
És álljon itt még egy idézet Damian Dinningtől, a Nokia vezető program mendzserétől (szintén a Beköszöntőből): „Az okostelefonok megjelenése előtt, legalábbis az emberek többsége, csak betervezett eseményekre vitt magával fényképezőgépet. De gakran a legjobb momentumok azok, amelyeket nem terveztünk .”
 
A mobilos fotózás témájával mind jómagam a FotoAgorán, mind a Digital Photography Review a hagyományos portálján (amit most az új CONNECT portálon is megjelenít), korábban is foglalkoztunk.  Ugyanez a helyzet a 2012. évi olimpia eseményeinek riport-fotózásával, okostelefonnal: cikk a FotoAgorán, a Digital Photography Review-on és újabb változat a CONNECT-en.
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement