Főoldal arrow Főoldal arrow A digitális fényképezőgépek osztályozása (1)
A digitális fényképezőgépek osztályozása (1)
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2012. november 13.

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cameras.jpgA digitális fotótechnika a fotótechnika évszázados fejlődése során kialakult eredményekre épül, de az elektronika, informatika egyéb területeihez hasonlóan rendkívül gyors fejlődésen, átalakuláson megy át. Mint azt a közelmúltban egy cikksorozatban bemutattuk, éppen az utóbbi 3-4 évben forradalminak tekinthető újdonságok megjelenése jellemezte, aminek egyik eredménye a fényképezőgépek rendkívüli változatossága. Ebben a zavarba ejtő sokféleségben való eligazodást megkönnyítendő, megkísérelünk valamilyen rendet teremteni. A gépeknek több olyan, egymástól független alkatrésze, jellemzője van, amelyek a használhatóságukat jelentősen befolyásolják, tehát használójuk számára fontosak – ennek megfelelően több szempont szerint kell osztályoznunk.
 

Az osztályozás szempontjai

Az osztályozási szempontok és kategóriák egy része (pl. az érzékelő mérete, a gép felépítése) már a filmes fényképezés időszakában kialakult, de a digitális technikának megfelelően többé-kevésbé átértelmezésre szorultak. Más szempontok szorosan kapcsolódnak a digitális technikához, a filmes technika esetében nem is értelmezhetőek (pl. a képfájl formátuma, a mozgókép-készítés lehetősége). Az utóbbi évek forradalmi újdonságai új, jelentős gépkategóriák (pl. MILC-ek) és osztályozási szempontok (pl. fokusz peaking, konnektivitás) megjelenését eredményezték.
 
Az alább ismertetésre kerülő szempontok, tulajdonságok mindegyike fontos lehet a gépet használó fotós számára, kinek egyik, kinek a másik az alapvető.

A géppel elkészíthető fotó minősége szempontjából elsősorban az érzékelő mérete a meghatározó. Természetesen egyéb alkatrészek is alapvetően befolyásolják a kép minőségét, így pl. az analóg-digitál átalakító (ADC) pontossága (bitmélysége), és az objektív minősége (lencsehibákra korrigáltsága), felbontóképessége, fényereje. A fájltípus (RAW fájl használatának lehetősége) is lényeges az elérhető képminőség szempontjából. Az objektív cserélhetősége, egyéb kiegészítők választéka a feladathoz igazíthatóság szempontjából közvetve befolyásolja az elérhető képminőséget.

A használhatóság (egyszerűség, sokoldalúság, kényelem) szempontjából a gép felépítése, a kereső típusa, az ergonómiai szempontok a meghatározóak, de a különleges szolgáltatások és egyéb jellemzők szerepe is fontos.

Bár az egyes szempontok elvben egymástól függetlenek, de némelyek rendszerint együtt járnak, vagy másoknak csak szűk körével kombinálhatók. A célközönség szempontjából történő osztályozásban többnyire kombinált szempontok a meghatározóak.

Az egyes szempontok mibenlétét, jelentőségét, az adott szempont szerinti osztályozást a cikksorozat külön-külön részeiben ismertetjük. Az alábbi osztályozási szempontokat vesszük sorra:

Az érzékelő mérete, felbontóképessége (pixelszáma) és egyéb jellemzői  (2. rész)
A gép felépítése (3. rész)

Az objektív cserélhetősége
A kereső típusa (4, rész)
A képfájl formátuma (fájltípus)
Különleges szolgáltatások
Ergonómiai szempontok
Egyéb jellemzők szerepe
Célközönség
Mozgókép-készítés lehetősége


A sorozat egyes részei időben elhúzódva jelennek majd meg az Agórán – kérem látogatóim szíves türelmét (a fenti tartalomjegyzék előre is bemutatja, milyen témákra számíthatnak, később pedig a szempontok közötti navigálást szolgálja).


TOVÁBB a 2. részre

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement