Főoldal arrow Cikkek arrow Fotótechnikai csemegék arrow Vannak még csodák - Metabones SpeedBooster
Vannak még csodák - Metabones SpeedBooster
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. január 16.
 Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf
 
 
 
Ha közelebbről megnézzük, akkor: Nem boszorkányság, technika. A Metabones cég 2013. 01. 14-én bejelentette , és még ebben a hónapban piacra dobja az első nagylátszögű konverterét, SpeedBooster néven. A csodálatos benne, hogy - ellentétben a közismert telekonverterekkel - ez nem csökkenti, hanem növeli az elé csatlakoztatott objektív fényerejét (egy teljes expozíciós lépéssel), valamint nem rontja, hanem javítja annak felbontását (képminőségét). No és a fókusztávolságot 0,71x faktorral csökkenti, azaz növeli a látószöget (ezért nagylátszögű konverter). A hivatalos nevét pedig talán FényerőFokozónak fordíthatnánk (hogy éljünk a szép alliteráció lehetőségével) - jelezve, mit tart a gyártó a legfontosabb tulajdonságának. Érdemes továbblépni a részletekért! 

 
 
 
 

Nem véletlen, hogy a régóta népszerű telekonverterek fordítottját megvalósító nagylátszögű konverterek eddig hiányoztak az igényes fotósok ezköztárából. A telekonverterek azáltal csökkentik az objektív látószögét (növelik fókusztávolságát), hogy felnagyłtják az érzékelőre vetített képet, így az a nagyított képből ugyanakkora méretet vág ki. Éppen ebből erednek hátrányos tulajdonságai is: a teljes képnek (és egyúttal a fénymennyiségnek) csak egy kisebb része jut az érzékelőre, így annak minden egyes pixelére is kevesebb fény esik, azaz úgy viselkedik, mintha szűkítettük volna a fényrekeszt (csökken a fényerő). A nagyítás eredményezi a felbontás (képminőség) romlását is. Nos, az ellenkező hatást, a látószög növelését úgy érhetjük el, hogy csökkentjük az érzékelőre vetített kép méretét. De mivel az objektív csak az érzékelő átlójánál alig nagyobb átmérőjű foltot képes leképezni, az eredmény e kép sarkain , egy ksebb átmérőjű körön kívül sötét folt megjelenése (erős peremsötétedés – vignettálás), mintha egy APS-C (DX objektívet tennénk full-frame (FX) vázra. Tehát a nagylátszögű konvertert csak az objektív saját rendszerénél kisebb érzékelőre van értelme használni (a Metabones első SpeedBoostere Canon EF ojektív és (APS-C érzékelős) Sony NEX váz közé tehető, más kombinációk (pl, Nikon F objektívek és Milro4/3 vázak) is lesznek. De van (volt) még egy súlyos probléma, és ezért hiányoztak eddig a nagylátszögű konverterek. A látószög növelése az amúgy is nagylátszögű (rövid gyújtótávolságú), esetleg még a normál  objektívek esetében indokolt, ezek viszont, az SLR-ek tüköraknájának mélysége miatt már nem engednek helyet egy konverter számára.

Forrás: http://www.metabones.com/sony/ef-e-speed-booster

A helyzetet a MILC-ek megjelenése változtatta meg, amelyeknek (a tükörakna elmaradásának köszönhetően) az objektív foglalat és az érzékelő közötti távolságuk jóval kisebb (ilyenek (voltak) a távmérős gépek is, de az más múfaj, keresőjük nem TTL). Ezeknél felszabadult mintegy 25-28 mm távolság a fullframe objektív és a MILC váz között – csak egy szemfüles tervezőre várt, hogy kitöltse egy nagylátszögű konverterrel.

A fordított működés pedig, azaz a kép további nagyítása helyett kicsinyítése, a mellékhatások vonatkozásában is fordított, azaz kedvezőtlen helyett egyenesen kedvező: növekszik a fényerő (mert ugynaz a fénymennyiség az érzékelő kisebb felületére vetül), és javul a kép felbontása (képminősége). Tehát ezehez az első látásra a csodálatosnak túnő tulajdonságok hoz semmi boszorkányságra nincs szükség, a fizika (leképezés) törvényeiből következnek!

Persze, azért mégis mellbevágó tulajdonságokkal rendelkezik a SpeedBooster. A Metabones honlapján, a termék leírása mellett közzé tett egy fehér könyvet is, amiben részletesen bemutatja annak működését. Az alábbi ismertetést, példákat mi is annak alapján adjuk, abból vesszük – azért van min csodálkozni (a fehér könyv ezeket „Túl jó (szép) ahhoz, hogy igaz legyen!” kifejezéssel jellemzi)

De előbb lássuk a specifikációját:

 • Elnevezése: Canon EF lens to Sony NEX Speed Booster (alighanem a többi, közeljövőben megjelenő kombináció adatai is ezek lesznek, csaka  két oldali objektív foglalat lesz más)
 • Nagyítás: 0.71x
 • Legnagyobb bemenő fényrekesz: f/1.26
 • Legnagyobb kimenő fényrekesz: f/0.90
 • Mérete (átmérő x hossz) és tömege: 69mm x 27mm; 194 g
 • Induló ára: USD 599

A  Speed Booster működése
A nagylátszögű (fókusztávolság csökkentő, látószög növelő) konvereter leegyszerűstve egy gyűjtólencse (valójában négy csoportot alkotó négy lencséből áll), aminek funkciója kicsinyített kép előállítása (leképezését leegyszerűsítve mutatja az alábbi ábra)

http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf alapján
A nagylátszögű konverter működási elve (leképezése)

Ahogyan az ábrán látható, a leképező rendszer belépő apertúrája („pupillája” - D) változatlan, tehát ha a rendszer fókusztávolsága 0,71x csökken, a relatív fényrekesz (f/#) 0,71x nő, a nevezőben leő # rekeszszám 0,71x csökken. Tehát, ha egy  f/1,26 fényerejű objektívet csatlakoztatunk hozzá (az adapter maximum ehhez tartozó leképező fénynyalábot tud kezelni), a rendszer fényereje a tiszteletet parancsoló f/0,9 lesz Mivel az APS-C szenzorok kivágási aránya nagyjából megegyezik a 0,71x nagyítási aránnyal (pontosabban annak reciprokával), ezzel a konverterrel használva a full-frame (FX) objektívek látószöge az APS-C (DX) vázon nagyjából eredeti látószöggel működik (egyenértáékű fókusztávolsága nagyjából megegyezik fizikai fókusztávolságával). Általánosságban elmondható, hogy a drasztikus vignettálás elkerülése érdekében a nagylátszögű konvertert az objektív tervezett érzékelő-méreténél kisebb érzékelős vázon célszerű használni (kásd az ábrán).

 Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf
A különböző objektívek képkörének változása a konverterrel, összehasonlítva a különböző érzékelő-méretekkel
 

 Mellbevágó tulajdonságok („Túl szép …!)

Ultramagas érzékenység
A SpeedBooster érzékenység-fokozó hatása az eleve nagy érzékenységű objektívek esetében nyújt igazán különleges lehetőségeket. Egy pl. 0,9 fényerejű objektív (konverter) esetében a lencsehibák (pl. a szférikus aberráció) korrigálása rendkívül nehéz feladat (éppen ezen buktak meg a korábbi próbálkozások). Ezen a téren a SpeedBooster egészen kiválóan teljesít, pl. szférikus aberrációja még ennél az apertúránál is gyakorlatilag zérus (köszönhetően a rendkívül felkészült optikai tervezőjének, Brian Caldwell-nek – lásd alább).

Az ultramagas fényerővel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a kereskedelemben mindössze néhány f/1 vagy annál jobb fényerejű objektív létezik, a legmagasabb fényerejű is csak f/0,95 (mondja a fehér könyv), horror áron (pl. a Leica Noctilux-M f/0,95 50 mm ára 2,45 Mft, az SLR Magic HyperPrime ára pedig USD 4995), míg a  SpeedBooster a sokkal inkább megfizethető f/1,2 fényerejű objektíveket (pl. egy Canon EF 50mm f/1.2L USM-et már fél millió forint alatt is beszerezhetünk, a manuálisan főkuszálható NIKKOR 50mm f/1.2 ára pedig speciális rendelésre USD 725) alakítja f/0,9 fényerejűvé.

Megnövelt látószög

Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf alapján
Adott képméret mellett a SpeedBooster megnöveli a látószöget

Már utaltunk rá, hogy a  SpeedBooster használatával azz APS-C (DX) MILC vázon a full-frame (FX) objektívek csaknem megőrzik eredeti fókusztávolságukat (látószögüket, és a Mikro4/3-os vázakon is jelentősen növelik a látószöget (lásd a fenti ábrán). Ez természetesen a legnagyobb látószögeknél (legrövisebb fókusztávolságoknál) kap igazán nagy jelentőséget. Pékdául a jelenlegkaphatói legnagyobb kátószögű objektívek a  Mikro4/3-os vázakhoz a 7-14 mm-es Olympus és Panasonic zoomok. De ha egy Sigma 8-15 mm-es DX objektívet csatlakoztatunk a SpeedBoosterhez, az 5,6-11,2 mm-es zoommá konvertálja! Ez azt jelenti, hogy a SpeedBooster nem csak számos gyújtótávolságnál a lehetséges legnagyobb fényerejű, hanem a legnagyobb látószögű legrövidebb gyújtótávolságú) objektíveket teszi elérhetővé.

Megnövelt  felbontóképesség (MTF)
Már a bevezetőben szóltunk arról, hogy az általános hiedelemmel ellentétben, miszerint minden hozzárakott optikai elem rontja az objektív felbonóképességét, képminőségét, a SpeedBooster éppen elelnkezőleg, javítja. A fehér könyv a felbontóképességet egzaktul jellemző Modulációss Transzfer Függvényekkel (Modulation Transfer Function – MTF) mutatja be ezt a hatást, itt nem ismertetjük részletesen.

Az objektív hosszának rövidülése
Az előző ábrán is látszik, hogy a SpeedBooster beiktatása némileg közelenn hozza a képsíkot (érzékerlő síkját) az objektívhez (konverter nélkül egy egyszerű mechanikus (optika nélküli) közgyűrüvel kell a full-frame SLR objektívet a tükörakna helyigénye miatti, nagyobb tervezett objektív-érzékelő távolságra beállítani – azaz a konverter nem növeli a helyigényt, hanem egy amúgy üres helyre kell betenni, sőt csökkenti a nélküli üres távolságot). Ezáltal a teljes fényképezőgép hossza csökken. Jóllehet ez a rövidülés nem túl nagy (a Mikro4/3 verziónál 6,2 mm, a Sony NEX verziónál 4,2 mm), de egy lapos, „palacsinta” objektív alaklmazása esetébem már igencsak számottevő.


Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf
A SpeedBooster (hosszának) összehasonlłtása az egyszerű mechanikus adapterrel (ezúttal Mikro4/3-aI)
1. példa: Olcsó 50mm f/1,8 palacsinta objektív mechanikus adapterrel – az eredmény egy unalmas 50mm f/1,8

 

 
2. példa: A SpeedBooster beiktatásával ugyanez az objektív egy valamivel kompaktabb, izgalmasabb 35mm f/1,2 az eredmény 

 

3. példa: Majdnem ugyanezt afényerőt kapjuk, ha a SpeedBooster nmáélkül a nagy, nehéz, és drága 35mm f/4 objektívet használjuk4. példa: De a SpeedBooster közbeiktatásával ez a nagy objektív már igazolja méretét, ezúzzal is egy valamivel kompaktabb, de egy valóban izgalmas 24 mm f/1.0 objektívet kapunk


 

 

 

Javított telecentricitás
A telecentricitás-növelő hatás is egy kellemes mellékhatása a SpeedBoosternek. (A kép-oldali telecentrikus objektívek kilépő pupillája a tárgyoldalon – azaz az objektív előtt – a végtelenben van. Ebben az ideális esetben a leképező fénysigarak merőlegesen esnek be az érzékelőre) Az alábbi ábra azt szemlélteti, hogy a SpeedBooster bármely objektív kilépő pupilláját távolítja az érzékelőtől. Ez más szavakkal azt jelenti, hogy javítja a leképező rendszer telecentricitását. Gyakorlati haszna pedig, hogy azáltal, hogy meredekebb szögben érik a fénysugarak az érintkezőt, javítja a képsarkok megvilágítása, és csökkenti az érzékelő artefaktumokat, jelesül a pixel-keveredésből (pixel crosstalks) eredő színhibákat.

Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf alapjá
A SpeedBooster javítja a telecentricitást


Gyógyul a szűrő-hatás
A digitális fényképezés kis piszkos titka, hogy az aluláteresztő szűrőből – IR szűrőből – fedő üveglemezből álló szűrő-csomag (ami gyakorlatilag minden digitális gép elengedhetetlen része, ugyanakkor természetesen nincsen a filmes gépekben) jelentősen megnöveli a lencsehibákat filmes géphez tervezett objektív használata esetén. No azért nem túl jelentős képromlásra kell gondolni, de nem is elhanyagolhatóra (ezért, bár gyakran azt olvashatjuk, hogy a ful-lframesnél kisebb (tehát digitális gépekhez tervezett) objektívek csak a leképező nyaláb méretében különböznek, ez nem teljesen igaz – ezért is nevezik az ilyen objektíveket egyes gyártók digitálisnak). Ez a probléma annál jelentősebb, minél nagyobb az objektív fényereje, illetve az aktuálisan használt fényrekesz. A SpeedBooster ezt a hibát is csökkenti.

Néhány különösen érdekes kombináció

A szóba jöhető objektív-SpeedBooster kombinációk között vannak kiemelkedően kecsegtetők. Fentebb már szóltunk arról, hogy a SpeedBooster alkalmazásával juthatunk a jelenleg legfényerősebb, f/0,9 objektívhez, méghozzá olcsóbabn, mint akár egy közvetlenül f/1 objektłv ára.

Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf
Minta kép: figyeljünk a szép bokeh-ra (háttér-elmosásra, az életlen pontok szépen megjelenő foltjaira)


A fenti, utolsó előtti ábra mellett bemutatott 2. példa egy meglehetősen kompakt, ugyanakkor nagy fényerejű objektív (35mm f/1,2 egy aprócska, olcsó 50mm f/1,8 objektívből) kialakítását mutatja be  SpeedBooster alkalmazásával. Közvetlenül ilyen paraméterekkel rendelkező objektívek létezne (amelyeket különböző adaptrekkel használhatunk Mikro4/3 vázakon, de azok jóval nagyobbak és drágábbak.

Ugyancsak bemutattuk fentebb a megnövelt látószög kapcsán, hogy pl. a Mikro4/3 rendszer rekorder ultra-nagy látószögű (5,5 – 11.2 mm gyújtótávolságú zoomját leget előállítani a SpeedBooster és a Sigma 8 – 16 mm zoom kombinációval).

Fényerős/nagylátszögű Tilt-Shift (billenthető-epolható, perspektíva korrekciós - PC) objektívek. A Canon és a Nikon is frissítette kínálatát ezen különleges objektívekből, full-frame vázakhoz. SpeedBoosterrel kombinálva használhatjuk azokat MILC vázakon, látószögük csökkenése, nélkül, sőt megnövelt fényerővel, a nélkül, hogy különleges korrekciós képességeik valamelyest is csorbát szenvednének.

A szóba jöhető kombinációkat azzal összegezhetjük, hogy a MILC váz érzékelőjének fókusz (kivágási) szorzója legalább 1,4 kell legyen az SLR objektłv tervezett érzékelőjéhez képest. A szóba jöhető kombinációkat az alábbi táblázat mutatja.


Váz

 

Objektív

(APS-C vagy kicsivel kisebb)
Canon EOS-M
FujiFilm X
Sony Nex
 Mikro4/3

 

 Full-frame (FX)

 

 igen

 

igen

 

APS-C (DX)

 

nem

 

igen


A fenti általános szabályhoz képest bizonyos korlátozással használható az a néhány (nagylátszögű, halszem) objektív, amelyik fizen hozzáépített napellenzővel készül. Ezeknél előfordulhat perem-sötétedés, de kismértékű utólagos vágással ez eltávolítható, és általában  még így is megmarad az objektív fizikai gyújtótávolságánál nem kisebb egyenértékű gyújtótávolság.

Minta fotók

A fehér könyvben néhány összehasonlító frlvétel-pár is található annak illusztrálására, hogy a SpeedBoosterrel élesebb képet kapunk, mint nélküle. De a legizgalmasabbak az f/0,9 csúcsfényerejű rendszerrel készített gyönyörű, szűk mélységélességű felvételek (Minta képek), amelyeket a fentebb említett Nikkor 50 mm f/1,2 közepes árfekvésú objektívből varázsol a SpeedBooster. Ezekből mutatunk be néhányat.

Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf
Minta kép: figyeljünk a szép bokeh-ra (háttér-elmosásra, az életlen pontok szépen megjelenő foltjaira)
 
Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf
Minta kép: figyeljünk a szép bokeh-ra (háttér-elmosásra, az életlen pontok szépen megjelenő foltjaira)
 
Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf
Minta kép :figyeljünk a szép bokeh-ra (háttér-elmosásra, az életlen pontok szépen megjelenő foltjaira)
 


Az utolsó fotón , amely 0,5 méterre fókuszálva mutatja az életlen, távoli fénypontokat hatalmas méretű foltokként – csodaszép bokeh  (a 0,9 blendénél minél szebb bokeh elérésére külön gondot fordítottak a SpeedBooster tervezése során).

Forrás: http://www.metabones.com/images/metabones/Speed%20Booster%20White%20Paper.pdf
Minta kép: figyeljünk a szép bokeh-ra (háttér-elmosásra, az életlen pontok szépen megjelenő foltjaira)
 

Az optikai tervező

Az eddigiek alapján aligha tévedünk azzal a megállapítással, hogy az átlagosat meghaladó optikai tervezés eredménye a SpeedBooster. A terméket bejelentő sajtóközleményt is két cég jegyzi: a Metabone mellett a Caldwell Photographic. Az utóbbi céget Brian Caldwell optikus tervező mérnök alapította 2001-ben, aki több mint 25 év szakmai pályafutása során 500-at meghaladó számú tervezési projekt, és több mint 100 gyártásba került termék fémjelzi tevékenységét, köztük számos kiemelkedő minőségi követelményeknek megfelelő. Tervező társa Wilfried Bittner, opto-mechanikai tervezésre specializálódott gépészmérnök.
 

 

Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement