Főoldal arrow Hírek arrow Egyéb hírek arrow Káprázatos videó az űrből
Káprázatos videó az űrből
Írta: Nagy Sándor (nasa@http.hu)   
2013. március 20.
Forrás: a video
 
Christopher Malin osztrák fotográfus rendkívül tanulságos, és mindenekelőtt látványos videót szerkesztett ('time-lapse' technikával)  Dr. Don Pettit, a NASA űrhajósa, lelkes fotós felvételeiből, amelyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodása során készített. 
 
A továbblépést követően eljuthat a videó megtekintéséhez, és további információkhoz juthat az alkotókról, a video tartalmáról.
 
 

Ha nem kíváncsi a video tartalmámak ismertetésére, egyből tovább léphet a video megtekintéséhez.

Dr Donald Roy Pettit a Los Alamos Nemzeti Laboratótiumban dolgozott kutató vegyészmérnökként. 1996-ban lépett az űrhajósok csapatába (természetesen előbb felkészítésre). Első repülésére 2002-03-ban került sor: mindjárt fél évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson (International Space Station - ISS). Saját megjelölése szerinti 'második otthonában', az ISS-en 3 küldetésben összesen egy évet töltött, és alapfeladataként végzett tudományos ksérletek mellett, 'szabadidőben' sokat videózott, fényképezett.
 
Forrás: a video 
 
A 16 percss videó (az összeállító, Christopher Malin osztrák fotográfus Vimeo-oldalán található) sokak kíváncsiságának kielégítésére alkalmas: betekinthetünk az űrrepülésbe, szinte átérezhetjük az élményét - legalábbis az űrhajós szeme elé táruló látványt. Talán önálló művészi alkotásként sem utolsó!.

Megkönnyítendő a 16 perces videóban tájékozódást (és talán picit segítve ezzel az angol beszédet kevéssé értőket is), röviden bemutatjuk a videó szerkezetét, részeit (az egyes részek kezdete időskála szerinti helyének megjelölésével).

1 - Bevezető rész: Dr. Pettit vetített képes előadásának részletei, lényegében a videó további részeinek hátteréről
     01:20 Kinyílnak a kilátó ablakok az ISS megfigyelő fedélzetén
    03:05 Dr. Pettit bemutetja az ISS fedélzetén használt fényképezőgépeit (6-8 Nikon D3s, különböző objektívekel). Az űrállomás rohan az űrben, pl. a Föld meghatározott pontjának lefényképezésére 3-5 másodperc áll rendelkezésre, ennek elmulasztása esetén 11 nap múlva lehetséges újra.
    05:00 Az űrbeli fényképezés nehézségeiről beszél, pl. az ablakok 8 felületén bekövetkező reflexiókról. A műszerek lámpáinak zavaró hatását kiküszöbölendő, fejét fekete textilből készült 'galléron' ('teknős-nyak') át dugja a megfigyelő fedélzet kupolájába.
 
Forrás: a video 
 
2 - 05:48 Csillag-nyomok (előbb Dr. Pettit beszél róluk, majd time-lapse).
3 - Halszem optika (Dr. Pettit bemutatja kedvenc, 8 mm-es objektívjét - jó szolgálatot tesz az űrállomás szűk tereiben)
4 - 09:36 Sarki fény (Aurora - terjedelmes time-lapse a Föld körüli, egyik leglátványosabb jelenségről)
5 - 14:40 Záró beszélgetés (Dr. Pettit örömmel nyugtázza, hogy felvételeiből sokan készítenek látványos videókat)
 
Forrás: a video 
 
Feltétlenül érdemes megjegyezni Dr. Pettit jelentős innovávióját a Föld felszínének éjszakai fényképezése (a városok éjszekei fényeinek gyönyörű látványa éles képekben rögzítése) terén. Mivel az ISS hatalmas sebességgel rohan Föld körüli, relatíve alacsony (kb 360 km magasságban levő) pályáján (sebessége a Föld felszínéhez képest több, mint 7 km/s), az éjszakai felvételek, a mostoha fényviszonyok miatt bemozdulásos életlenséggel készülhettek (a kedvezőbb nappali fényviszonyok mellett elérhető 1/500 s expozíció már megfelelő lehet). Don Pettit mindjárt első űrmissziója során, az ISS fedélzetén talált pótalkatrészekből összerakott egy, az asztrofotósok által elterjedten használt követő mechanikát. Ezzel oly mértékben sikerült kompenzálnia az ISS földfelszínhez viszonyított mozgását, hogy korábban soha nem látott élességű éjszakai felvételeket tudott készíteni (mintegy 60 m becsült felbontó képességgel - ezt később, 400 mm-es objektívvel, mintegy 10 m-re javították).
 
Forrás: a video 
 
Figyeljük meg a videon, hogy a Föld légkörén kívül haladó űrhajóból az ég éjjel-nappal fekete, látszanak a csillagok, és csak a fényforrások (Nap, csillagok), és az általuk, az egyenes vonalban terjedő fénysugarak által közvetlenül megvilágított tárgyak világosak. A Földön a nappali égbolt világos kék színét a légkör apró részecskéin bekövetkező fényszóródásnak (Rayleigh-szórás) köszönhetjük, a részecskéken szórt fény jut a szemünkbe.
 
A NASA űrhajósai által készített több, mint 1 millió fotó és számos video hozzáférhető a Világhálón
 
 
 
 
Hozzászólások
HozzáadásKeresés
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!
 
< Előző   Következő >
Advertisement
Advertisement
Advertisement